Etusivu / Yleinen / Master-luokat maantiepyöräilyn SM-kilpailuissa

Master-luokat maantiepyöräilyn SM-kilpailuissa

lauantai 8.6.2024

Master-luokat ovat kaikille uusi kilpailuluokka ja säännöt ovat olleet voimassa jo jonkin aikaa. Master-luokat ovat herättäneet kysymyksiä kilpailijoiden keskuudessa, joten tässä tiivistelmä aiheesta, kysymyksiä vastauksineen sekä esimerkit kilpailutilanteesta. Maantiepyöräilyn vuoden 2024 SM-kilpailujen ylituomari Jaakko Kontula on vastannut esitettyihin kysymyksiin ja on jutun asiantuntijana.

Toive Master-kilpailuluokkaan on tullut kilpailijoiden suunnasta ja SM-sääntöihin on lisätty Master-luokat (MO ja WM) kilpailijoiden toiveista. Tällä saataneen kilpailuihin osallistujamäärien nousua ja mahdollisesti kilpailuihin myös suoritustason nousua tai ainakin taktisia kilpailuasetelmia varsinkin kun kilpaillaan samassa kilpailun lähtöerässä samaan aikaan ja samalla kilpailumatkalla. Yksi tärkeä seikka on, että menestyneet masterit eivät menetä mahdollisuuttaan osallistua mastereiden MM- ja EM-kilpailuihin tämän sääntömuutoksen myötä.

SM-sääntöjen osa I  § 2 Kilpailuluokat 1.1.036 ja 1.1.037 selventävät asiaa. Sääntö tulee suoraan UCI-säännöistä.

 ”Tähän luokkaan kuuluvat vähintään 30-vuotiaat kilpailijat, jotka valitsevat kuuluvansa tähän luokkaan. Tämän luokan valinta ei ole mahdollinen kilpailijoille, jotka kuuluvat UCI:n rekisteröityyn joukkueeseen.” 

SM-säännöissä on myös kerrottu suomenmestaruuskilpailun kilpailuluokista ja niihin kuulumisesta. Tässä vielä lainaus säännöstä:

” Maantiepyöräilyn yhteislähtökilpailussa U23 ja Masters luokkien kilpailijat osallistuvat samalla myös Elite luokan kilpailuun, kun luokat kilpaillaan samana lähtönä ja samalla matkalla. U23 ja Masters luokkien kilpailija voivat yhteislähtökilpailussa tässä tapauksessa saavuttaa kaksi mitalia samalla ajolla. 

Maantiepyöräilyn väliaikalähdön kilpailussa U23 ja Masters luokat kilpaillaan erillään Elite luokasta, eikä U23 tai Masters luokkien kilpailijat osallistu Eliteluokan kilpailuun. U23 ja Masters lisenssin omaavat kilpailijat voivat päättää kumpaan luokkaan osallistuu, joko omaan luokkaan tai Elite, eli hän ei voi saavuttaa kahta väliaikalähdön mitalia.”

Oskari Kolehmainen (vas) ajoi miesten elite-luokan SM-hopealle ja voitti MU23-luokan SM-kultaa vuoden 2023 maantiepyöräilyn SM-kilpailuissa Muhoksella. Axel Källberg (oikealla) puolestaan ajoi elite-luokan SM-pronssia ja MU23-luokan SM-hopealle. Maantiepyöräilyn miesten elite-luokan Suomen mestari vuonna 2023 oli Antti-Jussi Juntunen.

Vastauksia kysymyksiin

Ketkä voivat ilmoittautua kilpailun masterluokkaan?  Yli 30-vuotias kilpailija voi valita kuuluvansa Master-luokkaan, poislukien UCI-rekisteröityjen tiimien sekä näiden lisenssillä kilpailevat kilpailijat.

Voiko kilpailija, joka on kilpaillut tällä kaudella elite-luokassa, ilmoittautua masterluokkaan?  Kyllä voi.

Voiko kilpailija, joka on kilpaillut tällä kaudella Kategoria 2 -luokassa, ilmoittautua masterluokkaan? Kyllä voi.

Saako masterluokan parhaimmat UCI-pisteitä? Ei saa. Vain Elite- ja U23-luokkien parhaimmat saavat UCI-pisteitä.

Onko SM-kilpailussa ulosliputuksia? Kilpailu käydään kierrosreitillä, jossa on esimerkiksi 16.6. klo 12 lähtöerässä ME, MU23, M-Masters mukana yhtäaikaa 12,7 km reitillä eli kärjen osalta arvio kierrosajasta on noin 17–18 minuuttia. Kilpailun kokonaiskesto suotuisissa olosuhteissa kärjen osalta lienee noin 4h 10min – 4h 20 min ja kierroksia siis ajetaan täyden matkan aikana 14 kierrosta. Käytännössä jos kilpailija jää noin 1–1,5 minuuttia / kierros kilpailun kärjestä, tasaisella vauhdilla tulee ylösajo ainakin kerran kilpailun aikana. Jos kilpailija jää esimerkiksi 3 minuuttia kierroksella, olisi ylösajoja jo kaksi kertaa. Ylösajettava kilpailuryhmä pysäytetään ennen tällaista ohitusta. Ohitusta seuraava ohitettavan kilpailuryhmän maalinylitys on siis ohitetun ryhmän maaliintulo kilpailun kärjen viimeisellä kierroksella. Tämä siksi, koska edellä mainituilla kilpailuokilla on sama kilpailumatka ja kun kilpailun voittaja tulee maaliin tulevat myös muut kilpailijat maaliin. Kyseisessä klo 12 lähdössä on myös pienempi loppukierros vastakkaiseen suuntaan maalin kohdalla ja kilpailua ei voida kilpailla maalin kohdalla vastakkaisiin suuntiin. Maaliintulojärjestys ratkaisee siis sijoittumisen ja SM-mitalit.

Kuinka on päädytty siihen, että mastereiden kilpailumatka on 180 km? Sääntöjen mukaan ”maantiepyöräilyn yhteislähtökilpailussa U23 ja Masters -luokkien kilpailijat osallistuvat samalla myös Elite-luokan kilpailuun, kun luokat kilpaillaan samana lähtönä ja samalla matkalla”.

Estääkö Elite-luokassa kilpaileminen osallistumisen maantiepyöräilyn ISM-kilpailuihin? Kyllä. Ajaakseen ISM-kilpailuissa, on kilpailijan ajettava SM-kilpailuissa masters-luokassa. Jos kansallinen liitto järjestää erillisen mestaruuskilpailun jossakin kilpailukategoriassa, tähän kilpailuun osallistujat eivät saa kilpailla toisessa kansallisessa mestaruuskilpailussa. Poikkeuksena jos kansallinen liitto järjestää erilliset kilpailut Elite ja U23 -kilpailijoille maantiellä, kansallinen liitto voi päättää, että U23-kilpailija voivat osallistua molempiin kilpailuihin. 

Anniina Ahtosalolle naisten elite-luokan maantiepyöräilyn Suomen mestaruus sekä NU23-luokan Suomen mestaruus vuoden 2023 SM-kilpailuissa Muhoksella.

Esimerkkejä mahdollisista kilpailutilanteista

Ensimmäinen kilpailun maaliin saapunut 16.6. klo 12 lähtöerän kilpailija on M-Master -kilpailija. -> Hän voittaa kilpailusuorituksellaan maantiepyöräilyn kansallisen mestaruuskilpailun miesten elite-luokan suomenmestaruuden. Hän saa SM-kultamitalin x 2 eli miesten elite-luokan SM-kultamitalin ja M-Master-luokan kultamitalin. Kyseessä on siis kaksi kilpailuluokkaa ja kaksi palkintojenjakoa. M-Master -kilpailija voi käyttää suomenmestarin ajopaitaa M-Masterluokan (ei ikäluokkansa esim. M40 tai KAT2) sekä kotimaan elite-luokan maantieyhteislähtökilpailuissa seuraavaan SM-kilpailuun v. 2025 asti. Kansainvälisissä kilpailuissa hän ei voi käyttää elite-luokan kilpailuissa suomenmestarin paitaa, koska hän ei ole UCI:n mukaan Suomen mestari (master-luokassa osallistuessaan hän ei saa UCI-pisteitä).

Toiseksi tullut kilpailija on MU23-kilpailija. -> Hän saa siis elite-luokan SM-hopeamitalin. Hän voittaa myös MU23-luokan SM-kultamitalin. Kyseessä on siis kaksi kilpailuluokkaa ja kaksi palkintojenjakoa (hopea ja kulta). Hän voi käyttää MU23-kilpailuluokan maantieyhteislähtökilpailuissa suomenmestarin ajopaitaa kotimaassa sekä kansainvälisissä kilpailuissa elite-luokassa seuraavaan SM-kilpailuun v. 2025 asti.

Kolmantena maaliin tuleva kilpailija on M-Elite -kilpailija. -> Hän voittaa siis SM-pronssimitalin miesten elite-luokan suomenmestaruuskilpailussa. Yksi kilpailuluokka ja yksi palkintojenjako (pronssi). Hän ei käytä suomenmestaruuspaitaa, mutta saa UCI-pisteitä.

UCI-pisteet esimerkkitilanteessa

Yllä olevista MU23- ja M-Elite-kilpailijat saavat UCI Ranking -pistetaulukon mukaisesti UCI-pisteet ja M-Master ei niitä saa, koska M-Master kilpailee M-Master -kilpailuokassa, ei MU23 eikä M-Elite -kilpailuluokissa (sääntö 2.10.008). Sama sääntö koskee tietenkin myös NU23-, N-Elite- ja N-Master -kilpailijoita.

Kilpailun maaliintulojärjestys eli ”kokonaistulokset” ei ole UCI-pisteiden jakoperuste, ellei kaikki 15 ensimmäistä kilpaijaa ole MU23 tai M-Elite -kilpailuokista. Jos 15 parhaan joukossa on esimerkiksi yksi M-Master-kilpailija ja 16:nneksi sijoittunut on MU23-kilpailija, saa hän UCI-pisteet kilpailusijoituksestaan. Tässä esimerkissä hän saa siis 15. sijastaan (MU23+ME) yhden pisteen. Tämä perustuu voimassa oleviin sääntöihin.

Toisessa esimerkissä N-Elite kilpailussa 15.6. klo 12 lähtöerässä maaliintulojärjestyksessä voisi olla esimerkiksi:

  • 3 ensimmäistä on N-Master kilpailijaa (1.-3.)
  • 3 seuraavaa on NU23 kilpailijaa (4.-6.)
  • 7. kilpailija on N-Elite kilpailija

Tässä esimerkissä siis N-Elite luokan SM-yhteislähtökilpailussa 3 ensimmäistä SM-mitalia menevät N-Master -kilpailijoille. Nämä 3 saavat lisäksi myös N-Master -luokan SM-mitalit. 2 palkintojenjakoa ja 2 mitalia/kilpailija.

Sijoilla 4.-6. olevat NU23 -kilpailijat saavat sitten NU23 SM-mitalit ja UCI-pisteet. 1 palkintojenjako ja 1 mitalli/kilpailija.

7. kilpailija, joka on N-Elite -kilpailulisenssillä kilpaileva kilpailija saa vain UCI-pisteet. 

Yllä oleva N-Elite, NU23 ja N-Master lähtöä kutsutaan siis yhteisesti N-Elite -lähdöksi ja vastaavaa miesten lähtöä M-Elite -lähdöksi.

Väliaikalähtö

SM-Sääntö 1.2 sanoo väliaikalähtöisestä kilpailusta: ”U23 ja Masters lisenssin omaavat kilpailijat voivat päättää kumpaan luokkaan osallistuu, joko omaan luokkaan tai Elite, eli hän ei voi saavuttaa kahta väliaikalähdön mitalia.” Tässä kilpailuluokan valintatilanne määritellään: ”kilpailijat voivat päättää kumpaan luokkaan osallistuu, joko omaan luokkaan tai Elite, eli hän ei voi saavuttaa kahta väliaikalähdön mitalia”.

Luokan valitseminen

Kilpailijan on siis tärkeää hahmottaa, mihin kilpailuluokkaan hän osallistuu SM-kilpailuissa. Esimerkiksi M40-ikäiselle kilpailijalle vaihtoehtoja on säännöissä olemassa M-Elite/M-Master. Jos M40-luokan kilpailija osallistuu SM-kilpailuun M-Elite-kilpailuluokkaan ja saa kilpailutuloksellaan UCI-pisteitä, on sillä vaikutusta osallistumisoikeuteen mastereiden PM-, EM- ja MM-kilpailuissa. Osallistuessaan Master-luokkaan SM-kilpailussa, voi kilpailija osallistua mastereiden PM-, EM- ja MM-kilpailuihin, koska ei saa UCI-pisteitä.

On myös hyvä huomioida, että M-Master ja M40-kilpailuokat ovat eri kilpailuluokat eli SM-kilpailuihin osallistunut M-Master -kilpailija voi kilpailla ISM-kilpailussa M40-kilpailuluokassa. Jos voittaa molemmissa kultaa, voi siis käyttää M-Master SM-ajopaitaa M-Master-kilpailuluokan kilpailuissa ja M40-kilpailuluokan ISM-ajopaitaa M40-luokkien kilpailuissa seuraaviin ko. kansallisiin mestaruuskilpailuihin asti, mikäli sellaisia ajopaitoja palkintojenjaossa jaetaan. Kultamitallit on tällöin voitettu kahdessa eri kilpailuluokassa: SM-kilpailuluokka ja ISM-kilpailuluokka.

Lisätiedot ja mahdolliset kysymykset:
Jaakko Kontula
Maantiepyöräilyn SM-kilpailujen ylituomari
p. 0442489424

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut Espoossa 14.–16.6.2024

Ilmoittautuminen maantiepyöräilyn SM-kilpailuihin on avoinna 10.6.2024 klo 24 asti osoitteessa: my.raceresult.com