Parapyöräily & soveltava pyöräily

Etusivu / Pyöräilylajit / Parapyöräily

Para- ja soveltavan pyöräilyn lajiesittelyt

Soveltava pyöräily on tarkoitettu henkilöille, joiden pyöräileminen vaatii soveltamista tai erityisosaamista vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen vuoksi. Parapyöräilyn voidaan sanoa olevan soveltavan pyöräilyn kilpaurheilumuoto.

Parapyöräily on yksi UCI:n hallinnoimista pyöräilyn alalajeista. Lajin kilpailutoiminta käsittää maantielajit sekä rata-pyöräilyn.

Alun perin parapyöräily sai alkunsa näkövammaisten tandem-pyöräilystä ja tästä tilanteesta laji on laajentunut kattamaan huomattavan laajan vammaskaalan erityisesti maantielajien eri kilpailuluokissa (sports class).

Parapyöräily on integraatiolaji, mikä tarkoittaa, että lajitoiminta on keskitetty pyöräilyn kansallisen lajiliiton alaisuuteen. Parapyöräily integroitiin osaksi Suomen Pyöräily ry:tä  vuonna 2009. Suomessa parapyöräilyn laji- ja kilpailutoiminta on keskittynyt maantielajeihin johtuen pitkälti tarvittavan olosuhteen eli sisävelodromin puutteesta.

Parapyöräily tarjoaa oivan harrastus- ja kilpailumuodon laajalle vammaskaalalle.

  Lajin harrastaminen Suomessa

  Parapyöräilyn seuratoiminta on kehittymässä urheilija- ja harrastajamäärien kasvaessa. Tällä hetkellä järjestelmällistä parapyörilyä järjestäviä seuroja löydät tutustumalla seurasittelyihin. Lajitoiminnan kiinnostaessa, voit ottaa myös yhteyttää Suomen Pyöräilyn lajivastaavaan.

  Parapyöräilyn kilpailutoiminta

  Parapyöräily sai virallisen Suomen mestaruusarvon vuonna 2015.  Vuosina 2015 ja 2016 kilpailtiin SM-arvosta ainoastaan maantiepyöräilyn henkilökohtaisessa aika-ajossa. Kaudesta 2017 eteenpäin SM-ohjelmaan on kuulunut aika-ajon lisäksi myös maantieajo. SM-kilpailut pidetään lähtökohtaisesti pyöräilyn maantieajon SM-kisaviikon yhteydessä, mikäli para-pyöräilyn kansainvälinen kilpailukalenteri tämän mahdollistaa. UCI:n taholta para-pyöräilyn maanmestaruuskilpailujen ajankohtaa ei ole tarkkaan määritelty.

  Tiettyjen vammaluokkien lähdöt ovat helpommin integroitavissa vammattomien maantiekilpailujen yhteyteen kuin toiset. Pääsääntöisesti kuitenkin niin, että aika-ajokilpailuissa kaikki para-luokat ovat ajettavissa kansallisten kisojen yhteydessä, joskin turvallisuuteen pitää kiinnittää korostetusti huomiota: esimerkiksi käsipyöräilijä ei ole yhtä helposti havaittavissa kuin pystypyöräilijä. Suositeltavaa on, että kisareitti on täysin suljettu ja ajajaa seuraa taka-auto tai muu ajo- tai kulkuneuvo. Tavoite on, että para-pyöräilyä integroidaan vammattomien kilpailutoimintaan mahdollisimman kattavasti lajin kasvun myötä.

  Pyöräilyn apuvälineet

  Paralympiakomitea vuokraa erilaisia liikunnan ja urheilun apuvälineitä, kuten monen tyyppisiä polkupyöriä. Lisätietoja ja välineiden varauskalenterin löydät Paralympiakomitean sivuilta.

  Apuvälineasioissa auttaa myös Paralympiakomitean apuvälineneuvoja:
  Jukka Parviainen
  jukka.parviainen@paralympia.fi
  045 677 0516

  Yhteystiedot

  Mikko Peltonen
  Lajivastaava
  mikko.peltonen@pyoraily.fi