Suomen Pyöräily juhlii tänä vuonna 125. juhlavuottaan. Olemme Suomen vanhin Olympiakomitean alainen valtakunnallinen lajiliitto, joka perustettiin Helsingissä vuonna 1898. Liiton nimi oli ensimmäiset vuodet (1898–1906) Suomen Syklistiliitto (Finska Cyclistförbudet). Vaikka liiton nimi on muuttunut vuosien varrella, on sen perusajatus perustamisesta näihin päiviin saakka ollut toimia pyöräilyn kehittämiseksi ja edistämiseksi Suomessa. Myös kilpailutoiminnan järjestäminen on alusta asti ollut tärkeä osa liiton toimintaa.
Alkuvuosina Suomen Syklistiliitto hankki jäseniä ja järjesti kilpailuja, mutta osallistui myös pyöräilijöiden elämään vaikuttavien asioiden esilletuomiseen. Vuonna 1902 liitolla oli jo 700 jäsentä. Liitolle pestattiin toimeliaita asiamiehiä, jotka kotimaan lisäksi hankkivat jäseniä Pietarista ja Riiasta. Suomi hyväksyttiin vuonna 1923 kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n jäseneksi. UCI perustettiin vuonna 1900, vasta kaksi vuotta Suomen Syklistiliiton jälkeen.
Vuonna 1931 pyöräilyseurojen määrä oli kasvanut jo kuuteenkymmeneen ja henkilöjäseniä liitossa oli 1420. Samana vuonna kokoonnuttiin Pyöräilyliiton perustamiskokoukseen. Tästä lähtien liiton jäsenistö kasvoi nopeasti ja vuonna 1940 liitolla oli jo 332 jäsenseuraa, joka lienee liiton historian huippulukemia. Kun Suomen Pyöräilyunioni perustettiin 1990-luvulla, sen ensimmäisenä toimintakautena jäsenseuroja oli 102 ja lisenssiajajia 978. Nykyään Suomen Pyöräilyn jäsenseuroja on noin 100 ja lisenssiajajia toista tuhatta.
Harraste- ja kuntopyöräily on Suomessa valtavan suosittua. Viime vuosien pandemia vain lisäsi suosiota jopa niin, että kaupoista loppuivat pyörät ja varaosatkin. Haasteenamme on kanavoida nykyisillä resursseillamme into organisoiduksi harjoitteluksi ja valmennukseksi. Teemme parhaamme, jotta voisimme panostaa entistä enemmän hienon lajimme kehittämiseen ja pyöräilyurheilijoidemme nostamiseen kansainväliselle huipulle, mutta pidämme tiukasti kiinni toimintamme ja resurssiemme tasapainosta. Jännityksellä odotamme lähivuosien valtiollisia resursseja, mutta olemme myös luottavaisia tulevaisuuden suhteen, sillä pyöräily yhteiskunnassamme ja harrastajien keskuudessa on hyvässä nosteessa.
Aktiivista juhlavuotta toivottaen,
Jarmo Lindberg
Puheenjohtaja
Lue lisää Suomen Pyöräilyn historiasta, testaa tietosi ja jaa omat muistosi.