Etusivu / Historia / Suomalaispyöräilijät olympialaisissa

Suomalaispyöräilijät olympialaisissa

Pyöräily sen eri lajeissaan on kuulunut kaikkien kesäolympialaisten ohjelmaan. Ensimmäistä kertaa suomalaismiehet osallistuivat olympialaisten pyöräkilpailuihin vuonna 1912 Tukholmassa. Naiset kilpailivat pyöräilyn olympiamitaleista ensimmäisen kerran vasta vuonna 1984 ja ensimmäinen suomalaisnainen osallistui olympialaisiin vuonna 1988. Suomella ei ole vielä yhtään olympiamitalia pyöräilyssä.

Artikkelissa mainittujen henkilöiden lisäksi suomalaispyöräilijöistä myös lukuisat muut ovat osallistuneet olympialaisiin vuosikymmenten varrella.

Suomen Pyöräily synty
Tauno Lindgren edusti Suomea Berliinin olympialaisissa vuonna 1936.

Ratapyöräily

Ensimmäisenä suomalaisena olympiavelodromeilla ajoi Thor Porko, joka osallistui yhden kilometrin aika-ajoon Berliinin olympialaisissa vuonna 1936. Menestynein suomalainen ratapyöräilijä olympialaisissa on ollut Tea Vikstedt, joka sijoittui seitsemänneksi sekä takaa-ajossa Barcelonassa vuonna 1992 että pisteajossa Atlantassa vuonna 1996. Mika Hämäläinen sijoittui tuhannen metrin aika-ajossa Soulin olympialaisissa vuonna 1988 17:nneksi ja Barcelonassa vuonna 1992 15:nneksi. Mira Kasslin oli Atlantan olympialaisissa vuonna 1996 11:s eräajossa ja Sydneyssä vuonna 2000 11:s eräajossa ja 17:s 500 metrin aika-ajossa.

Suomalaispyöräilijät olympialaisissa
Thor Porko. Kuva: Gamlakarleby IF.

Maantiepyöräily

Ensimmäinen maantiepyöräkilpailu olympialaisissa ajettiin vuonna 1898 Ateenassa. Reitti kulki Ateenasta Marathonin kylään ja takaisin. Samalla reitillä oli aiemmin juostu ensimmäinen maratonkilpailu. Aluksi maantiepyöräily suoritettiin väliaikalähdöillä ja vasta vuodesta 1936, Berliinin olympialaisista alkaen siirryttiin yhteislähtökilpailuun.

Ensimmäistä kertaa suomalaisia pyöräilijöitä osallistui olympialaisiin vuonna 1912 Tukholmassa. Tällöin Ruotsiin matkasi viisihenkinen olympiajoukkue: J. Jaakonaho, A. Raita, V. Tilkanen, R. Kankkonen ja H. Väre. Parhaiten Tukholmassa sijoittui Antti Raita, joka oli maantieajon kuudes. Ajettava reitti oli 320 km pitkä ja se kulki Mälaren-järven ympäri.

Vuonna 1928 Porvoon Akilleksen Raul Hellberg osallistui Amsterdamin olympialaisiin ja sijoittui maantieajossa kymmenenneksi. Paul Nyman edusti Suomea kolmissa olympialaisissa: Helsingissä vuonna 1952, Melbournessa 1956 ja Roomassa 1960.

Porvoolainen Harry Hannus osallistui olympialaisiin peräti neljä eri kertaa, joka lienee suomalaispyöräilijöiden ennätysmäärä olympiamatkoja. Hannuksen perättäiset olympialaiset olivat vuosina 1972, 1976, 1980 ja 1984. Mauno Uusivirta osallistui olympialaisiin vuosina 1968, 1972 ja 1980.

Suomalaismiehet Patrick Wackström, Kari Puisto, Harry Hannus ja Sixten Wackström menestyivät maantien joukkueajossa Moskovan olympialaisissa vuonna 1980.

Maantieaika-ajo palasi omana kilpailunaan Atlantan olympialaisiin vuonna 1996. Naiset pääsivät ajamaan olympiamaantielle vuodesta 1984, Los Angelesin olympialaisista alkaen. Tea Vikstedt edusti Suomea olympialaisissa ensimmäisenä naispyöräilijänä vuosina 1988 Soulissa, 1992 Barcelonassa ja 1996 Atlantassa.

Kari Myyryläinen osallistui olympialaisiin vuonna 1984 Los Angelesissa, jolloin hän sijoittui henkilökohtaisessa kilpailussa 25:nneksi. Samoissa olympialaisissa Suomen miesten maantiejoukkue sijoittui 13:nneksi. Vuonna 1996 Atlantassa Myyryläinen 63:s.

Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000 Pia Sundstedt ajoi 119,7 kilometrin maantieajossa sijalle 21 ja saapui maaliin samalla ajalla voittajan kanssa. Lontoon Olympialaisissa vuonna 2012 Sundstedt sijoittui maantieajossa 20:nneksi. Aika-ajossa hän sijoituksensa oli 11:s.

Jussi Veikkanen osallistui vuonna 2012 Lontoon olympialaisten maantieajoon ja sijoittui 65:nneksi. Vuoden 2016 olympialaisissa Riossa Suomea edusti Lotta Lepistö (nyk. Henttala), joka ei aiemman loukkaantumisensa vuoksi ollut parhaassa mahdollisessa iskussa ja hänen sijoituksensa olivat maantieajossa 51:s ja aika-ajossa 17:s.

Maastopyöräily

Maastopyöräily otettiin mukaan olympiaohjelmaan Atlantan kisoissa 1996. Toistaiseksi suomalaisia ei ole lajin olympiakilpailussa (XCO) nähty. BMX-pyöräily oli ensimmäistä kertaa olympiaohjelmassa Pekingissä 2008 eikä tässäkään lajissa vielä ole suomalaisia olympiakilpailijoita ollut, mutta toivottavasti asiaan on tulossa pian muutosta.

Helsingin olympialaiset 1952

Helsingin olympialaiset olivat suomalaiselle pyöräilykansalle suuri tapahtuma ja ylpeydenaihe. Pahoista ennakkoaavistuksista ja mustamaalauksesta huolimatta kisajärjestelyt onnistuivat yli ennakko-odotusten ja ulkomaiset asiantuntijat luonnehtivat Helsingin olympialaisten pyöräilykilpailuja parhaiten siihen saakka järjestetyiksi arvokilpailuiksi. Suomi asetti kotikilpailuihin täyden joukkueen. Parhaan sijoituksen Helsingissä sai Onni Kasslin, joka oli yhden kilometrin aika-ajossa 13. ajalla 1.15,3.

Helsingin olympialaiset pyöräily
Helsingin olympialaiset 1952. Maantiepyöräily. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Olympia-Kuva Oy
Helsingin olympialaiset pyöräily
Helsingin olympialaiset 1952. Maantieajo. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Olympia-Kuva Oy.

Parhaat suomalaispyöräilijät olympialaisissa

Vuonna 1912 Antti Raidan sijoittuminen kuudenneksi Tukholman olympialaisissa on toistaiseksi paras suomalaissijoitus olympialaisten maantiepyöräilyssä.

Atlantan olympialaisissa vuonna 1996 Tea Vikstedt sijoittui maantien aika-ajossa kuudenneksi sekä radalla pisteajossa seitsemänneksi. Vuonna 1992 Barcelonassa ratapyöräilyssä takaa-ajossa Vikstedt oli seitsemäs. Nämä ovat aika-ajon ja ratapyöräilyn parhaat olympialaisten suomalaissijoitukset.

Vuonna 1980 Moskovan olympialaisissa suomalaismiehet sijoittuivat 100 kilometrin joukkueajossa seitsemänneksi. Joukkueeseen kuului Sixten Wackström, hänen vanhempi veljensä Patrick Wackström, Harry Hannus sekä Kari Puisto.

Suomalaiset pyöräilijät olympialaisissa
Yleisöä seuraamassa pyöräilykilpailuja Velodromin katsomossa vuonna 1950. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, Hugo Sundström.

Lähteet
olympiakomitea.fi
Kalervo Lahtinen 1968: Suomen Syklistiliitto 1898 – 70 vuotta – Suomen Pyöräilyliitto 1968 -muistelmia. Suomen Pyöräilyliitto.
Reijo Myyryläinen & Christian Oesch 1998: Pyöräilymme vuosisata 1898–1998. Suomen Pyöräilyunioni ry.

Tutustu myös aikaisempiin historia-artikkeleihin

Testaa tietosi suomalaisen pyöräilyn historiasta

Vain todellinen tietäjä osaa vastata kaikkiin oikein!

Kerro tarinasi

Me jaamme parhaat palat Suomen Pyöräilyn Historia-sivulla ja sosiaalisessa mediassa.

Testaa tietämyksesi

Testaa tietosi suomalaisen pyöräilyn historiasta. Kenen kerrotaan olleen ensimmäinen suomalainen pyöräilijä, missä järjestettiin ensimmäiset pyöräilyn SM-kilpailut ja kuka on kahminut eniten suomenmestaruuksia vuosien varrella? Onko vahvuutesi 1800, 1900 vai 2000-luvun pyöräilyssä? Vain todellinen tietäjä osaa vastata kaikkiin oikein!

Onko sinulla mieleenpainuvia tarinoita pyöräilyn
historiasta Suomessa?

Suurin osa suomalaisen pyöräilyn historiatiedosta kulkee pyöräilyn piirissä toimineiden ihmisten tarinoina ja muistoina. Kerro tarinasi – me jaamme parhaat palat Suomen Pyöräilyn Historia-sivulla ja sosiaalisessa mediassa. Otamme mielellämme vastaan myös valokuvia suomalaisen pyöräilyn historiasta. Voit myös jättää yhteydenottopyynnön, niin olemme sinuun yhteydessä myöhemmin juhlavuoden aikana.

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 5 files.