Maantiepyöräily

Etusivu / Pyöräilylajit / Maantiepyöräily

Maantiepyöräilyn lajiesittely

Maantiepyöräily on vauhdikas pyöräilyn muoto, jota voi harrastaa ajamalla yksin tai suuremmalla porukalla. Kilpailulajina maantiepyöräily on mitä suurimmissa määrin taktinen joukkuelaji. Maantiellä ajetaan kapearenkaisilla vaihteellisilla pyörillä, joissa on ns. käyräsarvinen tanko sekä hyvin rullaavat renkaat.

Kilpailuissa maantieajoon lähdetään yhtä aikaa ja ensimmäisenä maaliin tullut voittaa. Henkilökohtaisessa aika-ajossa ajajat lähtevät yksitellen matkaan ja ajavat vain kelloa vastaan. Joukkueaika-ajossa joukkue lähtee yhtä aikaa ja tarkoituksena on ajaa tiiviissä ryhmässä hyödyntäen ryhmäajon tuomaa peesihyötyä.

Suomessa järjestetään kesäkaudella runsaasti maantiekilpailuja sekä kuntoajoja. Maantiekilpailuihin voivat osallistua kaikki kilpailulisenssin hankkineet pyöräseuran jäsenet. Kuntoajoihin ei vaadita lisenssiä eikä seuran jäsenyyttä, ja niissä nähdäänkin yleensä moninkertaisesti osallistujia lisenssikilpailuihin verrattuna.

  Lajin harrastaminen Suomessa

  Suomessa järjestetään vuosittain kuntopyöräilytapahtumia, joihin kaikkien on mahdollista osallistua. Eri pituisia matkoja on yleensä valittavissa oman kunnon mukaan.

  Maantieyhteislenkkejä järjestetään suurimmilla paikkakunnilla viikottain. Yhteislenkkien pituus/kesto ja keskinopeus on yleensä etukäteen sovittu. Ota yhteyttä paikalliseen pyöräseuraasi, jos haluat löytää samanhenkistä seuraa maantielenkeille.

  Maantiepyöräilyn kilpailutoiminta

  Suomessa järjestetään maantiekilpailuja läpi kesän. Maantiecup on kansallinen kilpailusarja. Lisäksi seurat järjestävät erilaisia kilpailuja yksittäisistä maantieajoista aina monipäiväisiin etappikisoihin ja aika-ajoihin. Kilpailuihin osallistuakseen pitää kuulua pyöräilyseuraan sekä olla lunastanut Suomen Pyöräilyn kilpailulisenssin.

  Maantieajo on yleisin kilpailumuoto maantiepyöräilyssä. Miesten korkein taso maailmalla on UCI World Tour ja naisilla vastaava UCI Womens World Tour. Kansainvälinen pyöräilyunioni UCI päättää vuosittain mitkä pyöräilytallit saavat World Tour -tallin statuksen, ja saavat näin osallistua World Tourille.

  Säännöt ja oppaat

  Lajin kilpailusäännöt ja oppaat on koottuna sääntökansioon.

  Maantiepyöräilyn luokat ja lisenssit

  Maantiepyöräilyn aikuisten yleiset kilpailuluokat jaotellaan miesten ja naisten Elite sarjoihin sekä kategorioihin 2-4. Kullekin kilpailuluokalle on määritelty tyypillinen kilpailun pituus.

  Kilpailemiseen maatiepyöräilyn eri luokissa vaaditaan kilpailulisenssi.

   

  Yhteystiedot

  Ilpo Kyllönen
  Maantie MU23, ME
  ilpo.kyllonen@pyoraily.fi

  Juha Aintila
  Maantie WU23, WE
  juha.aintila@pyoraily.fi

  Juho Suikkari
  Maantie U19
  juho.suikkari@fincycling.com