Etusivu / Yleinen / Maantiepyöräilyn SM-kisat – ennakko-odotukset

Maantiepyöräilyn SM-kisat – ennakko-odotukset

keskiviikko 12.6.2024

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut 2024 järjestetään Espoon Lakistossa kesäkuun 14.–16. päivä. Kotimaisen maantiepyöräilyn tärkeintä tapahtumaa ovat järjestämässä kolme pääkaupunkiseudun suurta pyöräilyseuraa: Cycle Club Helsinki, IK-32 ja Hyvinkään Pyöräilijät sekä tukena lajiliitto Suomen Pyöräily. Tapahtuman pääyhteistyökumppanina toimii Espoon kaupunki.

Kovatasoinen kilpailu

Mika Simola Suomen Pyöräilyn Huippupyöräily-yksiköstä arvelee, että kilpailusta tulee mielenkiintoinen ja erittäin kovatasoinen.  Toivottavasti lähtöviivalle saadaan naisiin ja miehiin Suomen parhaat maantiepyöräilijät omien kansainvälisten tiimiensä ohjelmien puitteissa. “Maantieajon kilpailureitti Rinnekodin mäellä höystettynä tekee kilpailusta taatusti rankan jokaiselle osallistujalle. Kilpailujen alkupuolella irtoavilla irtiotoilla on hyvät mahdollisuudet värittää päivää, jos irtiotto saa lyhyessä ajassa ajettua suuren eron pääjoukkoon.” arvelee Simola. 

“Kilpailureitti on eri tyylinen vaikkapa viime vuoden SM-kisareittiin verrattuna. Toivottavasti tänä vuonna kilpailuolosuhteet suosivat rohkeaa ja yritteliästä ajoa ja näemme yleisön kannalta viihdyttäviä SM-lähtöjä. Ennakkosuosikit löytynevät maantieajoihin niistä urheilijoista, jotka ovat ajaneet kevään aikana vastaavantyyppisiä kilpailuja ulkomailla ja omaavat hyvän rutiinin pitkien vaatien kilpailujen ajamiseen. Uskon, että tulemme myös näkemään vahvoja ennakkoluulottomia haastajia, jotka laittavat ennakkosuosikit tiukoille.”

Naisten kamppailu arvostetusta siniristipaidasta

Naisten elite-luokassa suomenmestaruudesta ja arvokkaasta siniristipaidasta ovat kilpailemassa ammattilaisena WorldTour-tason tiimissä, norjalaisessa Uno-X Mobilityssä ajava Anniina Ahtosalo sekä Continental-tiimeissä ajava Wilma Aintila (Lotto Dstny Ladies). Lotta Henttala (EF Education-Cannondale) on valitettavasti ilmoittanut joutuvansa jättämään SM-kilpailut välistä Belgiassa tapahtuneen loukkaantumisensa vuoksi. Lotan poisjäänti on harmillinen takaisku, mutta kilpailusta on tulossa joka tapauksessa kovatasoinen ja nähtäväksi jää, pystyykö kukaan naisista laittamaan kampoihin hallitsevalle Suomen mestarille, Suomen olympiaedustajaksikin valitulle Anniina Ahtosalolle. Hän edustaa kotimaassa Korson Kaikua. Järjestäjäseura Idrottsklubben-32:a edustava Aintila on jo kertonut tulleensa valituksi tiiminsä Lotto Dstny Ladiesin Tour de France Femmes -joukkueeseen. Maailmalla kansainvälisissä tiimeissä ajavista naisista kisaan odotetaan myös Laura Vainionpäätä, Antonia Gröndahlia ja Ursula Lindéniä. Kotimaan kisakuskeista Motion Finlandia edustavan Essi Pelto-Arvon ja Turun Urheiluliiton Maija Pentsisen odotetaan laittavan kovan vastuksen kansainvälisen tason ammattilaisille. 

Kilpailunjohtaja toimiva Katariina Laakkonen kertoo odottavansa mielenkiinnolla naisten yhteislähtökilpailua lauantaina. “Naisten olympiapaikasta kamppaili kaksi tasavahvaa ehdokasta, Anniina Ahtosalo ja Lotta Henttala, ja on valitettavaa, että Lottaa ei nähdäkään SM-kilpailuissa loukkaantumisen vuoksi. Onneksi naisten kisassa on mukana upeita suorituksia väläytellyt Wilma Aintila. Heitä pääsee haastamaan upea joukko kotimaassa vahvasti ajaneita naisiamme. Kaikkiaan naisten lähtöön on tulossa noin 30 kilpailijaa.” Ahtosalo on hallitseva suomenmestari niin maantiepyöräilyn aika-ajossa kuin yhteislähdössäkin. Hän on myös vuoden 2022 mestari kummassakin ajossa.

“Nuoret urheilijamme ovat pärjänneet hienosti alkukauden kansainvälisissä koitoksissa; odotan heiltä kovia suorituksia myös SM-kisassa. U19-miesten kilpailussa kannattaa ottaa Kasper Borremans seurantaan.“ Laakkonen vinkkaa. U19-miesten lähdössä on useita vahvoja kuskeja, joista yksi on Kasperin tiimikaveri Miko Pirinen (IBD Cycling).

Kuka vie mestaruuden miehissä?

Miehissä elite-luokan ainoa suomalainen WorldTour -tason ammattilaispyöräilijä on tällä hetkellä TWD-Länkenin Jaakko Hänninen, jonka nimi löytyy lähtölistalta. Hallitseva maantiepyöräilyn suomenmestari Porvoon Akilleksen Antti-Jussi Juntunen tullaan myös näkemään miesten yhteislähdössä. Jaakko Sillankorva, Oskari Kolehmainen, Axel Källberg, Nicolas Grönlund ja Aksel Rantanen ovat nimiä, joiden ajoa kannattaa kilpailussa seurata ja joista kenellä tahansa on mahdollisuudet mestaruuteen. Anders Bäckman, suomenmestari vuodelta 2022 ja 2018 on yhä vahva haastaja nuorille kuskeille. Sunnuntain miesten kilpailuun on ilmoittautunut yli 70 kisaajaa.

Osallistujalistan löydät täältä: my.raceresult.com Ilmoittautuminen on jo päättynyt, joten nyt on selvillä, ketkä kaikki lähtöviivalla tänä vuonna nähdään.

ISTV-lähetys

Sen lisäksi, että kilpailua voi seurata paikan päällä, kisoja voi katsoa ISTV:n välityksellä. ISTV näyttää lauantaina naisten yhteislähtökilpailun ja sunnuntaina miesten yhteislähtökisan.

Lue lisää SM-kilpailuista: pyoraily.fi/maantie-sm