Cyclocross-pyöräily

Etusivu / Pyöräilylajit / Cyclocross-pyöräily

Cyclocross-pyöräilyn lajiesittely

Cyclocross, tutummin ”krossi”, on suosittu pyöräilyn syys- ja talvilaji. Lajilla on vahvat perinteet Keski-Euroopassa. Cyclocrossissa yhdistyy kärjistetysti maastopyöräilyn teknisyys ja maantiepyöräilyn vauhti. Cyclocrosspyörä muistuttaa ulkonäöltään maantiepyörää, mutta poikkeaa siitä ajettavuudeltaan. Tuttu näky lajissa ovat mutaiset kuskit ja polkupyörän olalla kantaminen radan teknisimmissä kohdissa. Maastopyöräilytausta on hyvä etu krossissa — mutta niin on myös maantiellä kehitetty kestävyys.

Ajoaika cyclocrossissa on noin 30–60 min ja yhden kierroksen pituus on noin 2,5–3,5 km. Kilpailussa ajetaan mahdollisimman monta kierrosta määritellyssä ajoajassa. Kierrosmäärä ilmoitetaan kisan alussa tai kilpailun aikana osallistujille. Kilpailijan on noudatettava ratalinjausta ajon aikana. Esimmäinen ja eniten kiertoksia ajanut ajaja on osakilpailun voittaja. Kärki ajaa radan pituudesta ja luonteesta riipuen 6–8 kierrosta. Pisteet jaetaan sijoituksen mukaan.

Ratalinjaus cyclocrossissa vaihtelee tapahtumapaikan mukaan, mutta rata sisältää pääosin metsäpolkuja, hiekkatietä, esteiden ylityksiä sekä kannettavia porrasaskelmia, mutaa, hiekkaa ja mahdollisesti niittyalueita. Rata on aina pääosin ajettava sillä maksimissaan 10 % saa olla sellaista alustaa, jolla joudutaan todennäköisesti jalkautumaan — taitavimmat kuskit saattavat tosin suoriutua siitäkin pyörällä! Rata on noin 3 metriä leveä ja molemmin puolin suljettu. Kaikki huolto tapahtuu erotetulla huoltoalueella.

    Lajin harrastaminen Suomessa

    Cyclocrossia voi harrastaa Suomessa kuulumalla Suomen Pyöräilyn jäsenseuraan. 

    Säännöt ja oppaat

    Lajin kilpailusäännöt ja oppaat on koottuna sääntökansioon.