Pyöräilylajit

© Krister Majander

Etusivu / Pyöräilylajit

Pyöräilyn alalajit

Suomen Pyöräilyllä on yhdeksän virallista lajia, jotka eroavat toisitaan suoritustavan, teknisyyden ja pyöräilijältä vaadittaen ominaisuuksien osalta. Joidenkin lajien alla toimii usempi alalaji. Pyöräilystä saa juuri niin monipuolisen harrastuksen kuin haluaa yhdistelemällä useampia eri pyöräilyn lajeja. Tutustu pyöräilyn eri lajeihin alla olevien lajiesittelyiden avulla.

BMX-pyöräily

BMX racing eli polkupyörä motocross on teknisesti ajajaa haastava polkupyöräilyn sprinttilaji. BMX Racingia harrastetaan lajille tehdyillä radoilla.

Cyclocross-pyöräily

Cyclocross, tutummin ”krossi”, on suosittu pyöräilyn syys- ja talvilaji. Cyclocrossissa yhdistyy kärjistetysti maastopyöräilyn teknisyys ja maantiepyöräilyn vauhti.

Downhill (DH)

Downhill eli alamäkiajo on pyöräilyin vauhdikkain laji. Radat ovat alamäkeen rakennettuja polkuja, joista löytyy mm. hyppyreitä, kallistettuja mutkia ja droppeja.

Enduro

Maastopyörä enduro (EDR) on vauhdikas ja haastava laji, joka kiehtoo monia erityisesti sen teknisyyden ja ajosilmää vaativan reittien ansiosta.

E-pyöräily

E-pyöräily on pyöräilystä kehittynyt elektronisen urheilun muoto, jossa pyöräillä voi myös virtuaalimaailmassa.

Gravelpyöräily

Gravelpyöräilyssä yhdistyvät maantie- ja maastopyöräilyn parhaat puolet. Gravelpyörät ovat suunniteltu niin, että ne soveltuvat niin hiekkateille, helpoille metsäpoluille kuin asfaltillekin.

Maantiepyöräily

Maantiepyöräily on vauhdikas pyöräilyn muoto, jota voi harrastaa ajamalla yksin tai suuremmalla porukalla. Kilpailulajina maantiepyöräily on taktinen joukkuelaji.

Maastopyöräily

Maastopyöräily on jaettu useampaan eri alalajiin jotka ovat jaettu eri ryhmiin, jotka ovat maastoajo, alamäkiajo, 4-Cross ja Enduro.

Parapyöräily & soveltava pyöräily

Parapyöräily on yksi UCI:n hallinnoimista pyöräilyn alalajeista. Lajin kilpailutoiminta käsittää maantielajit sekä ratapyöräilyn.

Ratapyöräily

Ratapyöräily on pyöräilyn muoto, jossa pyöräillään tarkoitusta varten rakennetuilla radoilla eli velodromeilla.

Trial-pyöräily

Trial on taitoajoa polkupyörällä, jonka ideana on selvitä mahdollisimman vaikeista paikoista koskettamatta keholla tai pyörän rungolla maahan.

Lisenssimateriaalit

Kansallinen lisenssi kattaa kilpailutoiminnan Suomessa. Elite/kansainvälinen lisenssi ja kuvallinen lisenssikortti vaaditaan ulkomailla ja UCI-kategorisoiduissa kilpailuissa. Varmista että vakuutuksesi on tarpeeksi kattava mikäli otat lisenssin ilman ryhmävakuutusta. Lisenssin vakuutus on voimassa vuoden alusta tai lisenssin lunastuspäivästä alkaen vuoden loppuun asti.