Ratapyöräily

Etusivu / Pyöräilylajit / Ratapyöräily

Ratapyöräilyn lajiesittely

Ratapyöräily on pyöräilyn muoto, jossa pyöräillään tarkoitusta varten rakennetuilla radoilla eli velodromeilla.

Ratapyöräilyssä käytetään yksinkertaisia, yksivaihteisella kiinteällä välityksellä varustettuja pyöriä, eli pyörän polkimet pyörivät samaa tahtia renkaiden kanssa ja pyöräilijän on näin poljettava koko ajan. Ratapyörässä ei ole jarruja, vaan hidastaessa polkemista vastustetaan. Runkogeometriat vaihtelevat kilpailulajien mukaan, ja koska vaihteita on vain yksi, sopiva välitys valitaan rataksia vaihtamalla. Koska aerodynaamisuus on merkittävässä asemassa ratapyöräilyssä, kiinnitetään ajoasentoon paljon huomiota.

    Lajin harrastaminen Suomessa

    Ratapyöräily on luonteeltaan enemmänkin kilpailulaji, mutta moni maantiepyöräilijä sekä nuoret pyöräilijät harjoittelevat myös radalla saadakseen voimaa, nopeutta ja räjähtävyyttä päälajeihinsa. Myös pikaluistelijat ovat ottaneet ratapyöräilyn osaksi kesäharjoitteluaan.

    Useat ratapyöräilyseurat tarjoavat mahdollisuuden kokeilla ratapyöriä ja harjoitella velodromilla. Harrastajat keskittyvät pääosin Turun ja Helsingin seuduille ratapyöräilyratojen sijainnin vuoksi. Harrastustoimintaa rajaa välineistö, koska pääsääntöisesti velodromeilla ajetaan lajiin tarkoitetulla kiinteävälitteisellä ratapyörällä. Helsingin velodromilla kaltevuuden vuoksi kampien täytyy olla lyhyemmät kuin maantiepyörässä. Ihan nuorimmat juniorit sekä lajin alkajat ajavat aika-ajoja radalla omilla maantiepyörillään. Turun velodromilla voi ajaa millä tahansa pyörällä, koska radassa ei ole paljoa kaltevuutta.

    Ratapyöräilyn kilpailutoiminta

    Ratapyöräily jaotellaan sprintti- ja kestävyyslajeihin, ja omnium sisältää kumpaankin ryhmään kuuluvia lajeja.

    Ratapyöräilyssä on useita kilpailulajeja: eräajo, keirin, joukkuesprintti, linja-ajo, pisteajo, pudotusajo, aika-ajo, takaa-ajo, joukkuetakaa-ajo, pariajo, ”moniottelu” omnium ja edesmenneitä lajeja tandem-ajo sekä tuntemattoman matkan ajo.

    Säännöt ja oppaat

    Lajin kilpailusäännöt ja oppaat on koottuna sääntökansioon.

    Ratapyöräilyn velodromit

    Ratapyöräily vaatii lajia varten tehdyt velodromit, joita löytyy Suomesta kaksi.

    Yhteystiedot

    Mikäli olet kiinnostunut radan maajoukkuetoiminnasta, panostat ratapyöräilyyn ja haluat kehittyä kansainvälisen kilpailutason kuskiksi niin ota yhteyttä ratapyöräilyn lajivalmentajaan Mika Simolaan, jotta kehitystäsi saadaan seurattua.

    Mika Simola
    Lajivastaava U19, U23
    mika.simola@pyoraily.fi