Kilpailutoiminta

Kotimaan kilpailutoiminta

Para-pyöräily sai virallisen Suomen mestaruusarvon vuonna 2015. Vuosina 2015 ja 2016 kilpailtiin SM-arvosta ainoastaan maantiepyöräilyn henkilökohtaisessa aika-ajossa. Kaudella 2017 SM-ohjelmaan kuuluu aika-ajon lisäksi myös maantieajo. SM-kilpailut pidetään lähtökohtaisesti pyöräilyn maantieajon SM-kisaviikon yhteydessä, mikäli para-pyöräilyn kansainvälinen kilpailukalenteri tämän mahdollistaa. UCI:n taholta para-pyöräilyn maanmestaruuskilpailujen ajankohtaa ei ole tarkkaan määritelty.

Tiettyjen vammaluokkien lähdöt ovat helpommin integroitavissa vammattomien maantiekilpailujen yhteyteen kuin toiset. Pääsääntöisesti kuitenkin niin, että aika-ajokilpailuissa kaikki para-luokat ovat ajettavissa kansallisten kisojen yhteydessä, joskin turvallisuuteen pitää kiinnittää korostetusti huomiota: esimerkiksi käsipyöräilijä ei ole läheskään yhtä helposti havaittavissa kuin pystypyöräilijä. Suositeltavaa on, että kisareitti on täysin suljettu ja ajajaa seuraa vähintään taka-auto tai muu ajo- tai kulkuneuvo. Tavoite, että para-pyöräilyä integroidaan vammattomien kilpailutoimintaan mahdollisimman kattavasti lajin kasvun myötä.

Kilpailumatkat

UCI:n säännöissä on määritelty luokkakohtaiset maantielajien maksimipituudet sekä muut reittiä koskevat täsmennykset kuten muun muassa H-luokan reittien jyrkkyys.

Sääntöjen mukaiset kilpailumatkat löytyvät täältä.

Kansainvälinen kilpailutoiminta

Para-pyöräilyn kasvu on heijastunut kansainvälisen kilpailutoimintaan: UCI:n alaisia kalenterikilpailuja on vuosi vuodelta enemmän. UCI:n kisakalenteri löytyy täältä.

UCI:n alaisten kilpailujen ohella järjestetään lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja, joiden tiedot löytyvät ainoastaan maiden liittojen sivuilta. Käsipyöräilyssä järjestetään Euroopan käsipyöräilyliiton (EHC) alaista kilpailusarjaa, josta lisätietoa täältä.

Pohjoismainen kilpailutoiminta on vahvasti kasvamaan päin. Valtaosa pohjoismaiden kilpailuista ei ole UCI:n kalenterissa, vaan tiedot löytyvät pohjoismaiden pyöräilyliittojen sivuilta. Pohjoismaiden kilpailujen tiedot löytyvät kalenterin vahvistuttua täältä

Kansainvälisten kilpailujen edellyttämät luokitteluasiat löytyvä tarkemmin kohdasta luokittelu.

Maailmancup- ja maailmanmestaruuskilpailut

Para-pyöräilyssä ajetaan maailmancupia, mikä nykymuodossaan käsittää 3 – 4 vuosittaista osakilpailua. Jokaisessa osakilpailussa ajetaan sekä aika-ajo- että maantiekilpailu eli starttien ja maailmancup-pisteitä kerryttävien itsenäisten kilpailujen määrä on kaksinkertainen osakilpailujen määrään nähden. Pääsääntöisesti maailmancup-kiertue pyritään järjestämään siten, että 2-3 osakilpailua ajetaan Euroopassa ja 1-2 muulla päin maailmaan. Maailmancupin kilpailukausi keskittyy aikavälille touko-syyskuu.

Maailmancupissa voi kilpailla maajoukkue-statuksen ohella myös independent statuksella, mikä ei edellytä virallisen maajoukkuevaatetuksen käyttöä. Maailmancupin osakilpailuihin voi ilmoittautua kuitenkin ainoastaan SPU:n kautta.

Käsipyörien MH1-luokkassa ajava Teppo Polvi voitti maailmancupin kokonaiskilpailun vuonna 2015. Polvi on ensimmäinen suomalainen miespyöräilijä, joka on voittanut UCI:n maailmancupin kokonaiskilpailun.

Lajin maailmanmestaruuskilpailut järjestetään yleisen lajiperinteen mukaisesti vuosittain. 2017 voimaan astuneen sääntömuutoksen myötä maailmanmestaruuskilpailut tullaan järjestämään myös paralympiavuosina.