Suomi on saavuttanut Pariisin 2024 olympialaisiin yhden paikan naisten maantiepyöräilyyn. Urheilijavalinnan tekee Olympiakomitea toukokuun lopun valintapäivässä 28.5. Valintaprosessissa huomioidaan useita tekijöitä, kuten urheilijoiden suoritustaso eri kilpailuissa ja päätarkkailukilpailuissa, jotka on valittu vastaamaan olympialaisten maantieajon reitti- ja kestovaatimuksia. Päätarkkailukilpailujen avulla on mahdollista määrittää urheilijan rutiininomaista suoritustasoa ja vertailla kahden tai useamman urheilijan tulostrendiä. Päätarkkailukilpailujen lisäksi valinnan tukena voidaan käyttää muita yksipäiväisiä kilpailuja ja etappikilpailujen etappisijoituksia huomioiden kilpailujen kategoriataso.
Tässä vaiheessa on tiedossa, että olympiapaikka lienee ratkeaa Anniina Ahtosalon ja Lotta Henttalan välillä. Valinta tehdään Olympiakomitean valintakriteerien pohjalta, jotka tukeutuvat pyöräilyn tekemiin kriteereihin vuodelta 2023.
Kaksi kilpailua viikon välein
Naisten maantiepyöräilyn aika-ajo ajetaan lauantaina 27.7. ja maantieajo sunnuntaina 4.8. Olympialaisiin lähtee kaksi taustatiimiä: yksi aika-ajoon ja toinen maantieajoon. Tämän ratkaisun tavoitteena on varmistaa, että molempiin kilpailuihin valittu urheilija saa 100 % valmistautuneen tukiryhmän tuekseen. ”Tavoitteena on, että taustatiimin kanssa saamme mahdollistettua puolestamme urheilijalle parhaat mahdolliset edellytykset urheilla kilpailuissa. Kisoja on valmisteltu yhdessä olympiakomitean kanssa aktiivisesti viime syksystä alkaen ja edessä on vielä paljon tekemistä seuraavan 2-2,5 kuukauden aikana.” kommentoi Suomen Pyöräilyn Huippupyöräily-yksikön puheenjohtaja Mika Simola.
Neljäs peräkkäinen olympiapaikka
Simola odottaa mielenkiinnolla olympialaisia ja iloitsee siitä, että Suomella on nyt neljäs peräkkäinen olympiapaikka maantiepyöräilyssä. ”On hienoa, että Suomella on kilpailukykyisiä urheilijoita olympialaisiin ja valinta tehdään kovatasoisten huippupyöräilijöiden välilllä. Suomen Pyöräily on jo käynnistänyt valmistelut seuraavia, eli vuoden 2028 olympialaisia varten. Tavoitteena on kartoittaa laajaa urheilijaryhmää, jotka voivat olla kilpailukykyisiä eri lajeissa vuoden 2027–2028 olympiakarsintajaksolla. Eri lajien olympiarankingit muodostuvat eri tavoin ja tavoite on, että meillä olisi useampi urheilija hyvällä rutiininomaisella kansainvälisellä suoritustasolla tulevina vuosina.”
Käytännössä tämä taustatyö seuraavia olympialaisia varten alkoi jo viime vuonna, kun Suomen Pyöräilyssä lähdettiin muokkaamaan maajoukkuetoiminnan rakennetta. ”Kun saamme nuorille urheilijoille sopivan tasoisia kansainvälisiä kilpailuja tasaisesti ohjelmaan, pystymme tukemaan heidän kehitystään käytettävissä olevin resurssein. Yläkoululeirit, kestävyyslajien kotimaan lajileirit ja maajoukkuekilpailut nuorten ikäluokissa ovat osa kokonaisuutta, jonka avulla pyrimme liittona auttamaan nuoria eteenpäin.” Kansainvälinen toiminta kilpailumatkoineen, tiimipaikkoineen ja menestyksineen vaatii taustalle hyvää kansallista toimintaa, joka tapahtuu ansiokkaasti seuroissa pyöräkoulujen, yhteisharjoitusten ja kilpailujen muodossa. ”Jatketaan siis hyvää työtä sen eteen, että meillä on mahdollisuuksia urheilijoille harjoitella ja kilpailla.” Simola kommentoi.
Tiedotamme olympiaedustajastamme, heti kun olympiakomitea julkaisee urheilijavalintansa.