E-pyöraily

© zwift.com

Etusivu / Pyöräilylajit / E-pyöräily

E-pyöräilyn lajiesittely

Pyöräily e-urheiluna

 
Viimeisten vuosien aikana myös pyöräilystä on kehittynyt varteenotettava elektronisen urheilun muoto. Tätä on tukenut toisaalta tehomittari- ja harjoitusvastusteknologian kehittyminen ja toisaalta myös verkkopalveluiden kehittyminen.
Pyöräilyä on harjoiteltu jo vuosikymmenet sisällä erilaisten harjoitusvastusten avulla. Viimeisen vuosikymmenen aikana on kehitetty erilaisia ohjelmia, joilla voi ohjata harjoittelua – esimerkiksi TrainerRoad, josta löytyy satoja valmiita harjoitusohjelma malleja. Viimeisin askel kehityksessä on ollut siirtää pyöräilijä virtuaalimaailmaan, jossa tehomittarin tai trainerin välittämä tehotieto ohjaa pyöräilijän avatarin liikettä. Selkeästi suosituimmaksi virtuaalimaailmaksi on kohonnut Zwift, jossa jo miljoonat ihmiset kansainvälisesti ja tuhannet ihmiset Suomesta pyöräilevät yhteisillä reiteillä.

Lajin harrastaminen Suomessa

Suomessa jo lukuisat seurat järjestävät talvikaudella yhteislenkkejä eri alustoilla, joissa on parhaillaan kerralla kymmeniä osallistujia. Monesti pyöräilijät voivat jutella keskenään esimerkiksi Discord-sovelluksen välityksellä. Lisäksi lukuisat seurat ohjaavat yhteisharjoituksia esimerkiksi Zwiftissä. Tällöin harjoituksen vetäjä ohjaa treenin esimerkiksi Zoomin tai Facebook Liven välityksellä ja osallistujat ajavat Zwiftissä yhdessä ryhmässä ohjeiden mukaisesti. Käytettävillä alustoilla pystyy suoravetotrainerille antamaan suoraan harjoitustiedoston, jolloin poljettava teho määräytyy automaattisesti.

Eri e-pyöräilyalustoja on useita, jotka tarjoavat erilaisia ominaisuuksia ja ympäristöjä.

Alusta käyttöjärjestelmät hinta linkki
Zwift Windows,MAC, iOS,Android, AppleTV n. 15€/kk www.zwift.com
MyWhoosh Windows,MAC,iOS,Android ilmainen www.mywhoosh.com
indieVelo (beta) Windows, MAC ilmainen (beta), maksullinen founders club www.indievelo.com
Rouvy Windows,MAC,iOS,Android, AppleTV n. 15€/kk (käyttäjämäärä alennuksia) www.rouvy.com
Bkool Windows,MAC,iOS,Android n. 110€/vuosi (myös perhetilaus) www.bkool.com
Fulgaz Windows,MAC,iOS,Android, AppleTV n. 113€/vuosi (perheen jäsenet ilmaiseksi) www.fulgaz.com

 

.

E-pyörailyn kilpailutoiminta

Zwiftin myötä pyöräily otti vuoden 2020 aikana valtavan harppauksen eteenpäin myös elektronisena kilpaurheiluna. Pyöräilyn kansainvälinen kattojärjestö UCI järjestänyt viimeisimmät viralliset maailmanmestaruuskilpailut alustalla. Osallistujia otettiin mukaan 20 maasta ja mukana oli useita ammattipyöräilyn kuulusimpia nimiä. Suomesta oli edustajat 2023 MM-kisoissa sekä naisten että miesten sarjoissa.

Vuoden 2024-26 UCI e-pyöräily MM-kilpailut järjestetään MyWhoosh alustalla.

E-pyöräily on saavuttanut vuosi vuodelta enemmän kiinnostusta ja erityisesti viimeisten kahden vuoden aikana harrastajien määrä on lisääntynyt merkittävästi myös Suomessa. Talvella 2022-2023 Suomessa järjestettiin ensimmäistä kertaa virallinen e-pyöräilyn TalviCup sekä SM-kilpailut. Gymrail-Talvicupiin osallistui yli 150 ajajaa kuuden viikonlopun aikana ja SM-kisoihinkin melkein 100 kilpailijaa useissa eri sarjoissa.

Tammi-helmikuussa 2024 järjestetään toinen Gymrail-Talvicup sekä SM-kilpailut myöhemmin 2024.

Säännöt ja oppaat

Lajin kilpailusäännöt ja oppaat on koottuna sääntökansioon.