Suomalaispyöräilijä Lotta Lepistön MM-urakka alkaa tiistaina Itävallan Innsbruckin jylhissä maisemissa. Ensimmäisenä on luvassa henkilökohtainen aika-ajo, joka on Lepistön päämatka maantiepyöräilyn MM-mittelöissä.

– Olen ajanut tempon reitin jo pari viikkoa sitten, ja odotan sitä innolla. Rata on kiva, Lepistö ennakoi.

Aika-ajon eli tempon 27,8 kilometrin reitti kulkee Wattensista Innsbruckiin. Kilpailu alkaa 14.40 Itävallan aikaa, eli 16.40 Suomen aikaa.

Maantiekilpailu ajetaan Innsbruckin MM-kilpailuissa lauantaina. Varsin mäkinen ja vuoristoinen 156,2 kilometriä pitkä maantiereitti ei ole osuvimmillaan kolminkertaiselle MM-mitalisti Lepistölle – yhdelle maailman parhaista naissprinttereistä.

– Tälle matkalle minulla ei ole mitään tavoitteita. Rata on aika raju, Lepistö arvioi.

Reitti kulkee Kufsteinista Innsbruckiin ensimmäiset 85 kilometriä ja matkalla on yksi todella jyrkkä nousu 60 kilometrin kohdalla. Sen jälkeen ajetaan kolme kierrosta kaupungin ympäristössä, ja joka kierroksella on kahdeksan kilometriä pitkä nousu.

– Olen kehottanut muita ottamaan riskejä esimerkiksi SM-maantiellä, niin ehkä minäkin nyt sitten otan. Tulee mitä tulee, Lepistö toteaa.

Naisten Elite -sarjaan Lepistö saa seurakseen nuoren pyöräilijälupauksen Viivi Puskalan, joka ajaa naisten sarjassa ensimmäisen MM-lähtönsä.

– Kaikki maailman parhaat naiset vastassa, joten kova kisa on tulossa. Hyvillä mielin lähden matkaan, mutta jännittää tietysti. Teen kisassa parhaan suorituksen ja katsotaan mihin se riittää, Puskala toteaa.

Puskala oli kesällä U23-ikäisten EM-kilpailuissa upeasti 14. ja silloinkin reitti oli varsin mäkinen.

Hänninen: Kuskit tekevät kilpailun

Kolmas suomalaispyöräilijä Innsbruckissa on viime viikkoina kovaa tulosta ajanut Jaakko Hänninen. Hän ajaa Innsbruckissa miesten U23-luokan maantieajon, joka kilpaillaan perjantaina.

– Kilpailu on luonnollisesti kova ja kaikki on kiinni isojen maiden taktiikoista. Lähdössä on pro-tour -kuskeja ja U23-luokan amatöörien parhaimmisto. Sateenkaaripaita odottaa voittajaa maalissa ja MM-kilpailut ovat aina seurattu kilpailu ammattilaisjoukkueiden suunnalta, joten varmasti kaikki kuskit tekevät tuona päivänä kaikkensa parhaan tuloksen eteen, Hänninen miettii.

Miesten U23-sarjan maantiereitti on sama kuin naisten, mutta lopussa ajetaan neljä kierrosta Innsbruckin ympäristössä. Matkaa reitille tulee 179,9 kilometriä.

– Reittiprofiili on kovin MM-kilpailuissa muutamaan vuoteen, mutta kuskit tekevät kilpailun, eikä reittiprofiili, sanoo Hänninen, joka on toista kertaa mukana U23-sarjan MM-lähdössä.

Viime vuonna Norjassa Hänninen ajoi Top 30 sakkiin.

– Lähden ajamaan kilpailua paineetta. Seuraan todennäköisesti muutamaa valittua ”suosikkia” ja yritän päästä loppukierroksille mahdollisimman hyvävoimaisena. Sitten loppukierroksilla porukka on todennäköisesti harventunut siten, että jalka on se mikä ratkaisee kilpailun.

Voit seurata MM-kisoja livenä UCI:n Youtube-kanavalta

Tulosseuranta

Kilpailun nettisivut