Etusivu / Maantie-SM / Maantiepyöräilyn aika-ajon Suomen mestaruudet ratkottiin Espoossa tänään

Maantiepyöräilyn aika-ajon Suomen mestaruudet ratkottiin Espoossa tänään

perjantai 14.6.2024
Maantiepyöräilyn aika-ajo SM-2024

Maantiepyöräilyn SM-kilpailujen aika-ajon Suomen mestaruudet ratkottiin tänään perjantaina 14. kesäkuuta Pohjois-Espoon haastavalla aika-ajo reitillä. Kilpailuissa ajettiin parapyöräilyluokkien mestaruuksista, sekä naisten ja miesten U19-, U23-, masters- ja elite-luokkien mestaruuksista.

Naisten elite-luokassa Anniina Ahtosalo (Uno-X Mobility / Korson Kaiku) uusi aika-ajomestaruutensa. Ahtosalo ajoi ylivoimaiseen voittoon 20,5 kilometrin matkalla aikaan 28:49,14 keskivauhdin ollessa 42,6 km/h. Ahtosalo kertoo, että ennakkosuosikin asemassa aika-ajoon lähteminen ei tuonut paineita vaan hän lähti tekemään oma hyvä suoritustaan. ”Suomen mestaruus on yksi tärkeimmistä titteleistä, minkä pyöräilijä voi voittaa. Se on ainoa kisa, joka jännittää ja josta otan paineita suoriutua hyvin. Suomen mestarin paita on tärkeä juttu, joten sitä lähdetään jahtaamaan myös huomenna”. Espoon aika-ajoreittiä Ahtosalo kuvailee kisan jälkeen haastavaksi. ”On vaikea löytää hyvää rytmiä, kun rata on ylös-alas koko ajan. Myös huomiseen yhteislähtöön on haastava ja suhteellisen rankka reitti, joka tekee kilpailusta mukavan ja jännittävän, sitä odotan innolla.”

Hopealle naisten elitessä ajoi Motion Finlandin Essi Pelto-Arvo, joka kertoi, että kilpailu oli vasta hänen ensimmäinen kunnon aika-ajonsa. ”Reitti oli todella kiva. Tiesin, että takaa tullaan kovaa, koska Anniina lähti perääni ja täytyi ajatella vain omaa kisaa. Yllätyin todellakin lopputuloksesta. Tunne oli hyvä ja täytyy olla kyllä tyytyväinen, että hopealle pääsin tänään.” Pelto-Arvo jäi Ahtosalon ajasta 2:26.9. Kolmanneksi naisten elite-luokassa ajoi Ruska Saarela (Multisport Racing). Saarelan ja Pelto-Arvon ero oli alle kuusi sekuntia.

Jos naisten elite-luokassa voitto oli hyvin selvä, miesten elite-luokassa mitalit ratkottiin sitäkin tiukemmassa kamppailussa. Voittoon ja Suomen mestaruuten vain 0.9 sekunnon erolla 31,9 kilometrin matkalla ajoi Idrottsklubben -32:n Trond Larsen. Alle sekunnon Larsenille jäänyt ja hopeaa vienyt Turun Urheiluliiton Axel Källberg ajoi neljä sekuntia nopeamman ajan kuin viime vuoden mestari Vladyslav Makogon (Gamlakarleby Idrottsförening), joka jäi tällä kertaa pronssille. ”Omaa tasaista kovaa ajamalla tänään riitti. Onnistuin tänään jakamaan vauhdin hyvin. Sain keskivauhtia ylöspäin, kun ajoin ylämäet kovaa, enkä tuhlannut voimiani alamäkiin.” tuore Suomen mestari Larsen kertoo. Kärkikaksikon keskivauhti monipuolisen haastavalla reitillä oli 46,7 km/h.

U23-luokan naisten Suomen mestaruuteen ajoi Wilma Aintila (Lotto Destiny Ladies / IK-32), joka kertoi että haastavalla radalla tapahtui paljon. ”Täysillä, mutta maltilla ja loppua kohti kiihtyen”, oli Wilma Aintilan strategia. Hopealle ajoi Porin Tarmon Emilia Holmila ja SM-pronssia vei Ounaksen Pyörä-poikien Anni Tapio. U23-luokan miehissä ajoi tänään kaksi kilpailijaa. Mestaruuteen ajoi Matias Ahtosalo (Korson Kaiku) ja hopealle TriathlonSuomen Teppo Malinen.

U19-luokissa mestaruudet ratkottiin naisissa 12,7 kilometrin matkalla ja miehissä 20,5 km matkalla. Naisten kilpailun voittoon ja U19-mestaruuteen ajoi Porin Tarmon Anni Teronen, joka yllättyi voitostaan, sillä hänen päälajinsa on maastopyöräily. SM-hopealle naisissa ajoi Restore Cycling Teamin (Korson Kaiun) Viivi Turpeinen ja pronssille Elisabet Kapanen (Restore Cycling Team / Porin Tarmo. U19-luokan kilpailussa IBD Cyclingin nuoret miehet ottivat kaksoisvoiton, kun kultaa vei Kasper Borremans ja hopealle ajoi tuore tiimkaverinsa Miko Pirinen. SM-pronssille ajoi CCH:n Arttu Stammeier.

Tänä vuonna ajettiin sääntömuutoksen myötä ensimmäistä kertaa Suomen mestaruuksista master-luokissa. Master-luokat mahdollistavat ajamisen SM-kilpailuissa ilman pelkoa UCI-pisteistä, jotka estävät osallistumisen MM-kilpailujen master-luokkiin. Naisten master-luokassa mestaruuteen ajoi Persici Vintage Cycling Clubin Karoliina Leinonen. ”Valitsin master-luokan, koska olen hakenut villiä korttia Tanskaan maantiepyöräilyn mastereiden MM-kilpailuihin ja tämä oli oikea luokka sitä ajatellen.” Leinonen kertoi kilpailun jälkeen. Hopealle ajoi 4Speed Triathlonin Carolyn Paajanen ja pronssille Laura Patrikainen Reaktor Stanga Racingistä.

Miesten masterluokassa oli peräti 20 kilpailijaa. Mestaruuden vei Matti Hietajärvi Oulu Triathlon & Cyclingista. IBD Cyclingin Tero Setola ajoi hopealle ja pronssin otti IK-32:n Magnus Fagerström.

Lue lisää master-luokista.

Katso kaikki tulokset täältä.

Lämpimät onnittelut kaikkien luokkien Suomen mestareille sekä SM-mitalisteille ja kiitos kaikille hyvästä kisasta! Kilpailut jatkuvat huomenna naisten ja paraluokkien maantieajolla. Seuraa lauantain naisten kilpailua ISTV:n kautta.