Luokat

Maantiepyöräilyn aikuisten yleiset kilpailuluokat ja näiden kilpailujen tyypilliset matkat ovat seuraavat:

M-Elite, N-Elite: Miesten ja naisten korkeimmat kansalliset tasot, jolla ajetaan SM-kilpailut ja cup-kilpailuna Škoda-cup.

Kategoria 2: Toinen kansallinen taso, joka tunnettiin aiemmin kilpasarjana tai kilpaluokkana. Kilpailujen tyypillinen keskinopeus on noin 40 km/h ja joukkueena ajaminen on merkittävässä roolissa. Maantiekilpailun tyypillinen pituus on 2,5-3 tuntia (100-120 km).

Kategoria 3: Kategoria 3 on uusien miespuolisten lisenssiurheilijoiden aloitusluokka. Kilpailujen keskinopeus on noin 36-37 km/h. Maantiekilpailun tyypillinen pituus on noin 2 tuntia (60-80 km).

Kategoria 4: Kategoria 4 on rajattu naispuolisille lisenssiurheilijoille ja miehille, jotka ajavat lisenssillä M-60 tai yli. SPU:n suositus kilpailun kestoksi on noin 1 tunti (30-40 km).

Lisenssit

Kansallinen lisenssi kattaa kilpailutoiminnan Suomessa. Elite/kansainvälinen lisenssi ja kuvallinen lisenssikortti vaaditaan ulkomailla ja UCI-kategorisoiduissa kilpailuissa.

Varmista että vakuutuksesi on tarpeeksi kattava mikäli otat lisenssin ilman ryhmävakuutusta. Lisenssin vakuutus on voimassa vuoden alusta tai lisenssin lunastuspäivästä alkaen vuoden loppuun asti. Vakuutus kattaa vakuutetun henkilövahingot seuraavissa tilanteissa:

  • Kilpailuissa
  • Lajille ominaisissa harjoituksissa jotka ovat harjoituksen johtajan valvonnassa
  • Harjoitusohjelman mukaisesti harjoitellessa
  • Koulutus-, liikunta ja valmennusleireillä

Ensikertaa lisenssiä lunastavalle on tarjolla kevyemmin hinnoiteltu starttilisenssi. Peruslisenssin voi lunastaa myös 7 vuorokaudeksi.

Kilpailijan ikä määrittelee lisenssityypin. Ikäluokkalähtöjä lukuunottamatta lisenssityyppi ei määrittele kilpailuluokkaa.