Etusivu / Kilpaileminen / Maastopyöräilyn kilpailutoiminta

Maastopyöräilyn kilpailutoiminta

Maastopyöräily on jaettu useampaan eri alalajiin jotka ovat jaettu eri ryhmiin.

  • Maastoajo (XC)
  • Alamäkiajo (DH)
  • 4-Cross (4x)
  • Enduro (END) ei Suomen Pyöräilyn virallinen alalaji

XC-maastoajossa on useita eri alalajeja

XCO (Olympic) – Maastopyöräilyn olympiamatka ja nimitys tulee tietysti siitä, että laji on mukana Olympiakisoissa. Kilpailussa ajetaan n. 4-5 km pituista rataa siten että kilpailun kokonaiskestoksi muodostuu Elite-sarjoissa n. 1,5 tuntia. Ikäkausisarjoissa kilpailut ovat lyhyempiä. Radat sisältävät paljon nousua ja niissä on myös vaativia laskuja ja teknisiä osuuksia. Kansainvälisellä tasolla XCO-kilpailussa menestymiseen vaaditaan kovan kunnon lisäksi myös huikeaa ajotaitoa. Suomessa on muutamia kiinteästi merkittyjä ja rakennettuja XCO-ratoja (mm. Vantaa, Lieto, Kokkola ja Valkeakoski).

XCM (Maraton) – Maastopyöräilyn maratonmatka. Suomessa kaikkein suosituin kilpailumuoto. Suomessa myös järjestetään eniten juuri maratonkilpailuja / -tapahtumia. Sääntöjen mukaan maraton on pituudeltaan 60–160 km. Suomen maratontapahtumissa matkat ovat yleensä välillä 60–95 km ja kilpailu koostuu 1–3 kierroksesta, riippuen kilpailukierroksen pituudesta. Kaikissa tapahtumissa voi myös ajaa lyhyemmän matkan. Esim. puolimaratonin, jossa ajomatka on puolet varsinaisesta maratonmatkasta. Maratontapahtumissa varsinainen kilpailu on vain pieni osa kokonaisuutta. Tapahtumat ovat samalla myös suuria ulkoilu ja kuntoilutapahtumia. Valtaosa osallistujista on itseään vastaan kilpailevista pyöräilyn harrastajista, joille pyöräilystä nauttiminen on pääasia. Suosituimmissa tapahtumissa osallistujia on suomessakin useita satoja.

XCE (Eliminator) – Maastopyöräilyn sprinttimatka. Neljän ajajan eriin lähdetään yhteislähdöllä. Erissä ajetaan yksi kierros n. 1 km pituista rataa. Erän kesto on kahden minuutin luokkaa. Kilpailussa ajetaan alkuerät, välierät ja finaali, johon selviää kilpailun neljä parasta ajajaa. XCE-on mielenkiintoinen, sähäkkä ja yleisöystävällinen laji.

XCC (Short Track) – XCC kilpailussa ajetaan yhteislähdöllä perinteistä XCO-rataa selkeästi lyhyempää rataa. Kilpailun kesto aikuisten sarjoissa on usein 20 minuuttia + 1 kierros. XCC kilpailuun lähdetään yhteislähdöllä. Rata tulisi olla rakennettu niin että siinä on halutessa ja kykyjen riittäessä helppo tehdä ohituksia. XCC on nykyisin myös osa XCO-maailmancup sarjaa. XCC-lähdöt ajetaan maailmancupissa XCO-kisaa edeltävänä päivänä ja sen tulosten perusteella määritellään lähtöpaikat XCO-kilpailuun. XCC – on myöskin erittäin yleisöystävällinen laji. Lyhyessä kilpailussa tapahtuu paljon. Lyhyempi kilpailumatka myös suosii hieman erilaisia ajajatyyppejä kuin pidemmät kilpailumatkat.

Muita XC-lajeja ovat XCP (point-to-point), XCT (Aika-ajo), XCR (Viesti), XCS (Etappikilpailu). Myös näissä lajeissa järjestetään satunnaisesti kilpailuja suomessa.