Maastopyöräily

Etusivu / Pyöräilylajit / Maastopyöräily

Maastopyöräilyn lajiesittely

Maastopyöräily termi kätkee allensa useita eri alalajeja ja pyöräilymuotoja. Karkeasti jaoteltuna maastopyöräily voidaan jakaa vauhtilajeihin ja XC-lajeihin. Vauhtilajeja ovat alamäkiajo, eli DH sekä enduro. XC-lajeja pyöräilyn sääntökirja tuntee jopa kahdeksan erilaista. Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa pääosin neljässä eri XC-lajissa.

Lajin harrastaminen Suomessa

Suomessa järjestetään vuosittain useita isoja maastopyöräilyn kuntotapahtumia. Suurimmilla paikkakkunnilla aktiiviset harrastajat järjestävät yhteislenkkejä, joissa on myös aloittelijoille sopivia maastoreittejä.

XCM (Maraton) – Maastopyöräilyn maratonmatka on Suomessa kaikkein suosituin kilpailumuoto. Suomessa myös järjestetään eniten juuri maratonkilpailuja / -tapahtumia. Sääntöjen mukaan maraton on pituudeltaan 60–160 km. Suomen maratontapahtumissa matkat ovat yleensä välillä 60–95 km ja kilpailu koostuu 1–3 kierroksesta, riippuen kilpailukierroksen pituudesta. Kaikissa tapahtumissa voi myös ajaa lyhyemmän matkan. Esim. puolimaratonin, jossa ajomatka on puolet varsinaisesta maratonmatkasta. Maratontapahtumissa varsinainen kilpailu on vain pieni osa kokonaisuutta. Tapahtumat ovat samalla myös suuria ulkoilu ja kuntoilutapahtumia. Valtaosa osallistujista on itseään vastaan kilpailevista pyöräilyn harrastajista, joille pyöräilystä nauttiminen on pääasia. Suosituimmissa tapahtumissa osallistujia on suomessakin useita satoja.

Maastopyöräilyn kilpailutoiminta

Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa seraavissa maastopyöräilyn alalajeissa: XCM (Maraton) – Maastopyöräilyn maratonmatka, XCO (Olympic) – Maastopyöräilyn olympiamatka, XCE (Eliminator) – Maastopyöräilyn sprinttimatka sekä XCC (Short Track). XCC kilpailussa ajetaan yhteislähdöllä perinteistä XCO-rataa selkeästi lyhyempää rataa. Muita XC-lajeja ovat XCP (point-to-point), XCT (Aika-ajo), XCR (Viesti), XCS (Etappikilpailu). Myös näissä lajeissa järjestetään satunnaisesti kilpailuja Suomessa.

Säännöt ja oppaat

Lajin kilpailusäännöt ja oppaat on koottuna sääntökansioon.

Maastopyöräilyn luokat ja lisenssit

XCO (Olympic) Cupissa ajetaan yleiset luokat: N/M Elite, N/M 18, N/M Kat2 ja M Kat3. Kategorialuokat ovat käytössä vain XCO/XCE cupissa. Yhden kilpailun osalta voi osallistua vain yhteen lähtöön. Kategorialuokkien tarkoituksena on saattaa kunnoltaan samantasoiset kilpailijat samaan luokkaan iästä riippumatta. 

XCM (Maraton9 kilpailuissa käytetään ikäkausiluokittelua).

Yhteystiedot

Mikko Nurmela
Lajivastaava XCO, XCE, XCM
mikko.nurmela@pyoraily.fi