Antti Ruotsalo, 2017

Ratapyöräily on luonteeltaan enemmänkin kilpailulaji, mutta moni maantiepyöräilijä sekä nuoret pyöräilijät harjoittelevat myös radalla saadakseen voimaa, nopeutta ja räjähtävyyttä päälajeihinsa. Myös pikaluistelijat ovat ottaneet ratapyöräilyn osaksi kesäharjoitteluaan.

Useat ratapyöräilyseurat tarjoavat mahdollisuuden kokeilla ratapyöriä ja harjoitella velodromilla. Harrastajat keskittyvät pääosin Turun ja Helsingin seuduille ratapyöräilyratojen sijainnin vuoksi. Harrastustoimintaa rajaa välineistö, koska pääsääntöisesti velodromeilla ajetaan lajiin tarkoitetulla kiinteävälitteisellä ratapyörällä. Helsingin velodromilla kaltevuuden vuoksi kampien täytyy olla lyhyemmät kuin maantiepyörässä. Ihan nuorimmat juniorit sekä lajin alkajat ajavat aika-ajoja radalla omilla maantiepyörillään. Turun velodromilla voi ajaa millä tahansa pyörällä, koska radassa ei ole paljoa kaltevuutta.

Harrastustoiminnan mahdollisuutta voi tiedustella ratapyöräilyseuroilta, joiden yhteystiedot löytyvät seurat-välilehdeltä.