Etusivu / Yleinen / XCM:n Suomen mestarit ovat Kaarina Nurminen ja Antti-Jussi Juntunen

XCM:n Suomen mestarit ovat Kaarina Nurminen ja Antti-Jussi Juntunen

lauantai 1.7.2023
XCM SM 2023

XCM:n eli maastopyörämaratonin Suomen mestaruuskilpailut järjestettiin menestyksekkäästi tänään Tahkolla Tahko MTB -tapahtuman yhteydessä. Kilpailu keräsi yhteen maan parhaat maastopyöräilijät kamppailemaan arvostetuista Suomen mestaruuksista useissa eri sarjoissa. Naisten elite-luokan Suomen mestariksi ajoi Kaarina Nurminen (Team Velo Cycling). Miesten elite-luokan Suomen mestari on Antti-Jussi Juntunen (Porvoon Akilles), joka vei nimiinsä jo toisen Suomen mestaruuden tälle vuodelle.

Jokainen sarja tarjosi mielenkiintoisen kilpailun, kun osallistujat haastoivat itsensä vaativalla Tahkon mutaisella ja märällä reitillä, joka tarjosi huimia nousuja ja teknisiä alamäkiä. Kaikki naisten SM-sarjat, M-50, M-60 ja miesten U19-sarja ajoivat 60 kilometrin reitin. M-Elite ja M-40-sarjat ajoivat 60 kilometrin klassikkokierroksen kahdesti eli SM-kilpailu oli heillä 120 kilometrin pituinen. Tämä asetti kilpailijoille erityisen vaativan fyysisen haasteen, mutta samalla tarjosi mahdollisuuden osoittaa kestävyyttään pitkällä matkalla.

Naisten elite-luokan ennakkosuosikki Sini Alusniemi joutui keskeyttämään kilpailun välinerikon vuoksi. Kultaa naisten elite-luokassa ajoi Team Velo Cyclingin Kaarina Nurminen kahden ja puolen minuutin erolla toiseksi tulleeseen OTC:n Henna-Mari Havanaan. Kolmannen sijan vei Lahden pyöräilijöiden Jenni Korhonen. Naisten eliten kärkikolmikko piti kilpailua rankkana haastavan ja märän reitin vuoksi.

Kaarina Nurminen oli maalissa positiivisen yllättynyt voitostaan. Kisaan lähtiessä hän elätteli toiveita viiden parhaan joukkoon sijoittumisesta, joten voittoonsa hän on erittäin tyytyväinen.

Miesten elite-luokassa ylivoimaisen voiton vieneen Antti-Jussi Juntusen jälkeen hopealle sijoittui Ville Tuppurainen (JYPS). Kolmanneksi rajussa kilpailussa ajoi André Haga (GIF). Ennakkosuosikeista muun muassa Samuel Pökälän (IBD Cycling) kisa kaatui välinerikkoon. Viime vuoden XCM:n miesten Suomen mestari Niko Heikkilä (OPP) ajoi kilpailussa neljänneksi.

Myös Antti-Jussi piti kilpailua rankkana märkien olosuhteiden vuoksi. ”Koko ajan joutui tekemään töitä!” A-J suunnitteli iskuaan niin, että vetää heti alun mäkiin niin pitkään, että muut putoavat. Niko Heikkilää lukuunottamatta hän karistikin kilpakumppaninsa kannoiltaan ja lopulta myös Niko putosi. Vaikka lopussa eroa toiseksi ajaneeseen Ville Tuppuraiseen oli jo kymmenen minuuttia, A-J piti vauhdin yllä maaliin asti. Antti-Jussi Juntunen voitti kesäkuussa myös maantiepyöräilyn miesten eliten Suomen mestaruuden. Kahden mestaruuden mies kertoo, että XCM:n Suomen mestaruus oli hänen tavoitteensa kisaan lähtiessä ja hän onkin erittäin tyytyväinen onnistumiseensa tänään.

XCM:n Suomen mestaruuskilpailut Tahkolla Tahko MTB -tapahtuman yhteydessä olivat menestys sekä urheilullisesti että järjestelyjen suhteen. Kilpailu jää varmasti kaikkien osallistujien mieleen erityisen haastavien, suorastaan eeppisten olosuhteiden vuoksi. Kiitos kaikille osallistujille, tukijoukoille, yleisölle ja järjestäjille unohtumattomasta tapahtumasta.

Lisätietoja kilpailuista ja kaikki tulokset löytyvät Tahko MTB -tapahtuman viralliselta verkkosivustolta: tahkomtb.fi

Katso ISTV-lähetys Tahkon kilpailusta.

Kuvat: Tahko MTB