Etusivu / Materiaalipankki / Kilpailumateriaalit / Parapyöräilyn luokat ja lisenssit

Parapyöräilyn luokat ja lisenssit

Luokat

Maantiepyöräilyssä kilpaillaan maantieajossa ja henkilökohtaisessa aika-ajossa. Tämän lisäksi vakiintuneena kilpailumuotona on käsipyörien viestikilpailu (team relay).  Maantieajo ajetaan yhteislähtökilpailuna ja henkilökohtainen aika-ajo väliaikalähtöisenä. Maantielajien kilpailuluokat (sport class) jakaantuvat neljän päävammaluokan mukaan seuraavasti:

  • Luokka B = näkövammaiset, kilpailevat aina tandemilla
  • Luokka H = selkäydinvamma tai siihen rinnastettava vamma, välineenä käsipyörä ja ajoasento joko makaava tai pysty alaluokasta riippuen. Alaluokat H1 – H5.
  • Luokka C = amputointi tai siihen rinnastettava muu fyysinen vamma tai rajoite, välineenä normaalirunkoinen pyörä, mikä tarvittaessa modifioitu vamman mukaan. Alaluokat C1 – C5.
  • Luokka T = CP-vammaiset tai muu motorinen vamma, joka edellyttää kolmipyörän eli trikkerin käyttöä. Alaluokat T1 ja T2.

Luokat H-, C-, ja T jakaantuvat eri alaluokkiin. Alaluokka on ilmaistu numerolla luokkatunnuskirjaimen perässä. Mitä pienempi luokkanumero, sitä korkeampi vamma-aste on kyseessä. Esimerkiksi käsipyörien H1-luokan urheilijat ovat tetraplegtikkoja eli neliraajahalvaantuneita.

Kaikki näkövammaiset kilpailevat luokassa B ilman alakuokkajakoa. Urheilijan luokkatunnuksen eteen lisätään kirjain määrittelemään kyseisen luokan sukupuoli: W=naiset, M=miehet.

Kilpailulajit ja luokat ratapyöräilyssä

Ratapyöräilyssä kilpaillaan ainoastaan luokissa B ja C, ja näiden alaluokkajako on vastaava kuin maantielajeissa. Kilpailumuodot / matkat ovat vaihtelevat luokittain, mutta lajit ovat individual pursuit, tandem sprint, team sprint, scratch ja time trial.

Lisenssimateriaalit

Kansallinen lisenssi kattaa kilpailutoiminnan Suomessa. Elite/kansainvälinen lisenssi ja kuvallinen lisenssikortti vaaditaan ulkomailla ja UCI-kategorisoiduissa kilpailuissa. Varmista että vakuutuksesi on tarpeeksi kattava mikäli otat lisenssin ilman ryhmävakuutusta. Lisenssin vakuutus on voimassa vuoden alusta tai lisenssin lunastuspäivästä alkaen vuoden loppuun asti.