Etusivu / Uutiset / Kultainen Kampi cup päätökseen

Kultainen Kampi cup päätökseen

perjantai 19.11.2021

Kultainen Kampi cupin viimeinen osakilpailu, EPCXC Tanelinranta ajettiin lauantaina 13.11 Seinäjoella. Näin KK-cup kausi saatiin kokonaisuutena pakettiin ja lopulliset tulokset selville. Tulokset löydät TÄÄLTÄ

Mitalistit palkitaan Kultainen Kampi -mitaleilla, jotka toimitetaan postitse seuroittain.

Tilastoja kaudesta

KK-cupissa ajettiin tällä kaudella 36 osakilpailua.  Kisoihin osallistui 247 junioria 39 eri seurasta. Lisäksi kisoissa ajoi 42 ajajaa, jotka eivät edustaneet Suomen Pyöräilyn jäsenseuraa. Näin kokonaismääräksi tulee 311 nuorta kilpailijaa, joista 237 oli poikia ja 74 tyttöjä. Isoimmat ajajamäärät keräsivät odotetusti SM-kilpailut. Sekä Pudasjärven ISM aika-ajo että Kokkolan XCO SM-kisa keräsi 70 KK-ikäistä ajajaa, joka oli suurin yksittäisen kilpailun osallistujamäärä. Keskimäärin KK-cupin kisaan osallistuva juniori ajoi 3,6 kilpailua. Vähintään viisi kilpailua ajaneita junnuja oli 97. Yksi tai kaksi kisaa ajaneita oli 161.

Uuden kokeilua maasto ja kokonaiscupeissa, CX sarjauudistus hämmensi.

Maastocupissa kokeiltiin tällä kaudella hieman erilaista lähestymistapaa, kun kalenterissa oli mukana peräti 20 osakilpailua. Lopulta näistä neljä peruttiin koronaan liittyvistä syistä,  joten lopullisessa maastocupissa oli mukana 16 kilpailua. Isolla kilpailumäärällä haettiin alueellista tasapuolisuutta, ja sillä haluttiin mahdollistaa cupissa menestyminen entistä isommalle joukolle ajajia. Jälkeenpäin tarkasteltuna kokeilu vaikutti toimivan melko hyvin. Pelko siitä, että cup voitetaan ajamalla valikoituja helpompia kisoja, ei toteutunut. Kaikissa sarjoissa parhaat pyöräilijät myös menestyivät cupissa.

Kokonaiscupin sääntöihin lisättiin tällä kaudella vaatimus osallistua vähintään kahden eri alalajin osakilpailuun, päästäkseen pistelaskuun mukaan.

Säännöllä haettiin kannustetta osallistua eri alalajien kilpailuihin. Toisaalta sääntö mahdollisesti myös nostaa lajicuppien arvostusta.

HelCX siirtyi tänä vuonna käyttämään UCI:n suosituksen mukaisesti ikäkausisarjoissa tulevan kauden sarjoja. Tieto tästä tuli nuorisoyksiköllekin varsin myöhään, eikä siihen ehditty kunnolla varautumaan. Cyclocross-cup kuitenkin ajettiin suunnitellusti, mutta vain pelkkänä lajicuppina. Nuorisoyksikkö pahoittelee omalta osaltaan urheilijoille aiheutunutta harmia. Varmasti osa pyöräilijöistä oli valmistautunut keräämään kokonaiscupin pisteitä CX-kisoista, mutta nyt se mahdollisuus poistui.

Vastaa palautekyselyyn

Nuorisoyksikkö haluaa myös tulevina kausina kehittää KK-cupia, ja hakea parhaiten toimivia käytäntöjä cupin järjestämiseen. Siinä tärkeässä roolissa on ajajien ja heidän taustajoukkojen mielipide. Oheisen palautekyselyn kautta voit antaa palautetta menneen kauden toiminnasta sekä ehdottaa mihin suuntaan KK-cupia pitäisi tulevaisuudessa viedä.

Vastaa tästä KK-cupin palautekyselyyn

Kuvapoimintoja

ProMTB:n 14-vuotias Anni Teronen ajoi maastossa koko kauden vahvasti. Tuloksena kaksi Suomen mestaruutta ja N16 sarjan KK-maastocupin voitto. Kuva: Tarja Kivirinta.
CCH.n Eino Mutanen oli kauden kovin ajaja M12-sarjassa. Pyörä kulki vakuuttavasti niin maantiellä, maastossa kuin radallakin. Kuva: Sami Kataja.
TVC:n Niko Terho ajoi ahkerasti maastokisoja, mutta myös maantiepyöräily kuuluu lajivalikoimaan. Tuloksena M14 maastocupin 2. sija. Kuva: Sami Kataja.
M10-sarjan pojat valmistautumassa maantieajoon Iso-syötteen ISM-kisoissa. Kuva: Jussi Niku.
RaKen Sonja Hassinen ajoi kaudella 17 kilpailua ja oli yksi ahkerimmista kilpailijoista KK-cupissa. Tuloksena N12 CX-cupin voitto ja maastocupin 2. sija. Alle 14v sarjoissa voi myös cyclocrossia ajaa maastopyörällä. Kuva: ©Juha Viitanen.
Rideep:in Lenni Riutta ja OTC:n Aatu Lappalainen kamppailevat paremmuudesta Pudasjärven ISM-kilpailuissa. Kuva: Jussi Niku
CCH:n Joona Oilinki ajoi hienon kauden ja voitti kotimaassa M14 maantie-, rata- ja kokonaiscupin. Pyörä kulki hyvin myös Ruotsissa U6 Tourilla, jossa tuloksena yksi etappivoitto ja kokonaiskilpailun 8. sija. Kuva: ©Stefan Ek
CCH:n Kuzma Kornijenko ajoi vahvasti koko kauden ja oli 21 startilla koko KK-Cupin ahkerin kilpailija. Tuloksena Ratacupin voitto sekä maasto- ja maantie-, ja kokonaiscupin hopea M12-sarjassa. CX-cupin voitto tuli M14 sarjassa. Kuva: Tarja Kivirinta
OTC tekee Oulussa vahvaa juniorityötä ja se näkyy myös KK-cupin kisojen lähtö- ja tuloslistoilla. Varsinkin silloin kun ajetaan pohjoisemmassa osassa Suomea. Niilas Posio, Jaani Kareisto ja Pyry Posio ajoivat Kokkolan XCO-SM kisassa sijoille 8, 4 ja 5.  Kuva: Tarja Kivirinta.