Suomen Pyöräily ry:n valkoinen logo

MTB Cup

Suomen maastopyöräilyn eli MTB:n cupit tarjoavat neljän tyyppistä eri kilpailumuotoa kahden kansallisen cup-kiertueen alla. Molemmista cupeista löytyy sarjoja aina kovimmasta kilpakuskista aloittelijalle asti. Myös kaikenikäiset kuskit ovat tervetulleita! XCO-cupissa järjestetään naisille täysin oma lähtö ja kilpailumatka on sovitettu jokaiselle sarjalle sopivaksi.

Cup kilpailuihin osallistuminen joko kilpailijana tai vaikka aluksi vain katsojana on hyvä tapa tutustua lajiin, oppia uusia maastopyöräilyreittejä ja harjoituspaikkoja sekä tutustua muihin harrastajiin.

Kilpailuun osallituminen ja lisenssit

Kaikkiin osakilpailuihin on mahdollista osallistua ilman lisenssiä harraste-sarjaan, mutta Cupin pisteitä kerätäkseen tarvitsee hankkia Suomen Pyöräilyn lisenssi.

XCO Cup -kilpailu

XCO cupissa kilpaillaan Red Bull TV:stä tutuissa muodoissa kuten olympiamatkalla eli XCO:ssa, short trackissa eli XCC:ssä ja eliminatorissa eli XCE:ssä. Näissä lajeissa pääsee jokainen haastamaan ennen kaikkea itsensä! Tyypillisin osakilpailumuoto on XCO joka kestää noin 1-1.5h. Kilpailussa seurataan 3-5km mittaista rataa useamman kerran ympäri. Rata sisältää fyysistä haastetta nousujen muodossa sekä teknistä taituruutta vaativia osuuksia, kuten kivikoita, juurakoita ja vaativia laskuosuuksia. XCC on XCO:sta nopeatempoisempi ja mutta rataprofiililtaan helpotetumpi ja nopeampi versio, joka kestää tyypillisesti noin 30-45 minuuttia. XCE vertautuu kilpailumuotona sprinttihiihtoon, jossa rata on 1-2km pitkä ja yksi suoritus kestää 2-4min kerrallaan. Kilpailu alkaa siis aika-ajolla, jonka perusteella kilpailijat jaetaan erälähtöihin, joka lähdössä kilpailijoita ”eliminoituu” pois ja finaalissa päivän parhaat ottavat toisistaan mittaa.

XCM Cup -kilpailu

XCM-Cupissa kilpaillaan pidemmillä, tyypillisesti noin 50-70km matkoilla, joka kestoltaan on yleensä 2.5-4h. Maasto on yleisesti ottaen teknisesti helpompaa kuin XCO:ssa, mutta ratojen fyysinen ja tekninen vaativuus vaihtelevat paikkakunnittain. Jokaisella cupin kilpailuradalla on vuosien aikana muodostuneet omat karaktäärinsä joista ne tunnetaan, olivatpa ne sitten nousut, polut tai olosuhteet.

XCO ja XCM cupin osakilpailut

 

Ajankohta Kilpailu Cup www sivut
29.5.2021 Tuusula XCE XCO#1 Linkki kisasivulle
30.5.2021 Tuusula XCO XCO#2 Linkki kisasivulle
6.6.2021 Korkeakangas-MTB XCM#1 Linkki kisasivulle
19.6.2021 MTB Marathon Laajavuori XCM#2 Linkki kisasivulle
10.7.2021 XCM SM / Inari EPIC XCM#3 Linkki kisasivulle
24.7.2021 Seinäjoki XCO XCO#3 Linkki kisasivulle
25.7.2021 Seinäjoki XCM XCM#4 Linkki kisasivulle
7.8.2021 Imatra MTB XCM#5 Linkki kisasivulle
14.8.2021 Korkeakangas-XCC XCO#4 Linkki kisasivulle
15.8.2021 Korkeakangas-XCO XCO#5 Linkki kisasivulle
4.9.2021 Hyvinkää XCO XCO#6 Linkki kisasivulle
5.9.2021 23. Luukki MTB XCM#6 Linkki kisasivulle
11.9.2021 Kempele MTB XCC XCO#7 Linkki kisasivulle
12.9.2021 Kempele MTB XCM XCM#8 Linkki kisasivulle
3.10.2021 Pirkka MTB XCM#9 Linkki kisasivulle

 

 

Molemmissa cupeissa lopullisiin pisteisiin lasketaan 5 osakilpailua (XCO cupissa 3 XCO ja 2 XCE/XCC kilpailua).

Ohjeita XCO cupin kilpailijoille ja järjestäjille

Cupin kilpailuissa noudatetaan UCI:n ja SP:n kilpailusääntöjä ja tässä mainittuja sääntöjä, sekä kilpailun järjestäjän antamia ohjeita ja määräyksiä.

Cup-kilpailuiden virallisiin luokkiin osallistuminen edellyttää, että kilpailijalla on Suomen Pyöräily ry:n myöntämä kilpailulisenssi. Tutustumis/harrasteluokkiin osallistuminen ei edellytä kilpailulisenssiä. Kilpailijat osallistuvat kilpailuihin omalla vastuullaan ja vastaavat aiheuttamistaan seuraamuksista. Kilpailijan tulee itse tiedostaa kilpailun vaarat ja riskit.

3

Yleiset luokat

Cupissa ajetaan seuraavat yleiset luokat: N/M Elite, N/M 18, N/M Kat2 ja M Kat3.

Kategorialuokat ovat käytössä vain XCO/XCE cupissa. Yhden kilpailun osalta voi osallistua vain yhteen lähtöön. Kategorialuokkien tarkoituksena on saattaa kunnoltaan samantasoiset kilpailijat samaan luokkaan iästä riippumatta. Esimerkiksi, jos ikäsarjan kärki on edellisellä kaudella ajanut Eliten vauhtia (ei tulisi varvatuksi kierroksella Elite-sarjassa), heille suositellaan kaudella 2021 Elite-sarjassa kilpailemista riippumatta iästä.

Kat2-luokkaan voivat ilmoittautua esimerkiksi aikaisemmin ikäsarjojen 30-50 kärjen tuntumassa aikaisemmin ajaneet kuskit, joiden vauhti ei kuitenkaan riitä Elite-luokan kuljettajien kanssa samaan vauhtiin (kilpailija tulisi Elite-sarjassa kierroksella varvatuksi). Kilpailuluokka on kuitenkin kilpailijan itsensä valittavissa ja kategoriaa voi vaihtaa, mikäli tarpeellista. Aikaisemmassa kategoriassa ansaitut pisteet eivät kuitenkaan siirry mukana. Kat2-luokka starttaa M Elite sarjan kanssa samaan aikaan, mutta ajaa lyhyemmän matkan.

Naiset Kat2 -luokkaan voivat miesten Kat2-luokan tapaisesti ilmoittautua uudet kilpailijat tai kokeneet kilpailijat, jotka aikaisemmalla kaudella ovat kilpailleet ikäsarjoissa 30-50, tai joiden vauhti ei riitä Elite-luokan kanssa samaan vauhtiin (kilpailija tulisi Elite-sarjassa kierroksella varvatuksi). Kilpailuluokka on kuitenkin kilpailijan itsensä valittavissa ja kategoriaa voi vaihtaa, mikäli tarpeellista. Aikaisemmassa kategoriassa ansaitut pisteet eivät kuitenkaan siirry mukana. Kaikki naisten sarjat starttaavat samaan aikaan, mutta Kat2 sekä harrastesarja ajavat lyhyemmän matkan.

Kat 3 – luokkaan voivat ilmoittautua esimerkiksi uudet kilpailijat, tai kokeneemmat kilpailijat, jotka eivät kuitenkaan ole ikäluokkansa kärkipäässä, tai haluavat ottaa kilpailun rennommalla mielellä, tai kilpailisivat kaudella 2021 ikäsarjoissa 60- tai sitä vanhemmissa. Mikäli kilpailija voittaa Kat 3 -lähdön useamman kerran peräkkäin usean minuutin erolla muihin, suositellaan siirtymistä Kat2 sarjaan. Aikaisemmassa kategoriassa ansaitut pisteet eivät kuitenkaan siirry mukana.

Junior-luokat

Junior-luokille on oma cup muotonsa: Kultainen Kampi cup.

Harrasteluokat

Harrasteluokkaan ovat tervetulleita kaikki XCO-kilpailumuodosta kiinnostuneet, jotka haluavat kokeilla lajia hyvin matalalla kynnyksellä. Naisten harrasteluokka suositellaan ajavan samaan aikaan muiden naisten luokkien kanssa (yhtäaikaisessa startissa viimeinen lähtörivi). Miesten harrasteluokka suositellaan ajavan samaan aikaan Kat3 sarjan kanssa (viimeinen lähtörivi). Harrasteluokissa kilpailevilta ei vaadita lisenssiä eikä harrasteluokassa kerätä kokonaiscupin pisteitä.

Lähdöt ja matkat

Ohjeelliset lähtöryhmittelyt ja matkat sekä kilpailuiden kestot muihin kuin eliminator-kisoihin.

Ilmoittautuminen

Cupin kilpailuun ilmoittaudutaan lähtökohtaisesti kolme ennen kilpailua. Ilmoittautuminen tapahtuu kilpailukutsussa mainitulla tavalla.

Osanottomaksut

Suositeltu kilpailumaksu on 30 €. Tarkemmat tiedot kilpailuista järjestävien seurojen www-sivuilta.

Kilpailunumerot ja lähtöön järjestäytyminen

Kilpailunumerot lunastetaan kilpailukansliasta kilpailupäivänä, viimeistään tuntia ennen kilpailun alkua. Kilpailunumerot palautetaan välittömästi kilpailun jälkeen kilpailukansliaan puhdistettuna, ellei toisin mainita kilpailukutsussa.

Lähtöön järjestäydytään luokittain kokonaispistetilanteen mukaan.

Yhteiskilpailut

Cupin kokonaiskilpailun luokkakohtaiseen tulosluetteloon huomioidaan kolme (3) eniten pisteitä tuottanutta XCO- ja kaksi (2) XCE/XCC kilpailua. Kilpailija voi kauden aikana saada cupin kokonaistuloksen vain yhdestä luokasta. Yhteispisteiden ollessa samat sijoitus kokonaiskilpailussa ratkaistaan seuraavasti:

  1. Paremmat sijoitukset yhteispisteitä tuottaneissa kilpailuissa
  2. Keskinäinen paremmuus kilpailussa, johon verrattavat kilpailijat ovat osallistuneet
  3. Jos kahden ensimmäisen kohdan perusteella ei saada eroa kilpailijoiden välille, sijoitus jaetaan.

Vaikka luokat ajaisivat samassa lähdössä, pisteet jaetaan jokaisessa luokassa luokan sisäisten sijoitusten mukaisesti. Pisteet määräytyvät luokittain maaliintulojärjestyksen mukaan.

N/M Harrasteluokissa ei ole pisteseurantaa.

Pisteet

  • XCO -kilpailuissa pisteitä saa 30 ensimmäistä maaliin tullutta.
  • XCE ja XCC -kilpailussa pisteitä saa 15 ensimmäistä maaliin tullutta.

Tulokset ja yhteispisteseuranta

Katso MTB Cupin tulokset ja pisteet pistetaulukosta osakilpailukohtaisesti.

Palkinnot

Jokaisessa osakilpailussa palkitaan kolme parasta luokittain luokissa: N/M Elite, N/M18, N/M Kat2, M Kat3.

Yhteiskilpailun kolme parasta palkitaan seuraavissa luokissa: N/M Elite, N/M18, N/M Kat2, M Kat3.

Uutiset

Tuusula XCE ja XCO avasivat vuoden 2021 maastocup-kilpailut

Korona on kurittanut maastokilpailuita koko kevään ja kauden ensimmäisistä cup kilpailuista monet on jouduttu peruuttamaan. Tuusulassa onneksi päästiin erityisjärjestelyin avaamaan kausi XCE:n ja XCO:n osalta. Alkuviikon sateet olivat tehneet erityisesti XCO radasta paikoitellen melko märän, mutta kelit onneksi suosivat kilpailijoita viikonloppuna.

Lauantain eliminatorissa sekä juniori- että aikuisten sarjoissa nähtiin tiukkaa kilpailua. Rata sisälsi lukuisia nopeita mutkia ja lyhyitä kiihdytyksiä vaativia jyrkempiä ylämäkiä, jotka vaativat valppautta kisakuskeilta. Mutkista johtuen rata ei tarjoillut montaa ohitusmahdollisuutta, mikä korosti lähtö- ja loppusuoran merkitystä.

Miesten finaalin voitti Joakim Nordström IBD-cyclingistä, ennen Iiro Sairasta (IU) ja Mikko Koivulaa (KorsKa). Naisissa Finaalin vei Anniina Ahtosalo (KorsKa) ja toiseksi sijoittui Kajsa Salmela (Team Trek Women Finland) ja kolmanneksi Jasmin Kansikas (ProMTB).

Sunnuntain XCO rata tarjosi maastoltaan monipuolisen kattauksen kaikille maastopyöräilyn ystäville. Vaihtelevasti hiekka- ja kärrypolkuja kivikkoisempiin polkuihin ja kallio-osuuksiin yhdistelevä rata tarjosi vauhdikasta menoa. Luonto oli järjestänyt myös mutaesteen radan varrelle.

Naisten kilpailussa nähtiin äärimmäisen tiukka kilpailu alusta loppuun. Anniina Ahtosalo (KorsKa) teki töitä kärjessä yrittäen karistaa kannoilta Kajsa Salmelan (Team Trek Women Finland) ja Hanna Häkkisen (Reaktor Stanga Racing), jotka roikkuivat perässä minkä kykenivät. Asetelmat vaihtelivat kilpailun aikana, ja lopulta ratkaisu jäi loppukirin varaan. Kajsa Salmela sai viimeisestä alamäestä pienen edun, mutta se ei aivan riittänyt vastaamaan Anniina Ahtosalon dynamiittiin.

Samantyyppinen jännitysnäytelmä koettiin miehissä Mikko Kupiaisen (Team Evoc) ja Samuli Visurin (CCH) välillä. Loppukirissä miesten ero oli täysin sama 2 sekuntia, mikä naisillakin. Kolmanneksi ajoi varmoin ottein Iiro Sairanen (Imatran Urheilijat), joutui taipumaan kärkikaksikolle 47 sekuntia.

Seuraavaksi tarjolla on XCM cupin osakilpailu 6.6 Valkeakoskella. Katso kilpailun tarkemmat Valkeakosken Maastopyöräseuran sivustolta. XCO cup jatkuu heinäkuussa Seinäjoen osakilpailulla. Ennen sitä pääsemme nauttimaan XCO ja XCE suomenmestaruuskilpailuista Kokkolassa.

Katso Tuusulan XCE -kokonaistulokset
Katso Tuusulan XCO-kokonaistulokset