Etusivu / Yleinen / Teppo Polvi valmistautuu Pariisin paralympialaisiin – tavoitteet korkealla

Teppo Polvi valmistautuu Pariisin paralympialaisiin – tavoitteet korkealla

sunnuntai 18.8.2024
Teppo Polvi

Toista kertaa paralympialaisissa kilpaileva nivalalainen pyöräilijä Teppo Polvi valmistautuu intensiiviseen kolmen päivän kisaurakkaan Pariisissa. 49-vuotias nivalalainen, ei peittele kisajännitystään ja stressiään, mutta tavoitteet ovat korkealla erityisesti aika-ajokilpailussa, jossa hän kilpailee vertaistensa kanssa.

Teppo Polvi, joka on edustanut Suomea aiemmin Tokion paralympialaisissa, kertoo kisojen lähestyessä kokevansa tuttua stressiä ja painetta. Valmistautuminen on kuitenkin edennyt suunnitelmien mukaan, vaikka kilpailukokemusta tältä kaudelta ei ole kertynyt yhtä paljon kuin aiemmin. Polvi jätti useita maailmancupin osakilpailuja väliin terveyssyistä, mutta ansaitsi maapaikkansa jo vuonna 2022 vahvojen näyttöjen ansiosta.

Haastava maantieajoluokka tuottaa päänvaivaa

Polvi ei ole täysin tyytyväinen siihen, että maantieajossa hän joutuu kilpailemaan yhdistetyssä MH1–2-luokassa, jossa vastassa on myös lievemmin vammautuneita urheilijoita. Polvi ei pidä luokkayhdistelmästä reiluna ja uskoo sen vaikeuttavan hänen menestysmahdollisuuksiaan. ”Se on aivan mahdoton tilanne”, Polvi toteaa suoraan.

Sen sijaan aika-ajossa, jossa Polvi kilpailee vertaisiaan vastaan, hänellä on korkeammat tavoitteet. Hän asettaa tavoitteensa kärkeen ja on valmis antamaan kaikkensa päästäkseen palkintopallille.

Pitkät harjoituspäivät ja tarkka valmistautuminen

Paralympialaisiin valmistautuminen on vaatinut Polvilta merkittävää panostusta. Valmistautuminen on ollut rankkaa, mutta se on ollut välttämätöntä, jotta Polvi voi olla parhaassa mahdollisessa kunnossa, kun kisapäivät koittavat. ”On tässä itseä rääkätty viime talvi ja tämä kesä aika paljon”, Polvi sanoo, mutta lisää, että kohta on aika rauhoittaa valmistautuminen ja keskittyä tulevaan suoritukseen.

Tiivis aikataulu Pariisissa

Tepon kisarupeama Pariisissa on tiivis ja vaativa. Ensimmäisenä päivänä on luvassa reittiin tutustuminen, toisena aika-ajokilpailu ja kolmantena maantieajo. Tämän jälkeen Polvi suuntaa heti takaisin Suomeen, eikä kisojen aikana ole luvassa turhaa lepoaikaa.

”Siinä on työmaa”, Polvi summaa tulevaa urakkaansa. Vaikka edessä on kolme peräkkäistä kilpailupäivää, hän on valmis antamaan kaikkensa ja tavoittelemaan menestystä Suomen väreissä.

Taustaa ja aiemmat saavutukset

Teppo Polvi on pitkän linjan käsipyöräilijä, joka on saavuttanut urallaan useita arvokisamitaleja. Hän on voittanut muun muassa MM-hopeaa ja kolme MM-pronssia, sekä maailmancupin kokonaiskilpailun kahdesti. Polvi on ollut mukana Suomen pyöräilymaajoukkueessa jo useita vuosia, ja hän on toiminut esimerkkinä suomalaiselle parapyöräilylle.

Polvin tavoitteet Pariisissa ovat korkealla. Edellinen Suomen pyöräilyn paralympiamitali on vuodelta 2008, kun Jarmo Ollanketo ja Marko Törmänen voittivat hopeaa näkövammaisten tandempyöräilyssä. Polvi haluaa jatkaa tätä perinnettä ja tuoda mitalin kotiin tänä vuonna.

Kisaohjelma

Polvin paralympiataival alkaa 4. syyskuuta aika-ajokilpailulla, jonka jälkeen 5. syyskuuta on vuorossa maantieajo. Vaikka Polvi kokee maantieajon luokkayhdistelmän haastavaksi, hän on valmis antamaan kaikkensa molemmissa kilpailuissa.

Onnea ja menestystä Tepolle Pariisissa!

Lähde: Suomen Paralympiakomitea