Downhill-pyöräily (DH)

© Moneyshot.fi

Etusivu / Pyöräilylajit / Downhill (DH)

Downhill-pyöräilyn lajiesittely

Downhill eli alamäkiajo on pyöräilyn vauhdikkain laji. Radat ovat alamäkeen rakennettuja polkuja, joista löytyy mm. hyppyreitä, kivikkoja, kallistettuja mutkia ja droppeja. Suomessa harrastuspaikkoja löytyy usein laskettelukeskuksista. Kaupallisissa keskuksissa mäet pääsee hissillä ylös ja radat tullaan omien taitojen mukaan alas. Alamäkipyörät ovat järeitä ja varustettu pitkillä joustoilla, jotta ne kestävät ja ovat hallittavissa kovassa vauhdissa teknisessä maastossa. Alamäkiajossa käytetään vastaavia varusteita kuin motocrossissa mm. leukasuojallinen kypärä, panssari/hartiasuojat suojaamassa ylävartaloa, polvi- ja kyynärpääsuojat sekä niskatuki.

Lajin harrastaminen Suomessa

Harrastuksena alamäkipyöräily sopii kaikille, jotka polkimille yltävät. Alamäkipyöräilyä onkin viime vuosina tituleerattu myös hissipyöräilyksi, kiitos hiihtokeskusten panostuksen kesätoimintaan pyöräilyn parissa. Itse lajin voi aloittaa vaikka perusmaastopyörällä perusmaastopyöräillen. Mäki on mäki ja omien taitojen mukaan polkujen laskettelu onkin usein ponnahduslauta lajiin.

Useilla pyöräseuroilla on mäkipyörätoimintaa junioreista lähtien. Pääkaupunkiseudulla tässä on kunnostautunut Helsingin Downhill ry, joka on talkoo voimin rakentanut Malminkartanon huipulle loistavia alamäkireittejä. Lisäksi useat pyöräkeskukset järjestävät kursseja aloittelijoille ja kehittyneemmille ajajille. Esimerkiksi Pusscamp järjestää kursseja aloittelijoille ja kehittyneellimmekin kuskeille pitkin kesää. Useissa mäkipyöräkeskuksissa on myös tarjolla vuokrapyöriä ja -varusteita.

DH-kilpailutoiminta

Kilpailuissa rinteeseen merkitty rata ajetaan mahdollisimman nopeasti alas. Varsinkin Etelä-Suomessa mäet ovat pieniä, joten radat ovat pituudeltaan nopeimmillaan vain puolesta minuutista hieman yli minuuttiin. Ensimmäisiä kisoja voi kokeilla jopa jäykkäperäisellä pyörällä, sillä ratojen pahimmat kohdat on aina mahdollista kiertää helpompaa reittiä pitkin. Virallisiin kilpailusarjoihin osallistumisen edellytyksenä on kilpailulisenssi, jonka voi hankkia Suomen pyöräilyseurojen jäsen. 

Säännöt ja oppaat

Lajin kilpailusäännöt ja oppaat on koottuna sääntökansioon.

Yhteystiedot

Lajivastaava
Visa Linnala
visa.linnala@pyoraily.fi
Puh: +358 40 824 1119