Etusivu / Pyöräilylajit / Trial-pyöräily / Aloittelijan opas

Aloittelijan opas Trial-pyöräilyyn

Trial on helppo laji lähestyä. Tule mukaan seuratoimintaan kokeilemaan trial-pyörää ja tästä harrastus lähtee eteenpäin oman pyörän hankinnalla.

Opas

Trial yhdistää tasapainoa ja räjähtävää voimaa teknisesti haastaviin liikkeisiin. Perusosaaminen rakentuu tasapainon ympärille ja sitä voi harjoitella varsinaisen trial-pyörän lisäksi maastopyörälläkin. Aloittelija pääsee itse alkuun tasapainon perusharjoitteilla ja matalien esteiden päälleajamisella. Apua löytyy hyvin YouTubesta tai seuroista, joissa pidetään trial-harjoituksia.

Tasapainossa tärkeä elementti on myös pyörän hallinta kiperissä paikoissa: tiukoissa käännöksissä, kapeiden kivien ja tukkien päällä jne. Näitä taitoja voi harjoitella metsässä tai varta vasten rakennetuissa trial-parkeissa. Maastopyöräilessä voi trial-taidoksi lukea kun osaa ajaa ilman jalkoja oikein kivikkoisia ja juurakkoisia polkuja.

 Esteiden päälleajaminen on tärkeä taito trialissa. Perustekniikoita on muutamia, mutta ensimmäisenä opetellaan ajamaan keula nostamalla esteen päälle ja tämän jälkeen keventämällä perää, jotta pyörä nousee esteen päälle. Kun pyörällä rullaillaan eteenpäin tulee polkimia pitää vaakatasossa, jokaisella on luonnostaan joko oikea tai vasen jalka edellä. Edessä olevaa jalkaa kutsutaan paremmaksi jalaksi ja sillä tapahtuu ponnistaminen. Esteen päälleajamisessa tärkeää on opetella katkeamaton polkurytmi, jossa keula nostetaan ylös huonommalla jalalla ja seuraavalla puolikierroksella tapahtuu polkaisu.

Trial-oppaasta löydät aloittelijan valmennusohjeista lisävinkkejä ensiharjoitteluun.

Punainen trial-polkupyörä, joka nojaa valkoiseen lautaseinään.