Parapyöräily

Etusivu / Pyöräilylajit / Parapyöräily

Parapyöräilyn lajiesittely

Para-pyöräily on yksi UCI:n hallinnoimista pyöräilyn alalajeista. Lajin kilpailutoiminta käsittää maantielajit sekä rata-pyöräilyn.

Alun perin para-pyöräily sai alkunsa näkövammaisten tandem-pyöräilystä ja tästä tilanteesta laji on laajentunut kattamaan huomattavan laajan vammaskaalan erityisesti maantielajien eri kilpailuluokissa (sports class).

Para-pyöräily on integraatiolaji, mikä tarkoittaa, että lajitoiminta on keskitetty pyöräilyn kansallisen lajiliiton alaisuuteen. Para-pyöräily integroitiin osaksi Suomen Pyöräily ry:tä  vuonna 2009. Suomessa para-pyöräilyn laji- ja kilpailutoiminta on keskittynyt maantielajeihin johtuen pitkälti tarvittavan olosuhteen eli sisävelodromin puutteesta.

Para-pyöräily tarjoaa oivan harrastus- ja kilpailumuodon laajalle vammaskaalalle.

  Lajin harrastaminen Suomessa

  Para-pyöräilyn seuratoiminta on kehittymässä urheilija- ja harrastajamäärien kasvaessa. Tällä hetkellä järjestelmällistä para-pyörilyä järjestäviä seuroja löydät tutustumalla seurasittelyihin. Lajitoiminnan kiinnostaessa, voit ottaa myös yhteyttää Suomen Pyöräilyn lajivastaavaan.

  Parapyöräilyn kilpailutoiminta

  Para-pyöräily sai virallisen Suomen mestaruusarvon vuonna 2015.  Vuosina 2015 ja 2016 kilpailtiin SM-arvosta ainoastaan maantiepyöräilyn henkilökohtaisessa aika-ajossa. Kaudesta 2017 eteenpäin SM-ohjelmaan on kuulunut aika-ajon lisäksi myös maantieajo. SM-kilpailut pidetään lähtökohtaisesti pyöräilyn maantieajon SM-kisaviikon yhteydessä, mikäli para-pyöräilyn kansainvälinen kilpailukalenteri tämän mahdollistaa. UCI:n taholta para-pyöräilyn maanmestaruuskilpailujen ajankohtaa ei ole tarkkaan määritelty.

  Tiettyjen vammaluokkien lähdöt ovat helpommin integroitavissa vammattomien maantiekilpailujen yhteyteen kuin toiset. Pääsääntöisesti kuitenkin niin, että aika-ajokilpailuissa kaikki para-luokat ovat ajettavissa kansallisten kisojen yhteydessä, joskin turvallisuuteen pitää kiinnittää korostetusti huomiota: esimerkiksi käsipyöräilijä ei ole yhtä helposti havaittavissa kuin pystypyöräilijä. Suositeltavaa on, että kisareitti on täysin suljettu ja ajajaa seuraa taka-auto tai muu ajo- tai kulkuneuvo. Tavoite on, että para-pyöräilyä integroidaan vammattomien kilpailutoimintaan mahdollisimman kattavasti lajin kasvun myötä.

  Yhteystiedot

  Mikko Peltonen
  Lajivastaava
  mikko.peltonen@pyoraily.fi