Master-cup 2019

Mastercup tarjoaa reilua ja vaativaa kilvanajoa ikäryhmäsarjoissa, mutta hyvä henki ja turvallinen kisa-ajaminen ovat meille pokaaleja tärkeämpiä. Tällä hetkellä me osallistujat vastaamme Mastercupista yhdessä ja koordinointi hoidetaan talkootyönä. Mastereiden tempocup ajetaan vanhaan tapaan osana kansallista tempocupia. Tässä yhteenvedossa keskitytään yhteislähtökilpailuihin.

Kokoonnuimme 25.2.2019 yhdessä suunnittelemaan ja päättämään alkavan kauden cupista ja saimme aikaan todella hyvän ja selkeän Mastercupin. Tervetuloa mukaan kilpailemaan sekä nykyiset mastersit että täysin uudet kisaajat!

MASTERCUP PERUSTEET

Kovaa kilvanajoa sekä hyvää tunnelmaa mahdollisimman turvallisesti. Masterkilpailut ovat reilua ja vaativaa kilvanajoa. Kaikki arvostavat kovaa kisaa, mutta hyvä henki ja turvallisuus ovat tärkeintä. Vaaratilanteet ja mahdolliset onnettomuudet dokumentoidaan ja niistä pyritään oppimaan. Uusia osallistujia opastetaan kisa-ajamiseen kannustaen omalla esimerkillä. Suomen Pyöräilyn virallinen tuomari valvoo sääntöjen noudattamista, mutta olemme myös yhdessä sopineet ”herrasmiessäännöistä”.

Mastercup on tärkeä osa tavoitteellisen harjoittelijan vuosikalenteria. Harjoittelumotivaatio säilyy hyvänä, kun tietää, että tulokset ulosmitataan kisakaudella. Kun haluamme saada Mastereita enemmänkin mukaan, niin omien kilpailulähtöjen järjestäminen on olennaista. Omia lähtöjä pidetään urheilullisesti ja fiilikseltään toimivampina ja niihin osallistutaan mieluusti. Yleisesti kaikki pitävät tärkeänä, että lähdössä kaikki ajavat samaa kisaa on sitten kyse kategorialähdöstä tai Master-lähdöstä.

Tavoitteena on saada ainakin Masters 1 lähtöön oma neutraali huoltoauto, jossa on ensiaputaitoinen henkilö mukana.

MASTERCUP VIRALLISET SÄÄNNÖT JA ”HERRASMIESSÄÄNNÖT”

Masterkilpailuissa noudatetaan virallisia maantiekilpailujen sääntöjä (Suomen Pyöräily ry sääntökansio/Osa II/Maantie) ja kisajärjestelyistä vastaavat järjestävät seurat. Mastereiden tempocup ajetaan vanhaan tapaan osana kansallista tempocupia.

 • Mastercupin muodostaa 7 osakilpailua, joista yksi on Ikäluokkien Suomenmestaruuskilpailu
 • Mastercupissa pisteitä jaetaan vain omissa lähdöissä ja pisteisiin lasketaan mukaan kauden 6 parasta kilpailua
 • Jos kisakalenterista peruuntuu jokin osakilpailu, vähennetään kokonaispisteistä vastaavasti yksi kilpailu
 • Kilpailuissa järjestetään lähtökohtaisesti oma lähtö kahdelle ryhmälle: M40-55 (Master 1) sekä M60+ ja NMasterit (Master 2)
 • Luokat ja pisteytys lasketaan 5 vuoden välein niin miehillä kuin naisillakin
 • Maantiekilpailujen pituudet ovat: M40-55: 80-120km, 2,5-3h . M60+N lyhyempi.
 • Palkitseminen: luokkien cup-voittajat palkitaan kauden päätteeksi diplomilla. Kilpailuissa lähtöjen kolmelle parhaalle mitalit tai muu järjestäjän valitsema palkinto.
 • Laatu- ja turvallisuusasiat: Tavoitteena on saada ainakin Masters 1 lähtöön etuauto, moottoripyörä hatkoja varten sekä oma neutraali huoltoauto, jossa on ensiaputaitoinen henkilö mukana.
MASTERCUPIN ”HERRASMIESSÄÄNNÖT”

Virallisten sääntöjen lisäksi osallistujien kesken on sovittu, että:

 • aja omalla suoralla linjallasi ja vältä viimeiseen asti äkillisiä sivuttaisliikkeitä tai jarrutuksia
 • älä väistä äkillisesti tien kuoppia tai kiviä
 • näytä käsimerkillä ja/tai ääneen sanoen omat sivuttaisliikkeet
 • risteyksissä huudetaan selvästi kääntymissuunnat ja toistetaan huutamalla merkit ja mahdolliset vaarat
 • jos tiputat pullon tai renkaasi puhkeaa, nosta käsi selvästi pystyyn ja/tai huuda ”pullo”/”rengas”, jotta kaikki tietävät varoa sinua. Älä tällöinkään jarruta äkillisesti
 • jos et aio osallistua pääjoukon vetotyöhön, älä hakeudu pääjoukon kärkeen! Jatkuvat ”asemien parantamiset” pääjoukon vasemmalta tai oikealta koukkaisten aiheuttavat vaarallista liikehdintää koko pääjoukossa
 • vastaantulevien kaistalla ajaminen on ehdottomasti kiellettyä koko kilpailun ajan
 • jos osallistut yksittäisiin kilpailuihin tai olet vasta aloittamassa kilpailutoimintaa, harkitse kannattaako sinun osallistua mahdolliseen lopun massakiriin lainkaan.
 • loppukirissä oman linjan pitäminen on aivan erityisen tärkeää ja ota huomioon, että sinut voidaan ohittaa läheltä sekä vasemmalta että oikealta puolelta. Jatka ajamista maalin jälkeen, äläkä pysähdy äkillisesti heti maalin jälkeen
 • kannusta kilpailukavereitasi hyviin suorituksiin ja käyttäydy asiallisesti muita kilpailijoita kohtaan
 • älä heitä kisan aikana geelipakkauksia tai mitään muita roskia kisareitille. Roskaamisesta ilmoitetaan kisatuomarilla ja siitä seuraa rangaistus.
MASTERCUP KISAKALENTERI

Mastercupin 2019 muodostavat seuraavat osakilpailut:

 1. SK-muistoajo / su 28.4./ Turun Urheiluliitto
 2. Bioracer EVOC GP / la 11.5. / AHH
 3. Tavast 3D-etappiajo / pe – su 17.-19.5. / HyPy, Cyclovision
 4. Forssan Suvi-ilta / la 15.6. / Forssan Salama
 5. Kauhajoki maantie / su 28.7. / Kauhajoen Karhu
 6. Ikäluokkien Suomenmestaruuskilpailut (ISM) / su 18.8. / IK-32
 7. Grande Finale! Syysetapit 31.8.-1.9. / Kankaanpää / Porin Tarmo

Satakunnan ajon siirretty ajankohta (15.6.) osui valitettavasti samaan kohtaan Forssan Suvi-illan kanssa. Mastercup tapaamisen 25.2.2019 osallistujat päättivät, että Mastercup ajetaan aiempaan tapaan Forssassa.

MASTEREIDEN MAAILMAN- JA POHJOISMAIDEN MESTARUUSKILPAILUT

Kotimaisen Mastercupin lisäksi suosittelemme mittaamaan omaa tuloskuntoa kansainvälisissä kilpailuissa! Mastereiden MM-kisat järjestetään Puolassa ja niihin on suomalaisilla mahdollista saada ns. ”villejä kortteja”. Normaalisti osallistumisoikeus myönnetään vain karsintakilpailuissa menestyneille kuljettajille, mutta Suomella on käytössä 10 kpl villejä kortteja, jotka myönnetään vapaamuotoisen hakemuksen perusteella. Jos osallistuminen MM-kilpailuun kiinnostaa, lähetä viesti beni.kauhanen(a)texmoda.fi.

Mastereiden PM-kisat järjestetään Ahvenanmaalla 3.-4.8.2019. Lisätietoa PM-kisasta julkaistaan suomeksi myöhemmin – linkki ruotsinkieliselle sivustolle tässä.

Tavoitteena meillä on luonnollisesti ajaa Pohjoismaiden mestaruus suomalaiselle kuskille! Tämän tavoitteen saavuttamiseksi pyritään kokoamaan tämän tavoitteen saavuttava joukkue.

PISTEIDEN LASKU

Pistelasku sovittiin toteutettavaksi alla olevalla mallilla

 • Pisteet: parhaat 29 osallistujaa saavat pisteitä seuraavasti: 25, 22, 20, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. Lisäksi jokainen maaliin ajanut saa yhden pisteen
 • Etappiajoissa jaetaan lisäpisteitä maantielähtöjen kolmelle parhaalle luokittain seuraavasti: 1./3p, 2./2p, 3./1p
 • Etappiajoissa on lisäksi käytössä kisajärjestäjän määrittämät hyvityssekunnit
 • Kauden päätöskilpailussa ja ISM jaetaan 1,5 kertaiset pisteet (yllämainittujen sääntöjen mukaisesti lasketut etappikilpailun pisteet kerrotaan 1,5:llä)
 • Master Cup-pisteitä jaetaan vain omissa lähdöissä. 6 parasta kisaa lasketaan mukaan Cupiin

Mastercup vastaa cupin pistelaskusta kisajärjestäjien ilmoitusten perusteella. Kisajärjestäjiä pyydetään toimittamaan tulokset muiden tulospalvelujen lisäksi myös Mastercupille. Tulokset on tilastoitava luokittain. Tulokset julkaistaan Mastercup-sivustolla.

TIEDOTTAMINEN JA MARKKINOINTI

Mastercup tiedotus hoidetaan ainakin ensivaiheessa Suomen Pyöräilyn nettisivuston välityksellä ja tiedotteet jaetaan Facebookin Masterjaos sivustolle. Toivomme, että keskustelu ja kommentointi Facebook sivustolla pidetään asiallisena.

Mastercup perusteet suunniteltiin ja päätettiin kokouksessa 25.2.2019. Kutsu tilaisuuteen lähetettiin kaikille seuroille ja kisajärjestäjille. Tilaisuuteen osallistuivat: Beni Kauhanen (JäPy) kokouksen pj ja Mastercup2019 koordinaattori, Markus Leppänen (CCH) kokouksen sihteeri ja Mastercup2019 koordinaattori, Anssi Rinne (IK-32), Antti Partti (Uudenmaan Pyöräilijät), Mikko Leisti (CCH), Kai Syrjälä (Korson Kaiku), Esa Lehtinen (Olut Polkijat), Mika Kariluoto (JäPy) Mastercup 2019 pistelasku sekä etäyhteydellä Jussi Lampinen (TVC), Sami Aura (Turun Urheiluliitto), Aatu Samppala (Kauhajoen Karhut), Karoliina Eklund (AHH Cycling team), Jukka Härkönen (Kouvolan Pyöräilijät), Mikael Snellman (Vaasan Pyöräilijät) ja Petri Räsänen (Kaupin Kanuunat).

Kiitos kaikille osallistujille ja myös kaikille, jotka etukäteen kommentoivat lähetettyä suunnitelmaa. Toteutetaan tällä kaudella yhdessä hyvä Mastercup!

Lisätiedot:

Beni Kauhanen
beni.kauhanen@texmoda.fi