Downhill-pyöräily (DH)
© Moneyshot.fi
Etusivu » Pyöräilylajit »
Downhill-pyöräilyn lajiesittely
Downhill eli alamäkiajo on pyöräilyn vauhdikkain laji. Radat ovat alamäkeen rakennettuja polkuja, joista löytyy mm. hyppyreitä, kivikkoja, kallistettuja mutkia ja droppeja. Suomessa harrastuspaikkoja löytyy usein laskettelukeskuksista. Kaupallisissa keskuksissa mäet pääsee hissillä ylös ja radat tullaan omien taitojen mukaan alas. Alamäkipyörät ovat järeitä ja varustettu pitkillä joustoilla, jotta ne kestävät ja ovat hallittavissa kovassa vauhdissa teknisessä maastossa. Alamäkiajossa käytetään vastaavia varusteita kuin motocrossissa mm. leukasuojallinen kypärä, panssari/hartiasuojat suojaamassa ylävartaloa, polvi- ja kyynärpääsuojat sekä niskatuki.
Lajin harrastaminen Suomessa
Harrastuksena alamäkipyöräily sopii kaikille, jotka polkimille yltävät. Alamäkipyöräilyä onkin viime vuosina tituleerattu myös hissipyöräilyksi, kiitos hiihtokeskusten panostuksen kesätoimintaan pyöräilyn parissa. Itse lajin voi aloittaa vaikka perusmaastopyörällä perusmaastopyöräillen. Mäki on mäki ja omien taitojen mukaan polkujen laskettelu onkin usein ponnahduslauta lajiin.
Bikeparkeissa, eli alamäkipyöräilyn keskuksissa, tapaa kokeneiden harrastajien ja kilpailijoiden lisäksi kaiken tasoisia ajajia ja lajin pariin toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi uudetkin kokeilijat. Laji viehättää vauhdin nälkäisiä ja bikeparkeihin muodostunut vakiokävijöiden yhteisö koukuttaa fiiliksellään. Suomen bikeparkit tarjoavat reittejä kaiken tasoisille kuskeille ja yleisesti niissä on tarjolla vuokrapyöriä ja varusteita. Lisäksi useat bikeparkit ja pyöräilykeskukset järjestävät kursseja aloittelijoille ja kehittyneemmille ajajille.
Viime vuosina alamäkipyöräilyn harrastaminen ei suinkaan ole päättynyt kesäkauteen vaan talvitoimintaa pidetään myös yllä. Tässä on kunnostautunut etenkin Tornari Bikepark, joka on Suomen ainoa ympäri vuoden avoinna oleva bikepark. Talvipyöräilyssä hyvänä talvena saattaa pärjätä jopa kesärenkaalla, mutta nastarenkaat tekevät vauhdikkaasta ajosta rennompaa. Jos et ole ajanut alamäkeä talvella, se on aurinkoisena talvipäivänä parhaimmillaan parasta.
Listauksen Suomen bikeparkeista löydät esimerkiksi Bikepark Finlandin sivulta.
DH-kilpailutoiminta
jailpailuissa rinteeseen merkitty rata ajetaan mahdollisimman nopeasti alas. Varsinkin Etelä-Suomessa mäet ovat pieniä, joten radat ovat pituudeltaan nopeimmillaan vain puolesta minuutista hieman yli minuuttiin. Ensimmäisiä kisoja voi kokeilla jopa jäykkäperäisellä pyörällä, sillä ratojen pahimmat kohdat on aina mahdollista kiertää helpompaa reittiä pitkin.
Suomi DH Cup on virallinen Suomen Pyöräilyn alainen kilpailusarja. Suomi DH Cup sisältää 4-6 osakilpailua aikana, joista yksi on samalla Suomenmestaruus-kilpailu. Suomi DH Cupissa jaetaan pisteitä sijoitusten mukaan. Kuljettaja voi osallistua joko yhteen, useampaan tai ajaa koko sarjan läpi. Pisteitä saa osakilpailuittain sekä aika-ajosta, että kilpailutuloksesta. Virallisiin kilpailusarjoihin osallistumisen edellytyksenä on kilpailulisenssi, jonka voi hankkia Suomen pyöräilyseuran jäsen. Suomi DH Cupin sivusto avautuu keväällä 2025.
DH Cupin lisäksi järjestetään myös muita alamäkipainotteisia kilpailuja. Suomesta matkustetaan myös ulkomaille kilpailemaan mm. IXS Downhill Cup ja IXS European Downhill Cup ovat suomalaisten kuskien joukossa suosittuja. Lajin korkein taso on UCI World Cup ja lajissa kilpaillaan myös Euroopan- ja Maailmanmestaruuksista.
Säännöt ja oppaat
Lajin kilpailusäännöt ja oppaat on koottuna sääntökansioon.
Bike Park -klubi
Bike Parkit ovat pyöräilyn harrastuspaikkoja, jotka on suunniteltu erityisesti alamäkiajolle ja tekniselle maastopyöräilylle.
Yhteystiedot
Lajivastaava
Visa Linnala
visa.linnala@pyoraily.fi
Puh: +358 40 824 1119