Etusivu / Pyöräilylajit / BMX-pyöräily / Aloittelijan opas

Aloittelijan opas BMX-pyöräilyyn

Outi Leinosen laatiman aloittelijan oppaan voit ladata tästä linkistä pdf-muodossa.

BMX-sanasto

Potkupyörä – Pieni pyörä ilman polkimia, pyörä on tarkoitettu pienimmille pyöräilijöille. Erittäin hyvä valine tasapainon oppimiseen. Potkupyörille järjestetään myös omia “kisoja”.

B-Finaali – Lohdutuskilpailu niille kahdeksalle kuljettajalle jotka putosivat semi-finaalista. B-finaalin voittaja on kokonaistulosten 9. sijalla ja finaalin 8. on kokonaistulosten 16. sijalla. Neljän hengen portilla B-finaali ajetaan sijoista 5-8. Finaaleita voi olla myös C- ja D-finaalit kilpailijoiden lukumäärästä riippuen.

BMX – BMX on lyhenne sanoista Bicycle motocross eli polkupyörä motocross.


BMX Suomi Cup
 – Virallinen nimitys Suomen Cupin-kilpailusarjasta. Sarja sisältää eri puolilla Suomea ajettavia BMX Racing-kilpailuita. Sarjassa on 3-5 kilpailua, joiden tulosten yhteispisteet ratkaisevat Cupin voittajan.

BEM – BMX Event Manager. Sovellus jota käytetään Suomessa ja useissa muissa maissa BMX kilpailuiden järjestämisessä.

Rytmisuora
 – Tämä osa radasta on yleensä viimeisellä suoralla, mutta se voi olla myös missä tahansa muussa radan kohdasta. Rytmisuora nimi tulee siitä, että se sisältää monta lähekkäin olevaa pientä kumpua mitkä pakottavat ajajan ajamaan tasaisella rytmillä ilman mahdollisuutta polkemiselle kumpujen välillä. Ajajien on saatava ajamisen ajoitus rytmitettyä jotta saavat ajettua suoran parhaalla nopeudella.

Kilpailulisenssi – vaaditaan kaikilta ajajilta, että he voivat osallistua Suomi Cupiin (ikäpoikkeuksia on Suomi Cupissa) , SM-kilpailuihin sekä kansainvälisiin kilpailuihin. Pienissä paikallisajoissa ym kyläkisoissa lisenssiä ei välttämättä vaadita, mutta tämä on hyvä tarkastaa kilpailujärjestäjän kilpailukutsusta. Kansainvälisiin kilpailuihin vaaditaan lisenssikortti pdf-muodossa, jonka voi tilata Suomen Pyöräilyn toimistolta.

Motojono – Yleensä aidoilla varustettu alue mikä jakaa kuljettajat oikeisiin motoihin. Kilpailuista riippuen motojonot ovat yleensä metalliaidoista tai lippusiimasta tehty. Jonot ovat numeroitu 1-10. Jos sinulla on moto numero 1, 11, 21, 31 jne oikea jono on silloin jono numero 1, jos taas motonumerosi on 15, 25, 35, jne niin jono on numero 5. Motonumeron viimeinen numero määrä jonon numeron.

Numerokyltti – Numerokyltit kertovat ajajan kilpailunumeron. Etunumerokyltti kiinnitetään pyörän ohjaustankoon sekä sivunumero pyörän runkoputken etuosaan.

Motolistat – Motolistat ovat listat joissa näkyy luokka mihin kilpailija on ilmoittautunut, this is the list of riders entered into each race class at an event, posted up when registration closes to allow riders to check the details are correct (such as which class they’re in and what plate number they’re using) before moto sheets are posted up.

Finaali – Viimeinen kilpailuerä joka ratkaisee päivän voittajat.

Moto – BMX:n erä. Ajajilla on 3 alkuerää(motoa) ja niiden perusteella ratkaistaan ketkä pääsevät jatkoon seuraavaksi ajettaviin karsintaeriin. Jokaisessa motossa on normaalisti 8 ajajaa, mutta ajajia voi olla myös vähemmän riippuen ajajien lukumäärään.

Motolistat  Nämä listat kertovat kaiken kilpailusta. Listoissa on jaoteltu jokainen luokka erillisiin sarakkeisiin. Sarakkeissa mainittu luokka, motonumero sekä jokaisen ajajan porttinumero kolmelle eri motolle. Esimerkiksi:

313. Matti Meikäläinen  5/3, 5/6, 5/1

313. Matin kilpailunumero, nimi sekä moto 5 jossa ensimmäisen erän lähtöportti numero 3, toisen moton numero 5 lähtöportti 6, viimeisen moton lähtöportti 1.

DNF – Did Not Finish, tämä kirjataan tuloslistoihin jos kuljettaja ei pysty ajamaan maaliin asti.

DNS – Did Not Start, tämä kirjaus tulee tuloslistoihin jos kuljettaja ei aloita omaa erää.

DQ – Disqualification/disqualified. Hylkääminen.

Portti – Lähtöportti…. The gate is part of the start hill with the actual gate itself being the metal barrier riders rest their front wheels on to balance. It is forced down by a pneumatic ram in the blink of an eye, then the racing is on! When riders talk about each other’s or their own gates, they’re talking about how they start, with “He’s got a good gate” meaning the rider is fast, not that they have a particularly nice bit of start hill at home.

Also means which lane a rider is allocated for their moto, for example “gate 3.”

Neljäs moto– 8 hengen radoilla ajetaan yleensä 4. moto jos luokkaan on ilmoittautunut 8 tai vähemmän. Neljäs moto ei ole luokan finaali vaan nimensä mukaisesti neljäs moto. Tässä luokassa voittaja ratkeaa kaikkien neljän moton yhteyspisteistä.

Cruiser – BMX-pyörä jossa on 24″ renkaat. Isommat renkaat merkitsevät sitä, että pyörä on rauhallisempi käsitellä ja anteeksi antavempi kuljettajan ajovirheille.