Kultainen Kampi Cup Logo

Kultainen Kampi Cup 2023

Kultainen Kampi Cup on kansallinen pyöräilyn kilpailusarja U11-U17 -ikäluokille.

Lajit
Maastopyöräily, maantiepyöräily, ratapyöräily ja cyclocross.

 

Menestystä hakemaan – tai vain pitämään hauskaa

Kultainen Kampi cup kokoaa yhteen kaikki suomen parhaat pyöräilytapahtumat ja kilpailut. Sarjaan voi osallistua hyvin erilaisin tavoittein. Yhdellä tavoitteena voi olla oman ikäluokan Cupin voitto omassa lajissa, ja toisella pelkkä osallistuminen yhteen tai useampaan kilpailuun / tapahtumaan. Nuorisoyksikkö kannustaa osallistumaan ja kokeilemaan lajeja monipuolisesti.

Seuraa Kultaista Kampea Instagramissa

Uudistukset kaudella 2023

© Jonna Keskiaho

Kokonaiscup jää tänä vuonna pois KK-cupista

Maasto Cup

Maastocupissa ajetaan neljässä eri kilpailumuodossa. XCM, eli maastopyörämaraton on nimensä mukaisesti kilpailumatkoista pisin. Maratonit ovat yleensä teknisesti helppoja ja aloittelijoille osallistumiskynnys on niissä kaikkein matalin. Tapahtumina maratonit ovat massatapahtumia, joissa valtaosa aikuisistakin osallistujista on kuntoilijoita, ja vain pieni osa hakee varsinaista kilpailullista menestystä. Juniorisarjoissa matkat ovat ovat yleensä nuorimmilla n. 10 km, U15 15-25 km ja U17 sarjalla n. 30 km. Tarkemmat tiedot saat tapahtumien omilta sivuilta. Maratontapahtumiin ei yleensä vaadita kilpailulisenssiä.

XCO on lyhyemmällä radalla yhteislähdöllä ajettava kilpailu jonka kesto juniorisarjoissa on n. 15-30 min, ja kilpailussa kierretään samaa n. 2 – 4km pituista rataa useampi kierros. Hieman kilpailusta riippuen. XCO-kilpailuissa vaaditaan Suomen Pyöräilyn myöntämä kilpailulisenssi.

XCC, eli cross country short track on vastaava kilpailumuoto kuin XCO, mutta rata on lyhyempi ja yleensä myös teknisesti helpompi. XCC-kilpailuissa vaaditaan kilpailulisenssi.

XCE, eli cross country eliminator on neljän ajajan erissä ajettava ”sprinttikilpailu”.  Kilpailussa ajetaan yksi lyhyt kierros, jonka kesto on n. 2-3 minuuttia. Kilpailu koostuu aika-ajosta, alku- ja välieristä sekä finaalesta joissa ratkaistaan lopputulokset.  XCE-kilpailuissa vaaditaan Suomen Pyöräilyn myöntämä kilpailulisenssi.

Favorite ikoni, jossa piirretty polkupyörä

© Jonna Keskiaho

Maantie Cup

Maantiecupissa kilpaillaan maantieajossa, aika-ajossa ja etappikilpailuissa. Maantiekilpailuihin vaaditaan Suomen Pyöräilyn myöntämä kilpailulisenssi.

Maantieajossa matkaan lähdetään yhteislähdöllä. Ensimmäisenä maalilinjan ylittänyt on kilpailun voittaja. Maantieajo on peesihyödyn vuoksi hyvää taktiikkaa vaativa laji ja varsinkin aikuisten luokissa myös taktinen joukkuelaji. Suomessa junioriluokissa joukkueen merkitys on kuitenkin hyvin pieni.

Aika-ajossa ajetaan väliaikalähdöllä ennalta määrätty reitti kelloa vastaan. Peesaaminen ei ole sallittua.

Etappikilpailussa ajetaan useampi erillinen kilpailu. Kilpailuiden yhteisaika ratkaisee loppusijoitukset. 

Maantiellä on juniorisarjoissa käytössä sarjakohtaiset välitysrajoitukset. Välitysrajoituksessa ratkaisevaa on pyörän kulkema matka yhdellä kampikierroksella. Välitys jolla tämä toteutetaan, on valittavissa vapaasti. Välityksen sääntöjen mukaisuus on helpointa tarkastaa työntämällä pyörää taaksepäin ja mittaamalla matka, jonka pyörä kulkee, kun kampi pyörähtää yhden kieroksen. Lisätietoa välitysrajoitukista löydät nuorisojaoston materiaalipankista ja  kilpailusäännöistä.

Luokka Välitys / cm Ratas esimerkkejä
U17 701 46/14, 52/16, 42/13
U15 669 50/16
U13 610 46/16
U11 610 46/16
Favorite ikoni, jossa piirretty polkupyörä

© Mikko Rantanen

Rata Cup

Ratapyöräilyä ajetaan suomessa Helsingin ja Turun velodromeilla. Ratapyöräily on mielenkiintoinen ja viihdyttävä kilpailumuoto jossa kaikki tapahtuu katsojien silmien edessä. Nuorisojaosto kannustaa muita pyöräilymuotoja harrastavia junioreita kokeilemaan ratapyöräilyä.

Ratapyöräilyssä kilpaillaan junioriluokissa aika-ajossa, takaa-ajossa ja linja-ajossa.  Lisätietoa ratapyöräilystä löydät ratapyoraily.info sivustolta. Myös nuorisojaostolta saat lisätietoa ratapyöräilystä.

Aika-ajossa ja takaa-ajossa on sallittua ajaa myös maantiepyörällä. Lajeissa joissa on yhteislähtö, on sallittua ajaa vain ratapyörällä. Kilpailun järjestäjältä kannattaa kysyä pyörän lainaamismahdollisuutta jos omaa ratapyörää ei ole vielä käytössä ja lajin kokeileminen kiinnostaa.

Juniorisarjojen välitysrajoitukset on radalla samat kuin maantiellä.

Velodromeilla järjestetään säännöllisiä viikkoharjoituksia, joihin voi mennä tutustumaan lajiin. Lisätietoja ratapyoraily.info sivustolta

 

 

Cyclocross Cup

Cyclocross on varsinkin keskieuroopassa suosittu perinteinen talvikauden kilpailumuoto. Lajissa ajetaan erityisillä maantiepyörää muistuttavilla,  karkeakuvioisilla renkailla varustetuilla cyclocross pyörillä. Nuoremmissa ikäluokissa U15 sarjaan saakka kilpailuihin voi osallistua myös esim. maastopyörällä. Laji on ollut viime vuosina suomessakin kovassa nosteessa ja suosio näyttää vain kasvavan.

Cyclocross cupin kalenteri julkaistaan myöhemmin kesällä, kun kilpailukalenteri on selvillä. Aiempina vuosina kilpailut ovat koostuneet pääosin HelCX-sarjan kilpailuista.

Cyclocrossissa ajetaan UCI suosituksen mukaisesti seuraavan kilpailukauden mukaisissa sarjoissa. Muistakaa huomioida tämä kun ilmoittaudutte syksyllä cyclocross kilpailuihin.

Favorite ikoni, jossa piirretty polkupyörä

© Antero Piekiäinen

Kultainen Kampi Maastokalenteri 2023

Generated by wpDataTables

Kultainen Kampi Maantiekalenteri 2023

Generated by wpDataTables

Kultainen Kampi Ratakalenteri 2023

Kalenteri julkaistaan kun kesän ratakalenteri on selvillä

Kultainen Kampi Cyclocrosskalenteri 2023

Kalenteri julkaistaan loppukesällä kun syksyn Cyclocrosskalenteri on selvillä.

CUP SÄÄNNÖT

Otteita säännöistä

  • Cupiin osallistumisen edellytyksenä on että pyöräilijä edustaa cup-kilpailussa Suomen Pyöräily Ry:n jäsenseuraa.
  • Cupiin osallistumiseen ei vaadita kilpailulisenssiä. LIsenssivaatimus on kuitenkin useimmissa cupin kilpailuissa XCM- ja cyclocross kilpailuja lukuun ottamatta.
  • Kaikki CUP-sarjat ja kilpailut ovat saman arvoisia.
  • Tasapisteissä paremmuuden ratkaisee ensin useampi keskinäinen paremmuus, sitten ykkössijat, kakkossijat jne. Jos näiden jälkeen ei paremmuus selviä, tai ratkaisu on kolmen tai useamman ajajan kesken ristiriitainen, sijoitus jaetaan.
  • Cup-pisteet lasketaan aina kilpailun sijoituksen mukaan, vaikka kilpailussa olisi mukana cupin ulkopuolisia ajajia.
  • Cup-pisteet lasktaan aina siihen kilpailuluokkaan johon ajaja on osallistunut. Pl. ratakilpailut joissa luokkia on yhdistetty.
  • Kilpailuissa noudatetaan SP:n kilpailusääntöjä ja kilpailun järjestäjän antamia lisäohjeita sekä määräyksiä. Osakilpailujen järjestäjinä toimivat SP:n jäsenseurat. 

  Sarjat

  Pojat/Tytöt U11, U13, U15 ja U17

  • U11 2013 ja myöhemmin syntyneet
  • U13 2011 ja 2012 syntyneet
  • U15 2009 ja 2010 syntyneet
  • U17 2007 ja 2006 syntyneet

  Palkitseminen

  • Osakilpailuissa palkitsemisen hoitaa kilpailun järjestäjä. Nuorisoyksikön puolesta kilpailujärjestäjille on esitetty toivomus kaikkien KK-CUP sarjoihin osallistuvien palkitsemisesta.
  • Loppupisteiden kolme parasta palkitaan kauden lopuksi Kultainen Kampi mitalein.

  Maantie Cup

  • Loppupisteisiin lasketaan mukaan ajajan seitsemän (7) parhaan kilpailun pisteet

  Maasto Cup

  • Loppupisteisiin lasketaan mukaan ajajan kahdeksan (8) parhaan kilpailun pisteet.
  • Kaikki kilpailumuodot (XCM, XCO, XCC, XCE) ovat pistelaskennassa samanarvoisia.

  Rata Cup

  • Kokonaispisteisiin lasketaan mukaan x parhaan kilpailun pisteet

  Cyclocross Cup

  • Kokonaispisteisiin lasketaan mukaan x parhaan kilpailun pisteet.

  Pisteet

  • Osakilpailuista saa CUP-pisteitä sijoituksen mukaan seuraavasti
  Sija Pisteet Sija Pisteet
  1. 20 9. 7
  2. 17 10. 6
  3. 15 11. 5
  4. 13 12. 4
  5. 11 13. 3
  6. 10 14.-19. 2
  7. 9 20- 1
  8. 8

  Kultainen Kampi Cup -pisteet

  • Pisteet pyritään laskemaan kilpailua seuraavan viikon aikana, kuitenkin vähintään kaksi kertaa kuukaudessa.
  • Havaitsemistanne virheistä voitte ilmoittaa alla olevalla lomakkeella.
  Kultainen Kampi Cup Logo

  © Mikko Rantanen

  Anna palautetta

  Lisätietoja Kultainen Kampi Cupista

  Vesa Laapas
  Nuorisojaosto
  vesa.laapas@pyoraily.fi