Etusivu / Suomen Pyöräily ry / Vastuullisuus / Kestävän kehityksen suunnitelma

Kestävän kehityksen suunnitelma

Suomen Pyöräily on jäsenten yhteistyö- ja edunvalvontajärjestö, joka tukee jäsenten toimintaa pyöräilyn edistämiseksi yhteiskunnassa. Suomen Pyöräilyn toiminnan perustana ovat vastuullisuus sekä liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet. Suomen Pyöräilyn tarkoituksena on edistää ja kehittää huippu-, kilpa- ja harrastepyöräilyä sekä olla näiden tarkoitusperien hyväksi toimivien jäsentensä valtakunnallinen keskusjärjestö. Suomen Pyöräily edustaa yhteensä yhtätoista hyvin erilaista pyöräilyn alalajia. Pyöräily on yksi harrastetuimmista liikuntamuodoista. Tilastojen mukaan lajia aktiivisesti harrastaa lähes miljoona suomalaista. Osalle pyöräilyn harrastajista Suomen Pyöräilyn jäsenseurat tarjoavat monipuolisesti pyöräilyyn liittyviä harrastepalveluita.

Tässä kestävän kehityksen suunnitelmassa kuvataan sen nykytilaa Suomen Pyöräilyssä, määritellään tavoitteet ja toimenpiteet kestävän kehityksen edistämiseksi ja tulosten arvioimiseksi. Kestävää kehitystä tarkastellaan kolmen eri näkökohdan kautta, joita ovat ympäristönäkökohdat, sosiaaliset ja kulttuuriset sekä taloudelliset näkökohdat. Suunnitelmassa painotetaan ympäristönäkökohtia. Suunnitelman kohteena on Suomen Pyöräily ry:n sisäinen toiminta sisältäen eri yksiköiden ja jaostojen (Huippupyöräily-yksikkö, Sääntö- ja tuomarivaliokunta sekä Nuoriso- ja Masterjaosto) alaisen toiminnan. Suunnitelmassa huomioidaan sekä yhteisön että yksilön vastuu.

Valtioneuvoston selonteossa kestävän kehityksen globaalissa toimintaohjelmassa Agenda 2030:ssa todetaan, että meitä velvoittaa vastuumme tuleville sukupolville sekä vastuumme edeltäville sukupolville, jotka ovat tätä maata rakentaneet. Tämä toimii ohjenuorana Suomen Pyöräilyn kestävän kehityksen toiminnassa. Myös kansainvälisellä pyöräilyliitolla UCI:lla on olemassa Kestävän kehityksen suunnitelma.

Tavoitteet

Suomen Pyöräilyn kestävän kehityksen suunnitelman tavoitteena on:

  • Viestiminen: Lisätä liiton toimijoiden sekä harrastajien ymmärrystä sekä tietoa lajin ympäristövaikutuksista ja nostaa esille keinoja ympäristökuorman vähentämiseksi.
  • Kestävän kehityksen ajattelumallin vakiinnuttaminen liiton toiminnassa.
  • Harrastajien, jäsenseurojen ja yhteisöjäsenten kannustaminen omilla toimilla vähentämään ympäristökuormaa.

Nykytila

Ympäristönäkökohdat

Kestävän kehityksen ympäristönäkökohdalla tarkoitetaan sitä, että luontoa ja ympäristöä käytetään luonnon ainutlaatuisuutta tai ympäristön kantokykyä vaarantamatta, kiinnittämällä erityisesti huomiota uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöön, kulutus- ja toimintatapoihin sekä asenteisiin. Ympäristönäkökohdissa Suomen Pyöräilyn toiminnan vaikutuksia tarkastellaan suhteessa ilmanlaatuun, energiankulutukseen, kasvihuonekaasuihin sekä luonnonvarojen käyttöön.

Lähiympäristön ilmanlaatuun voidaan vaikuttaa liikkumalla lyhyet matkat hyötyliikkuen (kävely, pyöräily) ja pidemmät matkat joukkoliikennettä tai kimppakyytejä käyttäen. Suomen Pyöräilyssä työmatkat tulee aina toteuttaa mahdollisimman aika-, kustannus- ja tavoitetehokkaasti. Henkilöstöä kannustetaan mahdollisuuksien mukaan järjestelemään useampi työtapahtuma työmatkalle, jotta ylimääräisiltä työmatkoilta vältytään. Suomen Pyöräilyn periaatteiden mukaisesti kaikki sen järjestämät tapahtumat pyritään ilmastopäästöjen vähentämiseksi sijoittamaan hyvien julkisten kulkuyhteyksien etäisyydelle. Kokouksia ja koulutuksia järjestetään pääasiassa etäyhteyksin. Suomen Pyöräilyssä hallituksen kokoontuminen on mahdollistettu sähköpostin ja etäyhteyksien välityksellä. Myös vuosikokoukset voidaan järjestää etäkokouksena.

Harjoitus, kilpailu- ja leirimatkojen osalta kannustetaan kotimaassa kimppakyyteihin, lentomatkailussa valitaan mahdollisimman aika- ja kustannustehokkaat reitit. Seuratoimijoita kannustetaan mahdollisuuksien mukaan liikkumaan lihasvoimin harjoituksiin tai muihin tapahtumiin. Suomen Pyöräily edustaa yhtätoista eri pyöräilyn alalajia ja joissain lajeissa siirtymisen harjoituksiin/kilpailuihin onnistuu pyöräillen, toisissa lajeissa pyörällä temppuillaan ja sen kuljettaminen vaatii toisen kuljetusvälineen, kolmas laji toteutuu virtuaalisesti kotoa käsin.

Energiankulutukseen työtilojen osalta vaikutetaan huomioimalla niiden toimivuus, työskentelymukavuus ja käyttöaste. Henkilöstö huolehtii yhdessä Suomen Triathlonliiton henkilöstön kanssa muun muassa työtilojen viihtyvyydestä (lämpötila, tarpeenmukaisen valaistus jne). Mikäli korjaustarpeita havaitaan, on henkilöstö välittömästi yhteydessä Sporttitalon kautta järjestettyyn huoltoon. Suomen Pyöräily kuuluu Sporttitalon sähkösopimuksen piiriin, joten Suomen Pyöräilyllä ei itsenäisesti ole mahdollisuutta vaikuttaa energiasopimuksen vaihtamisesta ekoenergiasopimukseksi.

Ruuantuotanto on suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja. Suomen Pyöräily hillitsee omalta osaltaan ilmastonmuutosta valitsemalla kokoustarjoiluihin mahdollisuuksien mukaan kasvis- ja kalavaihtoehtoja. Hyvällä etukäteissuunnittelulla ja kokouksien osallistujamäärän kartoittamisella pyritään mahdolliset tarjoilut mitoittamaan optimaalisesti ja ruokahävikki minimoimaan. Pyöräilykilpailuissa ja -tapahtumissa kilpailunjärjestäjille painotetaan jätteiden lajittelumahdollisuuksien järjestämistä.

Luonnon varojen säästämiseksi Suomen Pyöräilyn hallinnon pyrkimys on toimia vähäpaperisesti ja järkeistetyin materiaalihankinnoin. Vähäpaperinen toiminta käsittää muun muassa tulostamisen minimoimisen, kaksipuolisen tulostamisen perusasetuksena, sähköisen koulutusmateriaalin sekä sähköisten muistioiden ja kokousasiakirjojen tuottamisen. Mikäli tuotettu materiaali vaatii painamista, mietitään painatettujen tulosteiden määrä tarkasti.

Suomen Pyöräilyn materiaalihankintojen tarve muun muassa toimistotarvikkeiden, lahjuksien tai markkinointiin liittyvien materiaalien tilaamiseksi on vähäinen. Tilaaminen pyritään toteuttamaan keskitetysti. Materiaalitilausten yhteydessä huomioidaan vastaavat kierrätys/kierrätettävistä/ekologisista materiaaleista valmistetut tuotteet (mm. puiset mitalit). Lahjuksissa kannatetaan kotimaisia ja mahdollisuuksien mukaan niin sanottuja aineettomia lahjoja.

Kilpailuasujen osalta on siirrytty hygieniasyistä yksilöllisiin ajoasuihin. Jokainen urheilija ostaa ajoasun itselleen. Liitto pyrkii vaatetilauksia tehdessään mahdollisimman suuriin tilauseriin kuriirista aiheutuvien päästöjen minimoimiseksi. SM-kilpailuiden käyttämättömien mitalien palauttamista suositaan eri kannustein ja mitaleita uusiokäytetään.

Pyöräilyssä on sitouduttu kunnioittamaan ympäristöä ja siten muun muassa kilpailusäännöissä on huomioitu ympäristönäkökulmat. Kilpailureitit on suunniteltava ja toteutettava siten, että luontoon jää mahdollisimman vähän vaurioita kilpailijoiden, huoltojoukkojen tai kilpailun yleisön liikkumisen vuoksi. Kilpailun jälkeen kilpailuihin suoritettu maisemointi, kuten merkkausmateriaalin ja roskien poistaminen, on suoritettava välittömästi kilpailun tai tapahtuman jälkeen.

Maantiepyöräilyssä käytetään mahdollisimman vähän kulkuvälineitä, jotka voivat aiheuttaa ympäristöongelmia. Kilpailusäännöissä on määrätty mahdollisimman monta huollettavaa kuljettaa yhtä huoltoautoa kohti. Kilpailureitit on suunniteltava siten, että kilpailusta aiheutuu mahdollisimman vähäinen haittaa alueen asukkaille ja luonnolle. Muun muassa maaston turmelua, roskaamista ja turhaa kulumista estetään ohjeistuksien ja sääntöjen avulla. Kilpailuiden tuomareilla on oikeus jakaa sakkorangaistuksia niille kilpailijoille, jotka eivät noudata ympäristön suojelemiseen liittyviä sääntöjä. Liiton yhteityösopimuksen piirissä olevien henkilöautojen osalta hyödynnetään mahdollisuutta valita hybridi- tai sähköauto ja tätä suosittelemme myös seuratoimijoille kilpailuiden järjestämisen yhteydessä.

Sosiaaliset ja kulttuuriset näkökohdat

Sosiaalisesti kestävä kehitys pyrkii tasa-arvoisesti vaikuttamaan hyvinvoinnin jakautumiseen eri ihmisryhmien ja kulttuurien kesken. Tavoitteena on kehittää osallistumista ja vahvistaa vaikuttamisen kanavia, jotta ihmiset saisivat paremmin äänensä kuuluviin. Olennainen osa sosiaalisesti kestävää kehitystä on myös kulttuurinen kestävyys, jossa erilaiset kulttuuritaustat nähdään rikkautena. Suomen Pyöräilyn toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet. Suomen Pyöräily pyrkii edistämään toiminnassaan sukupuolten ja ihmisten välistä tasa-arvoa sekä suvaitsevaisuutta. Vastuullisena toimijana edistämme yhdenvertaisuutta omassa toiminnassamme ja yhteistyössä seurojen kanssa jalkautamme toimintaa käytäntöön. Sosiaalisia ja kulttuurisia näkökulmia käsitellään laajemmin Suomen Pyöräilyn Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus suunnitelmassa sekä Vastuullisuusohjelmassamme.

Taloudelliset näkökohdat

Taloudellinen kestävyys kulkee yleensä käsi kädessä ympäristönäkökohtien sekä sosiaalisten ja kulttuuristen näkökohtien kanssa. Taloudellisesti kestävän toiminnan tavoitteena on pienentää ympäristöhaittoja. Taloudellisesti kestävää toimintaa Suomen Pyöräilyssä toteutetaan ympäristönäkökohtien sekä sosiaalisten ja kulttuuristen näkökohtien rinnalla muun muassa toimitilojen jakamisen ja vuokraustoiminnan avulla. Toimitilakustannukset Suomen Pyöräily jakaa Suomen Triathlonliiton kanssa. Yksilön vastuulla on työvälineiden hyvä kohtelu niiden käyttöiän pidentämiseksi. Sähkön taloudellisiin kustannuksiin vaikutetaan mm. laitteiden energiatehokkuus huomioimalla. Suomen Pyöräily on sitoutunut noudattamaan hyvää hallintoa vastuullisuusohjelmassaan. Taloudellisesti kestävässä koulutustoiminnassa toteutamme osittain hybridimallista kouluttamista, jossa vain tarvittavat koulutusosiot pidetään fyysisinä tapaamisina. Suomen Pyöräily on soitoutunut noudattamaan hyvää hallintoa vastuullisuusohjelmassaan.

Toimenpiteet ja arviointi

Toimenpiteet

 Alla olevaan taulokussa kuvataan tavoitteet, toimenpiteet ja aikataulu. Vuosikellon mukaisella tiedottamisella tarkoitetaan vuoden aikana erilaisiin kestävän kehityksen  teemapäiviin valinnaista viestinnällistä osallistumista pyöräilyn omalla teemalla.

Tavoite Toimepide Aikataulu
Viestiminen/tietoisuuden lisääminen Tiedotus seuroille, harrastajille sekä kaikille pyöräilystä kiinnostuneille. Esim. kilpailun järjestäminen seuroille kestävän kehityksen parhaiden vinkkien jakamisesta tmv. Kestävän kehityksen vuosikellon mukainen tiedottaminen, aiheen esillä pitämiseksi.

Sosiaalisen median ja seurakirjeen hyödyntäminen aiheen esillä pitämiseksi.

Vuosikellon mukainen tiedottaminen. Henkilöstön perehdyttäminen.

Kestävän kehityksen ajattelumallin vakiinnuttaminen  Liiton kaikki kokoukset järjestetään lähtökohtaisesti etänä. Kokouksien lisäksi myös koulutustoiminnan siirtäminen mahdollisuuksien mukaan etä- tai hybridikoulutuksiksi ja vastuullisuusosion lisääminen koulutuksiin. Mitaleista ekologisemman vaihtoehdon kartoittaminen. jatkuu koko vuoden
Harrastajien ja seurojen kannustaminen omilla toimilla vähentämään ympäristökuormaa Suomen Pyöräilyssä haetaan aktiivisesti tapoja parantaa kestävää toimintaa. Ympäristönäkökulmaa parannetaan mm. kilpailujärjestämisoppaan luomisella, jossa ympäristövastuuosio sekä kisojen tuomaroinnissa kiinnittämällä huomiota kisareitteihin ja roskaamiseen

jatkuu koko vuoden.

Tuomarointi: liiton alaiset kisat.

Yhteisöjäsenten järjestämät tapahtumat.

Arviointi

Kestävän kehityksen tavoitteita, toimenpiteitä ja toteutumista arvioidaan vuosittain hallituksen kokouksessa. Toimisto koostaa hallitukselle yhteenvedon toiminnasta painottaen ympäristönäkökulmia. Yhteenvedossa huomioidaan kestävästä kehityksestä viestiminen, edistysaskeleet, mutta myös seuraavat askeleet entistä paremman toiminnan toteuttamiseksi.

Kestävä kehitys seuratoiminnassa

Ympäristövastuullisten toimintatapojen toteuttamiseksi seuroissa, olemme kasanneet seuran materiaalipankkiin linkkejä, joista löytyy tietoa kestävästä kehityksestä sekä vinkkejä liikunnallisen arjen kestäviin valintoihin.

SUEK - Puhtaasti paras - Reilusti paras
ILMO
KAMU
Et ole yksin - Väestöliitto