Esports-pyöräily

© zwift.com

Etusivu / Pyöräilylajit / Esports-pyöräily

Esports-pyöräilyn lajiesittely

Pyöräily e-urheiluna

 
Viimeisten vuosien aikana myös pyöräilystä on kehittynyt varteenotettava elektronisen urheilun muoto. Tätä on tukenut toisaalta tehomittari- ja harjoitusvastusteknologian kehittyminen ja toisaalta myös verkkopalveluiden kehittyminen.
Pyöräilyä on harjoiteltu jo vuosikymmenet sisällä erilaisten harjoitusvastusten avulla. Viimeisen vuosikymmenen aikana on kehitetty erilaisia ohjelmia, joilla voi ohjata harjoittelua – esimerkiksi TrainerRoad, josta löytyy satoja valmiita harjoitusohjelma malleja. Viimeisin askel kehityksessä on ollut siirtää pyöräilijä virtuaalimaailmaan, jossa tehomittarin tai trainerin välittämä tehotieto ohjaa pyöräilijän avatarin liikettä. Selkeästi suosituimmaksi virtuaalimaailmaksi on kohonnut Zwift, jossa jo miljoonat ihmiset kansainvälisesti ja tuhannet ihmiset Suomesta pyöräilevät yhteisillä reiteillä.

Lajin harrastaminen Suomessa

Suomessa jo lukuisat seurat järjestävät talvikaudella yhteislenkkejä Zwiftissä, joissa on parhaillaan kerralla kymmeniä osallistujia. Monesti pyöräilijät voivat jutella keskenään esimerkiksi Discord-sovelluksen välityksellä. Lisäksi lukuisat seurat ohjaavat yhteisharjoituksia Zwiftissä. Tällöin harjoituksen vetäjä ohjaa treenin esimerkiksi Zoomin tai Facebook Liven välityksellä ja osallistujat ajavat Zwiftissä yhdessä ryhmässä ohjeiden mukaisesti. Zwiftissä pystyy suoravetotrainerille antamaan suoraan harjoitustiedoston, jolloin poljettava teho määräytyy automaattisesti.

Talvella 2022-2023 Suomessa käynnistyy ensimmäistä kertaa virallinen e-pyöräilyn TalviCup sekä SM-kilpailut.

Esports-kilpailutoiminta

Zwiftin myötä pyöräily otti vuoden 2020 aikana valtavan harppauksen eteenpäin myös elektronisena kilpaurheiluna. Pyöräilyn kansainvälinen kattojärjestö UCI järjesti viralliset maailmanmestaruuskilpailut alustalla. Osallistujia otettiin mukaan 20 maasta ja mukana oli useita ammattipyöräilyn kuulusimpia nimiä.

E-pyöräily on saavuttanut vuosi vuodelta enemmän kiinnostusta ja erityisesti viimeisten kahden vuoden aikana harrastajien määrä on lisääntynyt merkittävästi myös Suomessa.
 
UCI järjestää yhteistyössä Zwiftin kanssa MM-kisat helmikuussa 2023. Suomi on saanut 2023 MM-kilpailuihin miesten sekä naisten sarjoihin yhdet suorat edustuspaikat sekä lisäksi marraskuussa 2022 järjestettäviin maanosakarsintoihin kolme suoraa paikkaa molempiin sarjoihin.

Säännöt ja oppaat

Lajin kilpailusäännöt ja oppaat on koottuna sääntökansioon.