Etusivu / Tapahtumat / Master Cup

Master Cup 2023

Master Cup jatkaa hienoa perinnettään.

Vuonna 2023 kilpaillaan poikkeuksellisesti vain aika-ajokilpailuissa kuuden osa-kilpailun Master Tempo Cup-sarjassa.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Master-kilpailut ovat reilua ja vaativaa kilvanajoa. Kaikki arvostavat kovaa kisaa, mutta hyvä henki ja turvallisuus ovat tärkeintä. Vaaratilanteet ja mahdolliset onnettomuudet dokumentoidaan ja niistä pyritään oppimaan. Uusia osallistujia opastetaan kisa-ajamiseen kannustaen omalla esimerkillä. Suomen Pyöräilyn virallinen tuomari valvoo sääntöjen noudattamista.

Mastereissa on merkittävä potentiaali ja osallistujamäärät ovat parin viime vuoden aikana mukavasti lisääntyneet. Omien lähtöjen ja modernin tekemisen kautta Masters-kilpaileminen tulee edelleen kasvamaan, kunhan se koetaan toiminnallisesti ja mielikuvallisesti fiksuksi ja laadukkaaksi toiminnaksi.

Master Cup on tärkeä osa tavoitteellisen harjoittelijan vuosikalenteria. Harjoittelumotivaatio säilyy hyvänä, kun tietää, että tulokset ulosmitataan kisakaudella.

Kun haluamme saada Mastereita enemmänkin mukaan, niin yhteislähtökilpailuissa omien lähtöjen järjestäminen on olennaista. Omia lähtöjä pidetään urheilullisesti ja fiilikseltään toimivampina ja niihin osallistutaan mieluusti. Yleisesti kaikki pitävät tärkeänä, että lähdössä kaikki ajavat samaa kisaa on sitten kyse kategorialähdöstä tai Master-lähdöstä.

Tavoitteena on saada yhteislähtökilpailuissa ainakin Masters 1 lähtöön oma neutraali huoltoauto, jossa on ensiaputaitoinen henkilö mukana. Ellei järjestävällä seuralla ole tähän mahdollisuutta, voivat kilpailijat erillisellä sopimuksella osallistua lisäkulujen kattamiseen.

Master Tempo Cup aika-ajokilpailut

Master tempo-cup tarjoaa aika-ajokisailua ikäryhmäsarjoissa.

Master Cup –
yhteislähtökilpailut

Kovaa kilvanajoa sekä hyvää tunnelmaa mahdollisimman turvallisesti.

Master Tempo Cup – Aika-ajokilpailut

Master tempo-cup tarjoaa aika-ajokisailua ikäryhmäsarjoissa. Mastereiden tempo-cupin osakilpailut koostuvat kilpailukalenterin kansallisista aika-ajokisoista, ja mukana on myös yksi Suomessa järjestettävä UCI aika-ajokilpailu. Tervetuloa mukaan kilpailemaan sekä nykyiset mastersit että täysin uudet kisaajat!

Master Tempo Cup kilpailukalenteri 2023

13.05.2023 Länsi-Uudenmaan Tempo
18.05.2023 Ilpon Tempo
27.05.2023 Kauhajoki Tempo
10.6.2023 Lapinkylän Tempo
14.07.2023 Tour Lakeland UCI, aika-ajo
12.08.2023 ISM aika-ajo

Master tempo-cupissa loppupisteisiin lasketaan mukaan kauden 6 (n-1) parasta kilpailua.
Jos kisakalenterista peruuntuu jokin osakilpailu, vähennetään myös kokonaispisteisiin laskettavista yksi kilpailu. Vastaavasti jos kilpailukalenteriin tulee vahvistettujen aika-ajokisojen lisäksi uusi tempo-cupin konseptiin sopiva kilpailu, sellainen voidaan nostaa mukaan cupin osakilpailuksi. Tällöin kokonaispisteisiin laskettaviin lisätään myös yksi kilpailu.

Master Tempo Cup – Säännöt ja pisteiden lasku

Säännöt
Pisteiden lasku

Masterkilpailuissa noudatetaan virallisia maantiekilpailujen sääntöjä (Suomen Pyöräily ry sääntökansio/Osa II/Maantie) ja kisajärjestelyistä vastaavat järjestävät seurat. Mastereiden tempo-cupin osakilpailut koostuvat kilpailukalenterin aika-ajokisoista.

 • Master tempo-cupin muodostaa alustavasti 6 (n) osakilpailua, joista yksi on ikäluokkien Suomenmestaruuskilpailu (iSM).
 • Master tempo-cupissa loppupisteisiin lasketaan mukaan kauden 5 (n-1) parasta kilpailua.
 • Jos kisakalenterista peruuntuu jokin osakilpailu, vähennetään myös kokonaispisteisiin laskettavista yksi kilpailu. Vastaavasti jos kilpailukalenteriin tulee nyt vahvistettujen aika-ajokisojen lisäksi uusi Master tempo-cupin konseptiin sopiva kilpailu, sellainen voidaan nostaa mukaan cupin osakilpailuksi. Tällöin kokonaispisteisiin laskettaviin lisätään myös yksi kilpailu. Etappiajojen lyhyehköjä prologeja ei ole vuonna 2022 otettu mukaan master tempo-cupin osakilpailuiksi.
 • Luokat ja pisteytys lasketaan 5 vuoden välein niin miehillä kuin naisillakin
 • Jos aika-ajokilpailussa järjestetään ikäluokkasarjojen sijaan esim. kategoriasarjat 2, 3 ja 4, tulee kilpailijan Master tempo -cupiin osallistuakseen ilmoittautua ikäsarjansa mukaan kilpailusarjoihin seuraavasti:
  – M55 ja nuoremmat, kategoria 2
  – M60 ja M65, kategoria 3
  – M70 ja vanhemmat, kategoria 4.
  Tällä varmistetaan, että kilpailija polkee oikean pituisen matkan. Jos on ilmoittautunut muuhun kuin edellä esitettyyn ikänsä mukaiseen kategoriasarjaan, kilpailijalle ei voida laskea kyseistä osakilpailusta cup-pisteitä, jos kategoriasarjassa, jossa kilpailija on kilpaillut, on ajettu eri mittainen matka kuin edellä osoitetussa kategoriassa.
 • Palkitseminen: luokkien cup-voittajat palkitaan kauden päätteeksi diplomilla (Suomen Pyöräily). Kilpailuissa lähtöjen kolmelle parhaalle mitalit tai muu järjestäjän valitsema palkinto.

Pistelasku toteutetaan alla olevalla mallilla

 • Pisteet: parhaat 20 osallistujaa saavat pisteitä seuraavasti: 25, 22, 20, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Lisäksi jokainen maaliin ajanut saa yhden pisteen.
 • 5 (n-1) parasta kisaa lasketaan mukaan cupin loppupisteisiin

Tänä vuonna kaikista kilpailuista saa pisteet samalla laskutavalla (eikä esim. iSM aika-ajoista pisteitä koroteta 1,5-kertaisiksi). Tällä tavalla kaikki kilpailut ovat samanarvoisia, mikä toivottavasti lisää osanottoa myös ”pienemmissä” kisoissa.

Master tempo-cup vastaa cupin pistelaskusta kisajärjestäjien ilmoitusten perusteella. Kisajärjestäjiä pyydetään toimittamaan tulokset muiden tulospalvelujen lisäksi myös Master tempo-cupille. Tulokset on tilastoitava luokittain. Tulokset ja pistetilanne jokaisen kilpailun jälkeen julkaistaan ainakin Masterjaoksen facebook sivuilla ja lopputulokset myös Suomen Pyöräilyn verkkosivuilla.

 • Master sarjaluokat viime vuosien tapaan, naiset: N30, N40, N50. Miehet: M40, M45, M50, M55, M60, M65, M70, M75, M80. ism-kisoissa N30, N40, N50, M30, M40, M45, M50, M55, M60, M65, M70, M75, M80.
 • Huom! Vaikka kilpailussa ei järjestettäisi kaikkia master-sarjoja viiden vuoden välein (esim. Ilpon tempossa perinteisesti sarjat M40, M50, M60), pyritään Master tempo-cupin pisteet kuitenkin laskemaan kaikille osallistujille oikean ikäsarjansa mukaisesti. Tämä vaatinee jonkin verran salapoliisityötä ja mahdollisesti myös apua kilpailijoilta.

Master Cup -yhteislähtökilpailut

Kovaa kilvanajoa sekä hyvää tunnelmaa mahdollisimman turvallisesti

Master-kilpailut ovat reilua ja vaativaa kilvanajoa. Kaikki arvostavat kovaa kisaa, mutta hyvä henki ja turvallisuus ovat tärkeintä. Vaaratilanteet ja mahdolliset onnettomuudet dokumentoidaan ja niistä pyritään oppimaan. Uusia osallistujia opastetaan kisa-ajamiseen kannustaen omalla esimerkillä. Suomen Pyöräilyn virallinen tuomari valvoo sääntöjen noudattamista.

Mastereissa on merkittävä potentiaali ja osallistujamäärät ovat parin viime vuoden aikana mukavasti lisääntyneet. Omien lähtöjen ja modernin tekemisen kautta Masters kilpaileminen tulee edelleen kasvamaan, kunhan se koetaan toiminnallisesti ja mielikuvallisesti fiksuksi ja laadukkaaksi toiminnaksi. Nykyiset nuoremmat kuskit voivat sitten aikanaan hyvillä mielin jatkaa kisaamista, kun toiminta on järkevää ja kiinnostavaa. Toisaalta pyöräily aloitetaan usein aikuisiällä ja innostus on helposti suunnattavissa kilpailutoimintaan.

Master Cup on tärkeä osa tavoitteellisen harjoittelijan vuosikalenteria. Harjoittelumotivaatio säilyy hyvänä, kun tietää, että tulokset ulosmitataan kisakaudella.

Kun haluamme saada Mastereita enemmänkin mukaan, niin yhteislähtökilpailuissa omien lähtöjen järjestäminen on olennaista. Omia lähtöjä pidetään urheilullisesti ja fiilikseltään toimivampina ja niihin osallistutaan mieluusti. Yleisesti kaikki pitävät tärkeänä, että lähdössä kaikki ajavat samaa kisaa on sitten kyse kategorialähdöstä tai Master lähdöstä.

Tavoitteena on saada yhteislähtökilpailuissa ainakin Masters 1 lähtöön oma neutraali huoltoauto, jossa on ensiaputaitoinen henkilö mukana. Ellei järjestävällä seuralla ole tähän mahdollisuutta, voivat kilpailijat erillisellä sopimuksella osallistua lisäkulujen kattamiseen.

Master Cup yhteislähtökilpailu – Säännöt ja pisteiden lasku

Säännöt
Pisteiden lasku

Masterkilpailuissa noudatetaan virallisia maantiekilpailujen sääntöjä (Suomen Pyöräily ry sääntökansio/Osa II/Maantie). Lisäksi osallistujien kesken on sovittu, että:

 • Mastercupin muodostaa 5 osakilpailua
 • Mastercup pisteitä jaetaan vain omissa lähdöissä ja pisteisiin lasketaan mukaan kauden 4 parasta
 • Mastercupiin pyritään saamaan mukaan lisää osakilpailuja, mutta tässä vaiheessa tilanne on epävarma. Mikäli osakilpailujen määrää lisätään, lisätään myös pistelaskuun vastaava määrä (n-1, mikäli ajaa kaikki)
 • Oma lähtö kahdelle ryhmälle: M40-55 sekä M60+ ja NMasterit
 • Luokat 5 vuoden välein
 • Pituudet: M40-55: 80-120km, 2,5-3h . M60+N lyhyempi.
 • Palkitseminen: luokkien cup-voittajille diplomi kauden päätteeksi, kisoissa podiumsijoittuneille kilpailun järjestäjän valitsemat palkinnot
 • Laatu- ja turvallisuusasiat: Tavoitteena on saada yhteislähtökilpailuissa ainakin Masters 1 lähtöön oma neutraali huoltoauto, jossa on ensiaputaitoinen henkilö mukana. Ellei järjestävällä seuralla ole tähän mahdollisuutta, voivat kilpailijat osallistua lisäkulujen kattamiseen
 • Aja omalla suoralla linjallasi ja vältä viimeiseen asti äkillisiä sivuttaisliikkeitä tai jarrutuksia
 • Älä väistä äkillisesti tien kuoppia tai kiviä
 • Näytä käsimerkillä ja/tai ääneen sanoen omat sivuttaisliikkeet
 • Risteyksissä huudetaan selvästi kääntymissuunnat ja toistetaan huutamalla merkit ja mahdolliset vaarat
 • Jos tiputat pullon tai renkaasi puhkeaa, nosta käsi selvästi pystyyn ja/tai huuda ”pullo”/”rengas”, jotta kaikki tietävät varoa sinua. Älä tällöinkään jarruta äkillisesti.
 • Jos et aio osallistua pääjoukon vetotyöhön, älä hakeudu pääjoukon kärkeen! Jatkuvat ”asemien parantamiset” pääjoukon vasemmalta tai oikealta koukkaisten aiheuttavat vaarallista liikehdintää koko pääjoukossa
 • Vastaantulevien kaistalla ajaminen on ehdottomasti kiellettyä koko kilpailun ajan
 • Jos osallistut yksittäisiin kilpailuihin tai olet vasta aloittamassa kilpailutoimintaa, harkitse kannattaako sinun osallistua mahdolliseen lopun massakiriin lainkaan.
  Loppukirissä oman linjan pitäminen on aivan erityisen tärkeää ja ota huomioon, että sinut voidaan ohittaa läheltä sekä vasemmalta että oikealta puolelta. Jatka ajamista maalin jälkeen, äläkä pysähdy äkillisesti heti maalin jälkeen
 • Kannusta kilpailukavereitasi hyviin suorituksiin ja käyttäydy asiallisesti muita kilpailijoita kohtaan
 • Älä heitä kisan aikana geelipakkauksia tai mitään muita roskia kisareitille. Roskaamisesta ilmoitetaan kisatuomarilla ja siitä seuraa rangaistus

Maantie Cup / Pisteiden lasku

 • Pisteet: Parhaat 20 saavat pisteitä seuraavasti:
  25, 22, 20, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.

  Lisäksi jokainen maaliin ajanut saa yhden pisteen. Etappiajoissa jaetaan lähdöittäin lisäpisteitä viidelle parhaalle seuraavasti:
  1./5p, 2./4p, 3./3p, 4./2p, 5./1p

 • Koska osakilpailuja kaudella 2022 on vain viisi, jaetaan kaikista kilpailuista pisteet samalla tavalla (ei korotettuja pisteitä mistään kilpailusta)
 • Master Cup-pisteitä jaetaan vain omissa lähdöissä.

Master-terveisin,
Beni Kauhanen
beni.kauhanen@gmail.com

Kaudella 2022 masterjaoksen muodostavat allekirjoittaneen lisäksi Anssi Rinne ja Tuomo
Sibakov.