Sääntöoppaat saa ladattua säännöt-osiosta, josta OSA 6 on BMX.

Kansalliset CUP-kilpailut käydään erikseen vuosittain vahvistettujen sääntöjen mukaisesti. Ensisijaisesti CUP-kilpailussa käytetään CUP-kilpailun sääntöjä. CUP-säännöt löytyvät mm. facebookista ja bmxracing.fi sivuilta.

Kisaamisen perusteet

Tälle sivulle on koottu perustietoa kotimaan kilpailuun osallistumisesta aloittelevan kisaajan tai huoltajan kannalta. Tässä vaiheessa oletamme, että olet käynyt harjoittelemassa BMX-racing -radalla ajamista, porttilähtöä ja perustekniikoita.

Ennen kilpailua

BMX-kuskiksi rekistöröityminen
Ennen ensimmäistä kilpailua sinun tulee varata kansallinen kilpailunumero, jota käytetään kilpailuihin ilmoittautumisessa ja kilpailutulosten kirjaamisessa. Kilpailunumero on pakollinen kansallisissa kilpailuissa (BMX-cup, SM-kisat). Numero näkyy kisaajilla bmx-pyörän etukilvessä (värillinen tausta) ja kaudesta 2015 alkaen myös sivunumerot ovat pakollisia (kaikilla mustat numerot valkoisella taustalla).

Lisenssi
Virallisissa kilpailuissa tarvitset myös kilpailulisenssin ja kilpaurheiluvakuutuksen. Vakuutuksen voi ottaa lisenssin yhteydessä tai erikseen haluamastaan vakuutusyhtiöstä.
SPU:n kilpailulisenssin saa täältä.

Ennakkoilmoittautuminen
Tarkista kilpailukutsusta hyvissä ajoin ilmoittautumisohjeet kilpailuun. BMX Cupin kilpailukutsu julkaistaan tällä sivustolla vähintään kahta viikkoa ennen kilpailua. Kilpailukutsusta selviää myös osallistumismaksu, kilpailun alustava aikataulu ja kilpailun 3järjestäjän yhteystiedot.

Kilpailupäivän kulku

Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu kilpailupaikalle saapuessasi oman seurasi joukkueenjohtajalle. Kaudesta 2015 alkaen seuran joukkuejohtaja varmistaa seuran koko joukkueen osallistumisen kilpailuun. Paikalliskisoissa ilmoittaumiset voidaan hoitaa edelleen henkilökohtaisesti.

Kilpailupäivän ohjelma, lähtölistat
Ilmoittautumisten jälkeen kilpailun järjestejä laittaa kilpailupäivän ohjelman ja lähtölistat kilpailupaikan ilmoitustaululle. Lähtölistoista selviää ketkä ajavat kanssasi alkuerät (usein 3 lähtöä). Tarvittaessa kirjoita ylös lähdön järjestysnumerot (moto#) ja lähtöradat portilla kuhunkin alkuerään.

Harjoitukset
Ennen kilpailua on lyhyet (n. 30-60 min) harjoitukset omissa harjoitusryhmissä (block). Suomessa usein alle 12 v. ja yli 12 v. omissa harjoitusryhmissään. Harjoituksen tarkoituksena on kisalämmittelyn lisäksi varmistaa, että pyörä ja varusteet ovat kilpailukunnossa (suojat, kiinnitykset, rengaspaineet jne.). Numerokyltit ovat pakollisia jo harjoituksissa.

Alkuerät
Mikäli aika-ajoja ei järjestetä (mainittu kilpailukutsussa) alkuerät ovat ensimmäisiä kilpailulähtöjä. Alkueristä saa maaliintulojärjestyksen mukaiset pisteet. Alkuerien pisteet lasketaan yhteen ja mahdollisissa tasapisteissä viimeisin tulos ratkaisee. Perusperiaate (8-portilla) on, että alkuerien neljä parasta pääsee jatkoon semifinaaleihin tai finaaleihin. Alkuerä-lähtöjä jokaisella kilpailija on yleensä kolme.

Huom: Suomessa useimmat kisat järjestetään vielä ns. neljän lähtijän portilla, joissa lähtökaaviot vaihtelevat huomattavasti luokan osanottajamäärän mukaan. Tarkista omien lähtöjesi kaaviot tarvittaessa lähtölistoista.

Semifinaalit,finaalit
Semifinaaleissa ja finaaleissa jokainen lähtö on ratkaiseva loppusijoitusten kannalta. Semifinaaleissa yleensä puolet kisaajista (portin lähtöpaikkojen määrästä) jatkaa finaaliin. Suomessa B-finaalit ajetaan tavallisesti vain 4-portilla (sijat 5-8).

Tulosten julkistaminen
Kun kaikki lähdöt on ajettu, kilpailun tulokset julkistetaan kilpailun ilmoitustaululla. Tulokset on jälkikäteen nähtävissä myös tällä sivustolla tai erillisellä tulospalvelusivustolla.

Palkintojen jako
Alle 10 v. sarjoissa yleensä kaikki osallistujat palkitaan. Isompien luokissa palkitaan yleensä vain mitalisijoille päässeet (joskus myös kaikki finalistit).