Etusivu / Materiaalipankki / Kilpailumateriaalit / BMX-pöyräilyn säännöt ja oppaat

BMX:n säännöt ja oppaat

Kansalliset Cup-kilpailut käydään erikseen vuosittain vahvistettujen sääntöjen mukaisesti. Ensisijaisesti Cup-kilpailussa käytetään Cup-kilpailun sääntöjä. Cup-säännöt löytyvät mm. Facebookista ja BMX-racing CUPin sivuilta.

Sääntöoppaat saa ladattua Materiaalipankin kilpailusäännöistä ”OSA 6 – BMX”.

Kisaamisen perusteet

Tälle sivulle on koottu perustietoa kotimaan kilpailuun osallistumisesta aloittelevan kisaajan tai huoltajan kannalta. Tässä vaiheessa oletamme, että olet käynyt harjoittelemassa BMX-racing -radalla ajamista, porttilähtöä ja perustekniikoita.

Ennen kilpailua

BMX-kuskiksi rekisteröityminen

Ennen ensimmäistä kilpailua sinun tulee varata kansallinen kilpailunumero, jota käytetään kilpailuihin ilmoittautumisessa ja kilpailutulosten kirjaamisessa. Numero varataan kilpailijarekisteri-sivun ohjeiden mukaan. Kilpailunumero on pakollinen kansallisissa kilpailuissa (BMX-cup, SM-kisat). Numero näkyy kisaajilla bmx-pyörän etukilvessä (värillinen tausta) ja kaudesta 2015 alkaen myös sivunumerot ovat pakollisia (kaikilla mustat numerot valkoisella taustalla).

Numerot 1-20 on aina varattu. 1-8 -numero kertoo siitä, että ajaja on sijoittunut numeron osoittamalle sijalle MM-kisoissa omassa ikäluokassaan. 11-18 kertoo saman viestin EM-kisoista.

Etukilven taustavärin määräävät kansainvälisen liiton säännöt. Pojilla taustaväri on keltainen, tytöillä sininen. Cruiser- eli 24 tuumaisten BMX-pyörien sarjoissa taustaväri on punainen. Oma numero merkitään aina mustalla. Sivunumero on aina mustat numerot valkoisella pohjalla.

Championship-luokissa on musta taustaväri ja valkoiset numerot juniori-luokkien 17-18 vuotiailla, ja valkoinen tausta mustilla numeroilla sitä vanhemmilla elite-ajajilla.

Numerokyltin voi askarella itse, tai ostaa, yleensä netistä. Suosittu kylttimerkki on esimerkiksi BOX (googleen hakusana bmx number plate vaihtoehtojen löytämiseki)

Lisenssi

Katso lisenssivaatimukset yllä. Lisenssien osto-ohjeet löytyvät Suomen Pyöräilyn sivuilta. Lisenssi ostetaan SuomiSport-sivustolta.

Ennakkoilmoittautuminen

Kilpailuihin ilmoittaudutaan seuroittain. Tarkista kilpailukutsusta hyvissä ajoin ilmoittautumisohjeet kilpailuun ja kerro seurasi yhteyshenkilölle, että haluat osallistua. BMX racing kilpailujen kilpailukutsu julkaistaan järjestävän seuran sivuilla vähintään kahta viikkoa ennen kilpailua. Kilpailukutsusta selviää myös osallistumismaksu, kilpailun alustava aikataulu ja kilpailun järjestäjän yhteystiedot.

Kilpailupäivän kulku

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu kilpailupaikalle saapuessasi oman seurasi joukkueenjohtajalle.  Seuran joukkuejohtaja varmistaa seuran koko joukkueen osallistumisen kilpailuun. Paikalliskisoissa ilmoittautumiset voidaan hoitaa edelleen henkilökohtaisesti.

Kilpailupäivän ohjelma, lähtölistat

Ilmoittautumisten jälkeen kilpailun järjestäjä laittaa kilpailupäivän ohjelman ja lähtölistat kilpailupaikan ilmoitustaululle. Lähtölistoista selviää ketkä ajavat kanssasi alkuerät (usein 3 lähtöä). Tarvittaessa kirjoita ylös lähdön järjestysnumerot (moto#) ja lähtöradat portilla.

Harjoitukset

Ennen kilpailua on lyhyet (n. 30-60 min) harjoitukset omissa harjoitusryhmissä (block). Suomessa usein alle 12 v. ja yli 12 v. omissa harjoitusryhmissään. Harjoituksen tarkoituksena on kisalämmittelyn lisäksi varmistaa, että pyörä ja varusteet ovat kilpailukunnossa (suojat, kiinnitykset, rengaspaineet jne.). Numerokyltit ovat pakollisia jo harjoituksissa.

Alkuerät

Alkuerät ovat ensimmäisiä kilpailulähtöjä. Alkueristä saa maaliintulojärjestyksen mukaiset pisteet. Alkuerien pisteet lasketaan yhteen ja mahdollisissa tasapisteissä viimeisin tulos ratkaisee. Perusperiaate (8-portilla) on, että alkuerien neljä parasta pääsee jatkoon semifinaaleihin tai finaaleihin. Alkuerä-lähtöjä jokaisella kilpailija on yleensä kolme.

Huom: Suomessa jotkut kisat järjestetään vielä ns. neljän lähtijän portilla, joissa lähtökaaviot vaihtelevat huomattavasti luokan osanottajamäärän mukaan. Tarkista omien lähtöjesi kaaviot tarvittaessa lähtölistoista.

Semifinaalit ja finaalit

Semifinaaleissa ja finaaleissa jokainen lähtö on ratkaiseva loppusijoitusten kannalta. Semifinaaleissa yleensä puolet kisaajista (portin lähtöpaikkojen määrästä) jatkaa finaaliin. Suomessa B-finaalit ajetaan tavallisesti vain 4-portilla (sijat 5-8).

Tulosten julkistaminen

Kun kaikki lähdöt on ajettu, kilpailun tulokset julkistetaan kilpailun ilmoitustaululla. Tulokset on jälkikäteen nähtävissä myös tällä sivustolla tai erillisellä tulospalvelusivustolla.

Palkintojen jako

Alle 10 v. sarjoissa yleensä kaikki osallistujat palkitaan. Isompien luokissa palkitaan yleensä vain mitalisijoille päässeet (joskus myös kaikki finalistit).