Etusivu / Yleinen / Anniina Ahtosalon ja Joni Savasteen olympiadebyytissä nähtiin epäonnea ja onnistumisia

Anniina Ahtosalon ja Joni Savasteen olympiadebyytissä nähtiin epäonnea ja onnistumisia

perjantai 9.8.2024

Pariisin olympialaisten pyöräilyn suomalaisedustuksen maantiepyöräilijä Anniina Ahtosalon ja maastopyöräilijä Joni Savasteen olympiadebytti sisälsi niin epäonnea ja pettymyksiä kuin myös onnistumisia ja upeaa tekemistä. Tässä artikkelissa esitellään molempien olympiapyöräilijöidemme suoritusten pääkohdat, upea kuvakavalkaadi Pariisista sekä mediamainintoja olympialaisten pyöräilystä.

Anniina Ahtosalo, maantiepyöräilyn aika-ajo

Anniina Ahtosalon olympia-aika-ajo oli täynnä haasteita, kuten hän itse kuvaili: ”Kaikki meni pieleen, mikä on mahdollista mennä pieleen.” Anniina taisteli hienosti maaliin teknisistä ongelmista huolimatta sateen liukastamalla Pariisin aika-ajoreitillä. Aika-ajopyörä vaihtui toiseen rengasrikon jälkeen ja toisen pyörän teknisten vaihteiden ongelmien jälkeen Anniina ajoi lopulta maaliin maantiepyörällä. Harmillista, että tekniset haasteet osuivat kohdalle juuri tärkeänä päivänä. Siitä huolimatta on syytä olla ylpeä Anniinasta, joka ei antanut periksi vaan jatkoi loppuun saakka vastoinkäymisistä huolimatta. Lopputuloksissa hän oli 35 kilpailijan joukossa 30:s.

Kuvat: Jesse Väänänen

Mediassa kerrottua

HS: Anniina Ahtosalon aika-ajosta tuli floppi – vaihtoi kaksi kertaa pyörää

Yle: Anniina Ahtosalon olympiadebyytti oli täynnä vastoinkäymisiä

Joni Savaste, maastopyöräily

Maastopyöräilijä Joni Savasteen XCO-kilpailu lähti erittäin lupaavasti käyntiin ja saimme maistiaisen siitä, mitä Jonin ajo maailman huippuja vastaan voisi olla. Olympiakilpailu kuitenkin päättyi kaatumiseen ja keskeytyksen tuomaan pettymykseen ensimmäisen kierroksen jälkeen. Muistona olympialaisista on solisluun murtuma.

Ensimmäisen kierroksen aikana Joni pääsi nousemaan lähtösijaltaan 36 reilusti noin puolen välin tuntumaan. Näin Joni itse kertoo kisastaan: ”Tuli tosi harmillinen kaatuminen helpossa alamäessä. Jatkoin kierroksen loppuun, mutta tunsin ettei kaikki ole kunnossa. Oli todella hieno ensimmäisen kierroksen alku, ja pääsin hyville paikoille lähdön jälkeen. Fiilis oli uskomattoman hieno: reitillä oli valtavasti porukkaa kannustamassa ja ajaminen oli todella siistiä. Harmitus on todella suuri – kiitos kaikille tsemppiviesteistä!”

Mika Simola Suomen Pyöräilystä kertoo, että Jonin valmistautuminen kisoihin sujui hienosti leirillä ja valmistavissa treeneissä. ”Kisan alku oli todella hyvä ja meni täysin suunnitelman mukaisesti: oikea välitys ja kova kiihdytys, jossa heti alussa takarivistä puoleen väliin. Joni ajoi todella yritteliäästi ja voimme olla erittäin ylpeitä siitä, kuinka hänellä sujui ennen kisaa ja kisan aikana. Hommat hoitui läpi treenien ja kisan hyvällä porukalla: Joni ajoi ja Tapio Niemi hoiti pyörät ja varusteet kuntoon treenistä toiseen. Kisapäivänä saimme hienoa taustatukea Olympiakomitean väeltä pieniin ja suuriin asioihin.”

Joni oli kautta historian ensimmäinen suomalaisurheilija vuodesta 1996 olympialajina olleessa maastopyöräilyssä.

Kuvat: Jesse Väänänen ja Lauri Vuorinen

Mediassa kerrottua

ESS: Yllättäen olympiahistoriaan – Joni Savaste ei aluksi ollut uskoa korviaan

MTV Uutiset: Suomalaisurheilijan loistavasti alkanut olympiakisa päättyi painajaismaisella tavalla

Yle: Maastopyöräily vauhtiin, mukana Joni Savaste

TS: Savaste teki historiaa, mutta joutui pettymään

Sporttiuutiset: Joni Savasteen urakka päättyi solisluun murtumaan

ESS: Joni Savasteen olympiadebyytti päättyi kaatumiseen ja loukkaantumiseen

Yle: Alexander Stubbilta upea ele loukkaantuneelle suomalaisurheilijalle

Anniina Ahtosalo, maantieajo

Jos Anniinan aika-ajo oli epäonnen huipentuma, maantieajossa Anniina sai ehjän ja onnistuneen suorituksen Pariisin upealla ja haastavalla reitillä.

”Tulipahan tehtyä – aika rankkaa puuhaa. Ihan realistinen sijoitus tämän päivän kunnolle. Toki olisin toivonut, että olisin vähän pidempään pysynyt mukana. Ihan hyvä suoritus omalle tasolle.” Anniina kommentoi maalissa. ”Olympialaisten maantiekilpailu kilpailtiin olympialaisten arvoisella erittäin hienolla ja rankalla kilpailureitillä. Pariisin keskustassa oli valtavasti katsojia ja kannustusta, mahtava tunnelma. Kilpailu oli rankka, erityisesti Pariisin keskustakierrokset. Kilpailu meni ihan palasiksi tien tukkineen kolarin vuoksi, kun ensimmäisen kerran tultiin Montmartren pitkään mukulakivinousuun. Hyvä suoritus itseltäni tämänkaltaisella raskaalla kilpailureitillä.”

Anniinan sijoitus oli 37:s ja taakse jäi lukuisia maailman huippunimiä. Anniinan aika oli +7:41 voittoaikaan nähden. Anniina toivoo, että seuraaviin olympialaisiin Suomelle saadaan isompi joukkue, jotta tiimityö mahdollistuu kilpailun aikana. Yksin on vaikea ajaa isojen pyöräilymaiden tiimien joukossa.

Kuvat: Jesse Väänänen

Mediassa kerrottua:

Yle: Anniina Ahtosalo pääsee kohta irti maantiepyöräilyssä

ESS: Anniina Ahtosalo roikkui pääjoukon mukana sen minkä pystyi

Yle: Anniina Ahtosalo 37:s maantieajossa

MTV Uutiset: Viisi takkia ja sadevaatteet päälle treenissä – Suomalaisurheilija varautui Pariisissa hirmuoloihin

Suuret kiitokset olympiaedustajillemme: pyöräilijöille sekä taustajoukoille, jotka mahdollistivat urheilijoiden keskittymisen omaan suoritukseensa!