Parapyöräily
Etusivu / Pyöräilylajit /
Parapyöräilyn lajiesittely
Parapyöräily on yksi UCI:n hallinnoimista pyöräilyn alalajeista. Lajin kilpailutoiminta käsittää maantielajit sekä rata-pyöräilyn.
Alun perin parapyöräily sai alkunsa näkövammaisten tandem-pyöräilystä ja tästä tilanteesta laji on laajentunut kattamaan huomattavan laajan vammaskaalan erityisesti maantielajien eri kilpailuluokissa (sports class).
Parapyöräily on integraatiolaji, mikä tarkoittaa, että lajitoiminta on keskitetty pyöräilyn kansallisen lajiliiton alaisuuteen. Parapyöräily integroitiin osaksi Suomen Pyöräily ry:tä vuonna 2009. Suomessa parapyöräilyn laji- ja kilpailutoiminta on keskittynyt maantielajeihin johtuen pitkälti tarvittavan olosuhteen eli sisävelodromin puutteesta.
Parapyöräily tarjoaa oivan harrastus- ja kilpailumuodon laajalle vammaskaalalle.
Lajin harrastaminen Suomessa
Parapyöräilyn seuratoiminta on kehittymässä urheilija- ja harrastajamäärien kasvaessa. Tällä hetkellä järjestelmällistä parapyörilyä järjestäviä seuroja löydät tutustumalla seurasittelyihin. Lajitoiminnan kiinnostaessa, voit ottaa myös yhteyttää Suomen Pyöräilyn lajivastaavaan.
Parapyöräilyn kilpailutoiminta
Parapyöräily sai virallisen Suomen mestaruusarvon vuonna 2015. Vuosina 2015 ja 2016 kilpailtiin SM-arvosta ainoastaan maantiepyöräilyn henkilökohtaisessa aika-ajossa. Kaudesta 2017 eteenpäin SM-ohjelmaan on kuulunut aika-ajon lisäksi myös maantieajo. SM-kilpailut pidetään lähtökohtaisesti pyöräilyn maantieajon SM-kisaviikon yhteydessä, mikäli para-pyöräilyn kansainvälinen kilpailukalenteri tämän mahdollistaa. UCI:n taholta para-pyöräilyn maanmestaruuskilpailujen ajankohtaa ei ole tarkkaan määritelty.
Tiettyjen vammaluokkien lähdöt ovat helpommin integroitavissa vammattomien maantiekilpailujen yhteyteen kuin toiset. Pääsääntöisesti kuitenkin niin, että aika-ajokilpailuissa kaikki para-luokat ovat ajettavissa kansallisten kisojen yhteydessä, joskin turvallisuuteen pitää kiinnittää korostetusti huomiota: esimerkiksi käsipyöräilijä ei ole yhtä helposti havaittavissa kuin pystypyöräilijä. Suositeltavaa on, että kisareitti on täysin suljettu ja ajajaa seuraa taka-auto tai muu ajo- tai kulkuneuvo. Tavoite on, että para-pyöräilyä integroidaan vammattomien kilpailutoimintaan mahdollisimman kattavasti lajin kasvun myötä.
Yhteystiedot
Mikko Peltonen
Lajivastaava
mikko.peltonen@pyoraily.fi