Etusivu / Yleinen / Transsukupuolisten urheilijoiden osallistuminen pyöräilykilpailuihin

Transsukupuolisten urheilijoiden osallistuminen pyöräilykilpailuihin

keskiviikko 23.8.2023

Kansainvälisen pyöräilyliiton Union Cycliste Internationalen (UCI) johtokunta päätti 5.7.2023 pidetyssä kokouksessa muuttaa UCI:n sääntöjä transsukupuolisten naisurheilijoiden oikeudesta osallistua UCI:n kansainvälisen kalenterin kilpailuihin.Uudet säännöt astuivat voimaan 17.7.2023. Tästä alkaen miehet, jotka ovat murrosiän jälkeen siirtyneet transsukupuolisiksi urheilijoiksi, eivät ole saaneet osallistua UCI:n kansainvälisen kalenterin naisten tapahtumiin missään pyöräilyn alalajissa eikä kategoriassa.

Kansainvälisiin Masters-tapahtumiin –UCI Cycling for All International Calendar -kilpailuihin ja UCI-tapahtumiin (UCI Gran Fondo World Series, UCI Gran Fondo World Series, UCI Gravel World Series, UCI Gravel World Championships and UCI Masters World Championships)– miesten luokka on nimetty uudelleen miehet/avoin, johon kaikki urheilijat, jotka eivät täytä naisten kilpailuihin osallistumisen ehtoja, hyväksytään rajoituksetta.

UCI:n johtokunnan huomioiden mukaan tieteellinen tutkimus ei vahvista, että vähintään kahden vuoden sukupuolta vahvistava hormonihoito plasman testosteronin tavoitepitoisuudella 2,5 nmol/L olisi kokonaan riittävä poistamaan puperteetin aikana saavutetut testosteronin hyödyt. Lisäksi sukupuoltavahvistavan hormonihoidon vasteessa on huomattavaa yksilöiden välistä vaihtelua, mikä tekee tarkkojen johtopäätösten tekemisen tällaisen hoidon vaikutuksista entistä vaikeampaa. Nykyisen tieteellisen tiedon perusteella on myös mahdotonta sulkea pois sitä mahdollisuutta, ettei biomekaaniset tekijät voisi muodostaa pysyvää etua transsukupuolisille naisurheilijoille.

Yllä mainitut havainnot huomioiden, UCI:n johtokunta tuli siihen tulokseen, että transukupuolisten urheilijoiden osallistuminen pyöräilykilpailuihin, on naispuolisten pyöräilijöiden etujen vastaista. UCI:n johtokunta päätti tieteelliset epävarmuustekijät huomioon ottaen, että kyseinen toimenpide oli tarpeen naisluokan suojelemiseksi ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien varmistamiseksi. Uudet säännöt tulivat voimaan 17.7.2023, mutta voivat kuitenkin muuttua tulevaisuudessa tieteellisen tiedon lisääntyessä.

UCI:n presidentti David Lappartient: ”Ensinnäkin UCI haluaa vahvistaa, että pyöräily –kilpailulajina, vapaa-ajan aktiviteetteina tai kulkuvälineenä – on avoin kaikille, myös transsukupuolisille. Haluan myös vahvistaa, että UCI kunnioittaa ja tukee täysin yksilöiden oikeutta valita sukupuoli, joka vastaa heidän sukupuoli-identiteettiään, riippumatta siitä, mikä sukupuoli heille on syntyessään määrätty. UCI:n velvollisuutena on kuitenkin taata tasa-arvoiset mahdollisuudet kaikille kilpailijoille pyöräilykilpailuissa. Koska nykyisen tieteellisen tiedon perusteella ei voida taata yhtäläisiä mahdollisuuksia transsukupuolisten naisurheilijoiden ja cisgender-naispuolisten osallistujien välillä, UCI päätti, varotoimenpiteenä, ettei ole mahdollista antaa transsukupuolisten naisten kilpailla naisten kategorioissa.”

Suomen Pyöräily noudattaa UCI:n sääntöjä transsukupuolisten urheilijoiden osallistumisesta pyöräilykilpailuihin kansallisesti ja kansainvälisesti.

UCI:n uutinen aiheesta.
UCI:n säännöt aiheesta.