Etusivu / MTB Cup / XCC:n ja XCO:n Suomen mestaruuksista kilpailtiin Valkeakoskella

XCC:n ja XCO:n Suomen mestaruuksista kilpailtiin Valkeakoskella

sunnuntai 21.7.2024

Valkeakosken maastopyöräseura järjesti viikonloppuna Korkeakankaan urheilukeskuksella maastopyöräilyn XCC:n ja XCO:n SM- ja ISM-kilpailut. Lauantaina käydyissä XCC:n SM-kilpailuissa elite-luokassa Suomen mestareiksi ajoivat OTC:n Henna-Mari Havana ja VlkMTB:n Aksel Rantanen. Sunnuntaina XCO:n elite-luokkien mestaruuteen ajoivat Jypsin Sini Alusniemi ja VlkMTB:n Aksel Rantanen. Lasten ja nuorten luokkien lisäksi ISM-mitaleita jaettiin mastereiden luokissa N/M30, N/M40, N/M50 ja M60.

XCC lauantaina

XCC:n naisten elite-luokassa Henna-Mari Havanan voitto oli selvä, mutta SM-hopealle ajaneen Ruska Saarelan (Multisport Racing) ja pronssille taistelleen Astrid Snällin (Porin Tarmo) ero oli alle puoli minuuttia. Miesten puolella Aksel Rantanen oli ylivoimainen, mutta miehissäkin kisa hopeasta oli tiukka: Akilleksen Mihail Utkin otti hopeaa voittaen noin 15 sekunnin erolla Jypsin Ville Tuppuraisen.

U19-naisissa XCO-mestaruuden otti nimiinsä Porin Tarmon Anni Teronen ja miehissä Jurvan Voiman Petja Teppo. U23-miesten mestaruuteen ajoi Onni Kaapu (VlkMTB ).

XCO sunnuntaina

Sunnuntain XCO-kisassa SM-mitalistien erot kasvoivat suuriksi. Miesten elitessä Aksel Rantanen varmisti voittonsa peräti viiden minuutin kaulalla hopealle ajaneeseen Ville Tuppuraiseen (Jyps). SM-pronssia ajaneen Sakari Lehtisen ero Ville Tuppuraiseen oli useamman minuutin. Aksel Rantanen voitti samalla ajolla myös U23-luokan SM-kultaa, joten viikonlopun saldona Akselilla on kolme kultamitalia kaulassa.

Naisten elite-luokassa Sini Alusniemi piti alusta saakka tasaisen kovaa vauhtia ja jätti hopealle tulleen Noora Kanervan (KorsKa) viiden minuutin päähän. Stangan Hanna Häkkinen ajoi pronssille ja jäi Noorasta vain reilun minuutin verran. Sama kolmikko nähtiin podiumilla samassa järjestyksessä myös maastopyörämaratonin SM-kilpailuissa aiemmin tänä kesänä Tahkolla. U23-naisten mestaruus meni Anni Tapiolle (OPP). U19-luokassa Suomen mestariksi ajoi Anni Teronen (PoTa) ja Willian Sundkvist (Larsmo IF).

Korkeakankaan XCO-rata

Valkeakosken Korkeakankaan rata saa kiitosta monipuolisuuden ja haastavuutensa vuoksi. Tuore Suomen mestari Aksel Rantanen kuvailee kotirataansa Suomen parhaaksi: ”Paljon nousua ja teknisiä laskuja – simuloi paljon sitä, millaisia XCO-radat maailmalla ovat”. Myös naisten XCO-mestari Sini Alusniemi kehuu rataa yhdeksi Suomen parhaista: ”Tykkään siitä, että tässä on paljon luonnon maastoa, ei ole liiaksi rakennettua ja keinotekoista kikkailua, vaan teknisyys tulee luonnon elementeistä, kuten kivistä ja juurista”. Sinillä mestaruuksia on taskussaan lukuisia maastopyöräilyn eri lajeista, mutta Akselille XCO-mestaruus on ensimmäinen laatuaan. ”Tuntuu hyvälle voittaa nimenomaan kotiradalla. Tavoitteenani on päästä ajamaan ensi kaudella Suomi-paidassa myös kansainvälisiä kisoja” kertoo Aksel.

IS Kultainen Kampi -maastocup

XCC:n SM-kilpailuihin osallistui yhteensä yli 70 lasta ja nuorta. XCO-päivänä eli sunnuntaina kilpailuihin osallistui yli 60 U11–U17-ikäistä urheilijaa. Molempien päivien U11–U17-ikäluokkien kilpailut olivat osa IS Kultainen Kampi -maastocupia. Nuorimmat ikäluokat huomioitiin hienosti palkitsemalla mitalein kaikki osallistujat sen lisäksi, että lähtöjen kolme parasta saivat viralliset SM-mitalit.

Katso kaikki tulokset: webscorer.com

Onnittelut kaikille SM- ja ISM-mitalisteille! Kiitos järjestäjäseura VlkMTB erinomaisista kilpailuista hyvissä puitteissa!