Kilpaileminen

© Krister Majander

Kilpaileminen

Suomen Pyöräily jäsenseuroineen vastaa liiton alaisten pyöräilylajien kilpailutoiminnan järjestämisestä. Suomen Pyöräily organisoi eri lajien maajoukkuetoimintaa ja pyrkii toimillaan edistämään suomalaisten pyöräilijöiden pääsyä mukaan kansainväliseen toimintaan. Tällä sivulla voit tutustua kilpailutoimintaan.

Maajoukkueryhmät

Maajoukkueryhmät koostuvat Suomen Pyöräilyn lajien kärkiurheilijoista.

Kilpailutoiminta lajeittain

BMX-pyöräily

Suomessa järjestetään vuosittain SM-kilpailujen lisäksi kansallinen BMX-racing Cup -kilpailusarja.

Downhill (DH)

DH-kilpailuissa on rento ja välitön tunnelma, vaikka kilpailu kärkipaikoista on välillä tiukkaa sadasosapeliä.

Esports-pyöräily

Pyöräilystä on kehittynyt elektronisen urheilun muoto teknologisen kehityksen myötä. 

Maantiepyöräily

Suomessa järjestetään kansallisia maantiekilpailuja, kuten ŠKODA Cycling Cup ja yleinen maantiecup.

Maastopyöräily

Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa useassa maastopyöräilyn alalajissa.

Parapyöräily

Luokittelu on vammaisurheiluun kiinteästi liittyvä erityispiirre. Tutustu parapyöräilyn kilpailulajeihin ja luokkiin.

Ratapyöräily

Ratapyöräily jaotellaan sprintti- ja kestävyyslajeihin, ja omnium sisältää kumpaankin ryhmään kuuluvia lajeja.

Trial-pyöräily

Suomessa järjesteyissä Trial-kilpailuissa iällä ei ole väliä, sillä kilpailut järjestetään taitotasoluokissa.

Koulutus ja valmennus

Suomen Pyöräily järjestää koulutuksia pyöräilyn parissa toimiville valmentajille ja ohjaajille. Laadukkaan valmennuksen tarjoaminen aloitteleville junioreille ja jo pidempään pyöräilyä harrastaneille on ensiarvoisen tärkeää. Koulutusten tarkoituksena on tiedon jakaminen sekä valmentajien välisen yhteistyön lisääminen.

Antidoping

Suomen Pyöräily on sitoutunut puhtaaseen urheiluun noudattamalla Suomen Antidopingsäännöstöä sekä Kansainvälisen Olympiakomitean ja kansainvälisen lajiliiton UCIn (Union Cycliste Internationale) Antidopingsäännöstöjä. Lisäksi Suomen Pyöräily sitoutuu Euroopan Neuvoston dopingin vastaiseen yleissopimukseen, Pohjoismaiseen antidopingsopimukseen sekä Suomen valtion allekirjoittamien kansainvälisten antidopingsopimusten mukaisiin sääntöihin.

Suomen Pyöräilyn Antidopingohjelman tavoitteena on lisätä antidopingtyön osuutta kaikessa liiton toiminnassa niin urheilijoiden valmentautumisessa kuin uusien valmentajien ja ohjaajien sekä johtohenkilöiden koulutuksessa. Suomen Pyöräily pitää tärkeänä myös tiedottaa kattavasti antidopingasioista koko pyöräilyväelle Suomessa. Antidopingohjelmassa esitetään ne pelisäännöt, jotka sitovat Suomen Pyöräilyn toimintaan kuuluvia henkilöitä.

Lisenssimateriaalit

Kansallinen lisenssi kattaa kilpailutoiminnan Suomessa. Elite/kansainvälinen lisenssi ja kuvallinen lisenssikortti vaaditaan ulkomailla ja UCI-kategorisoiduissa kilpailuissa. Varmista että vakuutuksesi on tarpeeksi kattava mikäli otat lisenssin ilman ryhmävakuutusta. Lisenssin vakuutus on voimassa vuoden alusta tai lisenssin lunastuspäivästä alkaen vuoden loppuun asti.