Etusivu / Uutiset / Ensimmäisistä gravelpyöräilyn Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuksista taisteltiin tänään Jyväskylässä

lauantai 29.7.2023
Gravelpyöräilyn SM-kilpailut 2023

Suomen ensimmäiset gravelpyöräilyn mestaruudet jaettiin Jyväskylässä, kun kilpailuissa ajettiin sekä Suomen että Pohjoismaiden mestaruuksista neljässä eri naisten ja miesten luokassa. Reitti kulki Jyväskylän ympäristön mäkisillä ja haastavilla sorateillä. Kisapäivän sateinen sää teki reitistä kuraisen ja entistä vaativamman. Kilpailijoiden oli selviydyttävä noin 1600 nousumetristä 148 kilometrin matkalla. Sateinen sää toi oman säväyksensä kilpailun kulkuun ja vaikutti järjestäjien ja tuomareiden päätökseen lyhentää reittiä edellisenä päivänä. Elite-luokassa Suomen mestaruuksiin ajoivat Tiia Tulokas (Reaktor Stanga Racing) ja Antti-Jussi Juntunen (Porvoon Akilles).

Tiia kertoo, että hän päätti kilpailun edetessä nostaa vauhtia niin, että kilpakumppanit tippuvat matkasta yksi kerrallaan. Tämä onnistuikin ja ennen seitsemääkymmentä kilometriä Tiia oli yksin irti ja hänen onnistui kasvattaa eroaan takana tulevaan U23-luokan mestariin Ursula Lindéniin yli 15 minuutin verran. Naisten elite-luokan hopeamitalistiin Aliisa Prihaan Tiian ero oli yli kaksikymmentä minuuttia. Voi siis sanoa, että Tiian voitto oli ylivoimainen. Aliisa kertoi ajaneensa reitiltä harhaan useita kertoja, joka luonnollisesti viivästytti Aliisan maaliintuloa. Pronssia naisissa vei IBD Cyclingin Anniina Hakkarainen.

Antti-Jussi Juntunen puolestaan iski onnistuneesti loppupuolella saaden jo neljännen mestaruutensa samana vuonna. Rankkaa reittiä A-J kuvailee ”pelkäksi ylämäeksi”. Hän onnistui iskemään kilpailun loppuvaiheilla ja pääsi karistamaan muut kuskit selästään noin neljäkymmentä kilometriä ennen maalia, joten hän ajoi loppuun asti yksin. Miesten elite-luokan hopealle ajanut IK-32:n Markus Auvinen saapui maaliin vain 19 sekuntia voittajan, pyöräilyn monitaiturin Antti-Jussi Juntusen jälkeen. Pronssia cei CCH:n Lauri Pitkänen. Markus Auvinen kertoo, että ajo meni tänään suunnitellusti. Hän on tyytyväinen omaan ajoonsa ja hopeamitaliinsa ja piti selvänä, että ei saa väliä Antti-Jussiin kiinni.

U23-luokissa Ursula Lindén (Porin Tarmo/Henttala Development Team) vei naisten mestaruuden ja Aksel Rantanen (GIF) miesten mestaruuden. Ursula ajoi ainoana U23-luokan naisena ja sijoittui upeasti koko naisten lähdön toiseksi. Miesten U23-hopealle ajoi Filip Skuthälla (Jurvan Voima) ja pronssia sai Aku Koivistoinen (CCH).

N40-luokassa naisten voittoon ajoi Susanna Ylinen (JYPS), hopealle sijoittui Seija Aalto (SKB Racing) ja pronssille Jaana Hyvärinen (CCH). M40-luokan ykkönen oli Samuli Nieminen (GIF), hopeaa voitti Antti Laiho (LaPy) ja pronssille ajoi Jukka Kaavi (IK-32). N50-luokassa voiton vei Katariina Laakkonen (Persici Vintage Cycling Club), ja hopeamitalisti oli päivän reittimestari Sari Puumala (JYPS). M50-luokassa ykköseksi ajoi Pasi Vuori (IBD Cycling), hopeaa voitti Kari Myyryläinen (Porvoon Akilles) ja pronssille sijoittui Keijo Vehkakoski (CCI).

Mitalistit olivat tyytyväisiä suorituksiinsa rankan ja jännittävänkin kisan jälkeen. Sateinen sää karsi yleisöä tapahtumasta, mutta maalialueella kilpailijoita oli vastassa iloiset kannustusjoukot. Elite-luokan Suomen mestaruus toi mukanaan arvokkaan edustusoikeuden gravelpyöräilyn MM-kilpailuihin Italiaan lokakuussa 2023, joten voittajat pääsevät halutessaan edustamaan Suomea kansainväliselle huipulle.

Gravelpyöräilyn Pohjoismaiden mestaruudet jaettiin pääasiassa suomalaisten ajajien kesken. Ainoastaan M50-luokassa mestaruus meni norjalaiselle Fred Voldsetille. Pohjoismaiden mestarit palkittiin PM-mitaleiden lisäksi PM-paidoilla.

Suomen ensimmäiset gravelpyöräilyn mestaruudet ovat osoitus lajin kasvavasta suosiosta Suomessa ja innostavat entistä useampia pyöräilijöitä osallistumaan kilpailuihin ja kokeilemaan rajojensa venyttämistä haastavissakn olosuhteissa. Jyväskylän kilpailu tulee varmasti jäämään mieleen merkittävänä virstanpylväänä gravelpyöräilyn historiassa Suomessa. Kilpailun järjesti Nordic Gravel Series / CC Breakaway Oy. Kiitokset kilpailun järjestäjälle!

Onnea kaikille kilpailijoille ja tervetuloa mukaan seuraaviin seikkailuihin poluilla ja sorateillä!