Etusivu / Yleinen / Maastopyöräilijä Joni Savaste Pariisin olympialaisiin

Maastopyöräilijä Joni Savaste Pariisin olympialaisiin

maanantai 1.7.2024

Suomi on saanut yhden olympiapaikan Pariisin olympialaisiin miesten maastopyöräilyssä (XCO) ja olympiakomitea on nimennyt olympiajoukkueeseen 20-vuotiaan Joni Savasteen. Savaste edustaa Rajamäen Kehitystä. Maastopyöräilyn miesten kilpailu käydään Pariisissa maanantaina 29. heinäkuuta.

”Olympiapaikka miesten XCO-maastopyöräilyssä on erittäin hieno asia Suomelle. Varasijalta kilpailuihin pääseminen tarkoittaa luonnollisesti sitä, että pitkiä valmistautumissuunnitelmia ei ole ollut mahdollista rakentaa, mutta yhdessä Olympiakomitean kanssa olemme rakentaneet erittäin hyvän lähestymisen maanantain 29.7. kilpailuun.” kertoo Suomen Pyöräilyn Huippupyöräily-yksikön puheenjohtaja Mika Simola ja jatkaa, että olympiapaikka on merkittävä saavutus suomalaiselle pyöräilylle: ”Tämä antaa lukuisille nuorille esimerkkiä siitä, että maantiepyöräilyn lisäksi pyöräilyn kaikki alalajit tarjoavat hienoja väyliä edetä kohti kansainvälisiä areenoita. Toivottavasti näemme jo tulevana syksynä seurojen pyöräkouluissa uusia lajinaloittajia innostuneena olympialaisten pyöräilylle tuoman huomion myötä.”

”Valintani tuli todellisena yllätyksenä, enkä osannut odottaa tätä, mutta on todella hienoa ja suuri kunnia päästä edustamaan Suomen olympialaisiin. Edessä on ainutlaatuinen kokemus! Lähden valmistautumaan olympialaisia varten harjoitusleirille Alpeille kahden viikon ajaksi ja sitten onkin aika siirtyä Pariisiin.” Savaste itse kommentoi. Savaste ajoi juuri hopealle maastopyörämaratonin (XCM) SM-kilpailuissa Tahkolle jääden vain neljä sekuntia kilpailun voittajalle. Savaste on osallistunut maastopyöräilyn UCI-kilpailuihin vuodesta 2023. Tällä kaudella hänen paras sijoituksensa UCI-kilpailussa on ollut maaliskuussa Kreikassa neljäs sija. Toukokuussa Savaste edusti Suomea XCC:n ja XCO:n EM-kilpailuissa U23-luokassa Romaniassa.

XCO

Cross-Country Olympic (XCO) on ollut maastopyöräilyn olympialaji vuodesta 1996 lähtien. XCO on nopeatempoinen ja teknisesti vaativa kilpailumuoto, jossa kilpailijat lähtevät samalta lähtöviivalta ja ajavat useita kierroksia, tyypillisesti 4–6 kilometrin pituisella radalla. Radat sisältävät monipuolisia maasto-osuuksia, kuten jyrkkiä nousuja, laskuja ja kivikkoisia polkuja, mikä tekee radoista erittäin haastavia.

Kilpailu on hyvin intensiivinen ja kestää yleensä 1 h 20 min – 1 h 40 min. Tämä laji vaatii kilpailijoilta erinomaista fyysistä kuntoa, kestävyyttä ja ajotekniikkaa, sillä radat ovat teknisesti vaativia ja maasto vaihtelevaa. Perinteisesti ranskalaiset ja sveitsiläiset maastopyöräilijät ovat menestyneet olympialaisissa hyvin, ja he ovat voittaneet merkittävän osan jaetuista mitaleista.

Pariisin olympialaisissa maastopyöräkilpailut käydään 231 metrin korkeudessa sijaitsevalla Elancourtin kukkulalla (Colline d’Élancourt), joka on Pariisin alueen korkein kohta. Sen huipulta avautuvat upeat näkymät muun muassa Eiffel-tornille.

Onnittelut Jonille valinnasta ja tsemppiä olympialaisiin valmistautumiseen!