Etusivu / Materiaalipankki / Kilpailumateriaalit / Maastopyöräilyn luokat ja lisenssit

Maastopyöräilyn luokat ja lisenssit

XCO (Olympic)

Kansallisissa XCO-kilpailuissa vaaditaan Suomen Pyöräilyn myöntämä kilpailulisenssi.

XCO Cupissa ajetaan yleiset luokat: N/M Elite, N/M 18, N/M Kat2 ja M Kat3. Kategorialuokat ovat käytössä vain XCO/XCE cupissa. Yhden kilpailun osalta voi osallistua vain yhteen lähtöön. Kategorialuokkien tarkoituksena on saattaa kunnoltaan samantasoiset kilpailijat samaan luokkaan iästä riippumatta. 

Kat2luokkaan voivat ilmoittautua esimerkiksi aikaisemmin ikäsarjojen 3050 kärjen tuntumassa aikaisemmin ajaneet kuskit, joiden vauhti ei riitä Eliteluokan kuljettajien kanssa samaan vauhtiin (kilpailija tulisi Elitesarjassa kierroksella varvatuksi). Kilpailuluokka on kuitenkin kilpailijan itsensä valittavissa ja kategoriaa voi vaihtaa, mikäli tarpeellista. Aikaisemmassa kategoriassa ansaitut pisteet eivät siirry mukana.

Kat2luokka starttaa M Elite sarjan kanssa samaan aikaan, mutta ajaa lyhyemmän matkan.Naiset Kat2 luokkaan voivat miesten Kat2luokan tapaisesti ilmoittautua uudet kilpailijat tai kokeneet kilpailijat, jotka aikaisemmalla kaudella ovat kilpailleet ikäsarjoissa 3050, tai joiden vauhti ei riitä Eliteluokan kanssa samaan vauhtiin (kilpailija tulisi Elitesarjassa kierroksella varvatuksi). Kilpailuluokka on kuitenkin kilpailijan itsensä valittavissa ja kategoriaa voi vaihtaa, mikäli tarpeellista. Aikaisemmassa kategoriassa ansaitut pisteet eivät siirry mukana.

Kaikki naisten sarjat starttaavat samaan aikaan, mutta Kat2 sekä harrastesarja ajavat lyhyemmän matkan.Kat3 luokkaan voivat ilmoittautua esimerkiksi uudet kilpailijat, tai kokeneemmat kilpailijat, jotka eivät kuitenkaan ole ikäluokkansa kärkipäässä, tai haluavat ottaa kilpailun rennommalla mielellä, tai kilpailisivat kaudella 2021 ikäsarjoissa 60tai sitä vanhemmissa. Mikäli kilpailija voittaa Kat 3 lähdön useamman kerran peräkkäin usean minuutin erolla muihin, suositellaan siirtymistä Kat2 sarjaan. Aikaisemmassa kategoriassa ansaitut pisteet eivät siirry mukana.

XCM (Maraton)

XCM kilpailuissa käytetään seuraavaa ikäkausiluokittelua: U9, U11, U13, U15, U17, U19, yleinen, 40, 50 ja 60.

XCM SM-kilpailuissa vaaditaan kilpailulisenssi. Muut maraton-tapahtumat ovat lisenssivapaita.

Lisenssimateriaalit

Kansallinen lisenssi kattaa kilpailutoiminnan Suomessa. Elite/kansainvälinen lisenssi ja kuvallinen lisenssikortti vaaditaan ulkomailla ja UCI-kategorisoiduissa kilpailuissa. Varmista että vakuutuksesi on tarpeeksi kattava mikäli otat lisenssin ilman ryhmävakuutusta. Lisenssin vakuutus on voimassa vuoden alusta tai lisenssin lunastuspäivästä alkaen vuoden loppuun asti.