Etusivu / Yleinen / Ranskan ympäriajossa kolme suomalaiskuskia

Ranskan ympäriajossa kolme suomalaiskuskia

perjantai 9.8.2024

Kolme suomalaispyöräilijää on mukana maanantaina 12. elokuuta alkavassa Tour de France Femmes -kilpailussa.

Suomalaispyöräily on tänä vuonna vahvasti edustettuna Ranskan ympäriajossa, kun peräti kolme kotimaista huippupyöräilijää osallistuu Tour de France Femmes -kilpailuun. Niin naisten kuin miestenkin Ranskan ympäriajo on yksi kauden tärkeimmistä maantiepyöräilyn tapahtumista, ja historiallisen runsas suomalaiskuskien osallistuminen nostaa sen mielenkiintoa suomalaisten keskuudessa entisestään. Kilpailuun osallistuvat Anniina Ahtosalo (Uno-X Mobility), Lotta Henttala (EF-Oatly-Cannondale) sekä Wilma Aintila (Lotto Dstny Ladies). Lotta Henttala oli mukana jo viime vuonna, mutta Ahtosalo ja Aintila osallistuvat ”tuurille” nyt ensimmäistä kertaa.

Vuoden 2024 Tour de France Femmes sisältää kahdeksan etappia, joista yksi on henkilökohtainen aika-ajo. Etappeihin, reitteihin ja niiden profiileihin voi tutustua virallisella kilpailusivulla osoitteessa letourfemmes.fr/en.

Anniina Ahtosalo

Anniina Ahtosalo lähtee kilpailuun positiivisin mielin: ”Lähden hyvillä fiiliksillä Tour de France Femmes -kilpailuun, kova kilpailuviikko tiedossa. Olen hyvässä kunnossa, ja on mukavaa aloittaa kilpailu Hollannin puolelta kolmella itselleni hyvin sopivalla etapilla. Viimeisten vuoristoetappien johdosta kokonaiskilpailua ajetaan luonnollisesti joukkueen mäkikuskeille.” Ahtosalo on innolla aloittamassa kovatasoista viikkoa.

Uno-X Mobilityn johtaja Thor Hushovd kertoo, että he lähtevät tavoittelemaan viime vuoden saavutusten ylittämistä. Joukkue pyrkii olemaan näkyvissä kaikilla etapeilla ja he taistelevat tosissaan etappivoitoista. He ovat valinneet joukkueeseen ajajia, jotka ovat näyttäneet vahvoja suorituksia koko kauden.

Kuva: Uno-X Mobility

Lotta Henttala

Lotta Henttala on myös luottavainen valmistautumisensa suhteen: ”Ihan hyvillä fiiliksillä olen lähdössä kisaan. Olen saanut hyvin tehtyä treenejä, mutta edelleen menen päivä kerrallaan. Odotan, että pääsemme tekemään hyvää tiimityötä, joka johtaa hyvin tuloksiin.” Henttala, kokenut kisakonkari, lähtee kilpailuun rennolla, mutta keskittyneellä asenteella ja on valmiina taistelemaan jokaisella etapilla. ”Tour de France on aivan erityinen kilpailu, joka tunnetaan hyvin myös Suomessa.”

Kuva: EF-Oatly-Cannondale

Wilma Aintila

Nuori ja nälkäinen Wilma Aintila odottaa innolla kilpailun alkua: ”Tuuri lähestyy ja odotan sitä kovalla innolla. Suuri kisa tulossa ja pelkästään jo ympäristö on tosi siisti. Nuorena kuskina en odota itseltäni liikaa. Otan päivä päivältä, toivon tottakai kovaa duunia ja hyvää jalkaa itseltäni. Tulen olemaan isossa työroolissa auttamassa meidän tiimimme GC-kuskia. Ekoina päivinä uskon, että voin olla todella iso apu, kun on vähemmän mäkistä! Otan tämän hyvänä kokemuksena tulevaisuutta varten.” Aintila keskittyy tiimin auttamiseen ja oman kokemuksen kartuttamiseen tulevaisuutta varten.

Kuva: Lotto Destiny Cycling Team

Seuraa kilpailua ja laita numerot mieleen

Suomalaisilla on kaikki mahdollisuudet tehdä vaikutus maailman suurimmassa naisten pyöräkilpailussa. Kilpailua voi seurata päivittäin esimerkiksi Discovery+ -palvelun kautta. Anniinan (192) tunnistaa hyvin suomenmestaruuspaidasta, mutta Lotan (104) ja Wilman (182) numerot kannattaa laittaa mieleen, jotta heidät on helpompi tunnistaa pääjoukosta.

Naisten Tour de Francen historiaa

Ensimmäinen virallinen naisten Ranskan ympäriajo, Tour de France Femmes, järjestettiin vuonna 2022. Tämä kilpailu oli merkittävä uudelleenkäynnistys, sillä naisten Tour de France -kilpailuilla on ollut vaihteleva historia, ja aiemmat yritykset järjestää vastaavanlainen kilpailu kuten esimerkiksi vuodesta 1984 ajettu Tour de France Féminin ovat olleet lyhytikäisiä. Tour de France Femmes lanseerattiin uudelleen suurella menestyksellä, ja se on nyt vakiintumassa vuosittaiseksi tapahtumaksi, tarjoten naispyöräilijöille laajaa näkyvyyttä ja mahdollisuuden kilpailla maailman tunnetuimmassa ympäriajossa. Toistaiseksi voittajat ovat löytyneet Hollannista: vuoden 2022 tourin voitti Annemiek van Vleuten ja vuoden 2023 Demi Vollering.

Toivotetaan Anniinalle, Lotalle ja Wilmalle tiimeineen runsaasti onnea ja kovaa ajoa kilpailuun!

Tuloksia voi seurata esimerkiksi FirstCycling -palvelun kautta.

Pääkuva: Suomen Pyöräily / EF-Oatly-Cannondale / Lotto Dstny Cycling Team