Ryhmäajo on mahtava tapa nauttia pyöräilystä yhdessä muiden kanssa, mutta se vaatii suunnittelua, varovaisuutta ja yhteisiä pelisääntöjä. Tässä artikkelissa tarkastelemme ryhmäajon perusteita ja tarjoamme vinkkejä turvalliseen ja onnistuneeseen pyöräilykokemukseen ryhmässä.
Ryhmäajossa on tärkeää noudattaa liikennesääntöjä ja käyttää maalaisjärkeä sekä sovittuja käsimerkkejä. Käytettävät merkit on hyvä kerrata aina ennen ryhmäajoa, erityisesti silloin kun mukana on itsellesi uutta ajoseuraa. Pidä riittävä etäisyys muihin ajajiin, anna tilaa muulle liikenteelle ja varoita muita mahdollisista vaaratilanteista. Ryhmäajossa sovitaan vetovuoroista, kierroista, tauoista ja muista yksityiskohdista, jotka on hyvä olla selvillä ennen matkaan lähtöä. Ryhmäajo on tiimityötä, jossa jokaisen osallistujan turvallisuus on kaikkien vastuulla.
Vinkit aloittelijalle – toimi näin ryhmäajossa
- Keskity pitämään yllä tasaista vauhtia.
- Käytä sovittuja merkkejä ja kommunikoi muiden kanssa.
- Ryhmälenkillä ajetaan lähellä muita eikä edellä ajavaan voi jättää pitkää väliä. Pidä eturengas lähellä edellä ajavan takarengasta ja ole valmis reagoimaan vauhdin muutokseen.
- Huolehdi omasta ja muiden turvallisuudesta koko matkan ajan.
Vinkit aloittelijalle – vältä näitä ryhmäajossa
- Älä tee äkillisiä sivuttaisia liikkeitä, jarrutuksia tai kiihdytyksiä.
- Vältä limittäin asettautumista ja pysy rinnakkain ajavien kanssa samalla tasolla.
- Älä katso vain edellä ajavaa, vaan pidä silmät avoinna ympäristön tapahtumille, jotta ehdit reagoida ja havaitset edellä ajavien merkit.
Käsimerkit pyöräilyssä
Käsimerkkejä käytetään pääasiassa ryhmässä pyöräillessä oman ja ryhmän turvallisuuden varmistamiseksi, mutta myös muuta liikennettä informoimaan. Merkkien näyttäminen on tärkeää, ja niitä on pidettävä näkyvillä riittävän pitkään, jotta takana tulevat ja muut liikkujat ehtivät havaita ne. Vaarallisissa tilanteissa merkkejä voidaan tehostaa huutamalla varoitus. Kaikkien ryhmässä olevien tulee näyttää merkit, jotta myös ryhmän perällä ajavat havaitsevat ne. Merkkiä ei pidä kuitenkaan näyttää, jos se aiheuttaa vaaratilanteen, vaan tällöin tulee käyttää ääntä. Liikaa merkkejä ei myöskään kannata näyttää, jotta niiden merkitys ja teho säilyy. Merkit ja periaatteet käydään uusien osallistujien kanssa aina läpi ennen lenkin alkua.
Kääntyminen: Ojenna käsi suoraan sivulle kääntymissuuntaan kaikki sormet yhdessä. Myös kiertoliittymästä poistuminen näytetään aina kääntymismerkillä. Merkkiä näytetään vain ennen kääntymistä. Tuo käsi takaisin ohjaustankoon hyvissä ajoin ennen kääntymistä.
Hidastaminen ja huomiomerkki: Nosta jompi kumpi käsi mahdollisimman ylös sormet ojennettuina ja yhdessä.
Pysähtyminen: Nosta jompi kumpi käsi mahdollisimman ylös sormet nyrkissä. Jos tarkoitus on pysähtyä johonkin tiettyyn paikkaan, osoita kädellä vielä pysähtymispaikkaa
Esteen väistäminen, kuten jalankulkijan tai hitaamman pyöräilijän ohittaminen: Vie käsi ojennettuna selän taakse sormet ojennettuina ja heiluta koko kättä selän takana sivusuunnassa väistösuuntaan.
Hidastetöyssyn tai muun esteen näyttäminen, kun este vaatii hidastamista ja varovaisuutta: Ojenna jompi kumpi käsi sivulle alaviistoon kämmen vaakatasossa sekä nosta ja laske koko kättä muutaman kerran. Jos käden irroittaminen ohjaustangosta on tilanteessa vaarallista, voit osoittaa lähestyvän töyssyn kohottamalla hartioitasi muutaman kerran nopeasti. Kannattaa myös huutaa ”töyssy”.
Vaarallisen railon tai muut pitkittäisen esteen näyttäminen: Ojenna käsi esteen puolelle sormet ojennettuna ja liikuta koko kättä muutaman kerran edes takaisin esteen suuntaisesti.
Montun, reiän tai kiven näyttäminen: Ojenna käsi esteen puolelle ja osoita estettä ojennetulla etusormella. Voit myös huutaa ”monttu”, ”kivi” jne. Kaivonkansi tai muu pyöreä este näytetään ojentamalla käsi esteen puolella ja pyöräyttämällä ympyrä ojennetulla etusormella.
Seuraamalla näitä vinkkejä voit nauttia turvallisesta ja mukavasta pyöräilykokemuksesta ryhmässä, oli kyseessä sitten suunniteltu tapahtuma tai sattumalta kohtaamasi ryhmä. Muista aina pitää turvavälit ja noudattaa liikennesääntöjä – hyvä pyöräilykaveri on turvallinen pyöräilykaveri!
Tässä artikkelissa on käytetty lähteenä Suomen Pyöräilynohjaajien koostamia pyöräilyn käsimerkkejä, joihin voit tutustua tarkemmin täällä.