Etusivu / Materiaalipankki / Tapahtumamateriaalit / Musiikin julkinen esittäminen

Musiikin julkinen esittäminen

Suomen Olympiakomitea, Teosto ja Gramex ovat sopineet musiikin soittamiseen liittyvistä korvauksista, joten tapahtuman järjestäjällä (Suomen Pyöräily ry ja sen alaiset jäsenseurat) on lupa esittää/soittaa musiikkia alla olevin ehdoin ja sopimusten piirissä.

Jos kilpailuissa, harjoituksissa tai muissa tilaisuuksissa esitetään musiikkia, on tapahtuman järjestäjä velvollinen maksamaan korvausta musiikin tekijöille, esittäjille, kustantajille ja tuottajille.

Olympiakomitea, Teosto ja Gramex ovat sopineet keskitetysti musiikin esittämiseen liittyvistä tekijänoikeuskorvauksista vuodelle 2022.

Sopimusten numerot

Teosto-sopimuksen numero: 70014878
Gramex-sopimuksen numero: LII040

Nyt solmitut sopimukset ovat voimassa 31.12.2023 asti. Sopimukset koskevat pääsääntöisesti liitteessä mainittuja lajiliittoja ja niiden jäsenseuroja ja joukkueita. Olympiakomitea on sopinut lajiliittojen kanssa maksuosuuksista.

Kun musiikin käyttö on sopimuksen mukaista, ei lajiliittojen, seurojen tai joukkueiden tarvitse hakea erillisiä lupia tai maksaa erillisiä korvauksia.

Sopimukset antavat liitoille ja seuroille oikeuden käyttää musiikkia järjestämässään:

  • liikunta-ja urheilutoiminnassa, esimerkiksi kilpailuissa, harjoituksissa, kilpailu-ja harjoitusalueella sekä liikunta-ja urheilutapahtumissa
  • pienimuotoisissa oheistapahtumissa, esimerkiksi myyjäisissä, juhlissa ja illanvietoissa, näytöksissä sekä leiritilaisuuksissa

Sopimukset edellyttävät, että on kyse:

  • yhteensä alle 15 000 hengen liikunta- ja urheilutapahtumasta
  • yhteensä alle 200 hengen oheistapahtumasta
  • lajiliiton, seuran tai joukkueen järjestämästä tapahtumasta, toiminnasta tai tilaisuudesta

Pitääkö Olympiakomitean alaisten urheiluseurojen hankkia lupa, kun musiikkia hyödynnetään striimauksessa?

Poikkeuksellisen koronatilanteen takia tämä on mahdollista nykyisen luvan puitteissa. Tämä on toistaiseksi voimassa oleva poikkeusmenettely kokoontumisrajoitusten ollessa voimassa.

Striimaus omilta kotisivuilta korona-aikana

Koronan takia annettu kokoontumisrajoitus tuo menetyksiä monille yrityksille. Auttaakseen näitä yrityksiä siirtämään palvelujaan internet-verkkoon, Gramex laajensi taustamusiikkilupansa kattamaan väliaikaisesti myös striimauksen. Koronan aiheuttaman kokoontumisrajoituksen voimassaoloaikana Gramex-taustamusiikkiluvan haltija voi poikkeuksellisesti striimata musiikkia tai omaa toimintaa tukevia musiikkia sisältäviä AV-tallenteita omille asiakkailleen ja käyttäjille. Striimauksen tulee tapahtua luvan haltijan omalta tai hallinnoimalta alustalta, kuten esimerkiksi yrityksen tai yhteisön kotisivulta.

Gramexin taustamusiikkiluvalla voi nyt striimata myös Youtuben kautta. Gramex tahtoo tällä tavalla helpottaa palvelujen siirtämistä verkkoon.  Tämä on laajennus aiemmin kerrottuun (ks. tiedote alla).  Muilta osin striimauksen ehdot ovat edelleen samat kuin alla olevassa tiedotteessa.

Tämän poikkeustilanteen aikana voi striimata toimintaanne tukevaa musiikkia ja musiikkia sisältäviä AV-tallenteita asiakkaillenne ja käyttäjillenne myös Youtuben kautta.  Mahdollista on mm.  itse tehtyjen liikuntaohjevideoiden lataaminen YouTubeen, josta ne linkitetään katsottavaksi yrityksenne tai yhteisönne kotisivuille.

On kuitenkin huomioitava, että YouTube käyttää tekoälyä tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin tunnistamiseksi. Joidenkin musiikkikappaleiden osalta siitä saattaa seurata, että Youtube poistaa sisällön. Jos näin tapahtuisi, Gramexilla ei valitettavasti ole mahdollisuutta vaikuttaa asiaan. Lue lisää Gramexin sivuilta.

Olympiakomitean ja Teoston välisen sopimuksen mahdollistamaan musiikin käyttöön voi tutustua taulukon avulla. Taulukko antaa suuntaa myös Gramexin sopimuksen osalta. Katso Olympiakomitean ja Teoston sopimus (PDF).

Huom. Sopimukseen kuuluva pieni tallennuslupa koskee ainoastaan Teoston osuutta, Gramexin lupaa tulee tiedustella: p. 030 6705 030 tai asiakaspalvelu@musiikkiluvat.fi.

Huom. Sopimukset eivät kata kaikkea musiikin esittämistä, esimerkiksi elinkeinotoimintaa, ammattimaisia esiintyjiä, musiikin internetkäyttöä, suoratoistopalveluita (esim. Spotify) eikä huvitilaisuuksia. Erityistapausten linjanvedoista ja hinnoista tapahtuman järjestäjän tulee neuvotella sekä Teoston että Gramexin kanssa.

Lisätietoja sopimuksista
Kysy musiikkisopimuksista Olympiakomitean Help Deskistä.