Tänä kesänä käynnistyneen #cycle4sarcoma-hyväntekeväisyyskampanjan kohokohta lähestyy. Kampanjan takana on vuodesta 2009 sarkoomaa sairastanut 41-vuotias Ville Laakso, jonka tavoitteena on pyöräillä 7.-9.9. kolmen päivän etappiajona Turusta Helsinkiin, Tampereelle ja takaisin Turkuun.

Villen tavoitteena on lisätä tietoisuutta sarkoomista sekä kerätä varoja tämän harvinaisen syövän tutkimukselle. Tähän mennessä kampanjassa on kerätty yli 2000 € Helsingin yliopiston sarkoomatutkimukselle. Kampanjassa kerätyillä varoilla halutaan tukea Helsingin yliopiston tutkijoiden kouluttautumista sarkoomien saralla, jotta kansainvälisen tason osaamista saadaan myös suomalaisten potilaiden käyttöön.

– Tässä ollaan jatkoajalla oltu jo muutama vuosi, kun tietoa tai edes arviota tulevasta ei ole kenelläkään. Tulevaisuus näyttää kumpi etenee nopeammin, tauti vai tutkimus, toteaa Laakso.

Kuka?

Ville on aina ollut pyöräilyn harrastaja. Poikansa kautta hän innostui aikuisiällä kilpatason BMX-racingistä ja oli mukana perustamassa lajin pyöräilyseuraa (BMX Turku). Ville kilpaili myös lajin SM- ja PM-kisoissa (SM 3. sija M30-luokassa 2015). Tämän jälkeen sairauden kuitenkin todettiin levinneen ja vuodet 2016 ja 2017 Villellä kuluivat erinäisissä syöpähoitokokeiluissa. Koska Villen äärimmäisen harvinaiseen sarkoomatyyppiin ei ole parantavaa hoitoa löydetty, syöpää on yritetty hoitaa useilla syöpälääkkeillä – siinä kuitenkaan onnistumatta. Tällä hetkellä Villen syöpä etenee hitaasti. Viimeisimmät hoidot päättyivät helmikuussa, minkä jälkeen Ville ryhtyi nostamaan hoitojen heikentämää kuntoaan pyöräillen. Tästä alkoi matka kohti #cycle4sarcoma-pyöräilyä.

– Tätä kampanjaa olen mielessäni pyöritellyt jo pitkään, mutta kunto ei ole mahdollistanut juuri mitään suunnitelmia paljon viikkoa pidemmälle. Tänä kesänä pyöräily sujuu, joten päätin toteuttaa tämän haaveeni vielä kun voin. Syksyllä katsotaan taas mitä tuon syövän kanssa seuraavaksi tehdään, Laakso kertoo.

Miksi?

Sarkoomat ovat harvinaisia tukikudoksen (luu, rusto, sidekudos, rasvakudos, verisuonet ja lihaskudos) syöpiä, joita esiintyy kaiken ikäisillä ja kaikissa osissa kehoa. Näissä harvinaisissa syövissä edelleen ensisijainen hoito on leikkaus, joka aiheuttaa usein radikaaleja muutoksia potilaan elämään. Koska hoitovaihtoehdot ovat rajalliset ja vaihtelevat sarkooman alatyypin mukaan, on hoito aina suunniteltava yksilöllisesti ja vaatii erityisosaamista niin kirurgeilta kuin syöpälääkäreiltäkin. Suomen tapausmäärät ovat vähäiset (yhteensä noin 300/vuosi), joten osaaminen on hyvin rajallista ja muutamien henkilöiden varassa. Kansainväliset tutkimukset tuovat koko ajan uutta toivoa myös sarkoomien hoitoon, mutta Suomessa tutkimusrahoituksen leikkaukset näkyvät suoraan potilaille tarjolla olevien hoitovaihtoehtojen vähäisyytenä: Suomen sairaaloissa ei ole käynnissä yhtäkään kansainvälistä sarkoomatutkimusta.

Lisää sarkoomista: https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/sarkoomat/

Missä?

Kampanjaa voi seurata instagramissa @vslaakso ja #cycle4sarcoma sekä Facebookissa kampanjasivulla www.facebook.com/cycle4sarcoma  @cycle4sarcoma, jossa myös lisätietoa kampanjasta ja Villestä.

Tietoa myös Helsingin yliopiston sivuilla: https://www.helsinki.fi/fi/yhteistyo/cycle4sarcoma-hyvantekevaisyyspyoraily-tukee-harvinaisen-sairauden-tutkimusta

#cycle4sarcoma-kampanja kulminoituu etappiajoina 7.9. Turusta Helsinkiin, 8.9. Tampereelle ja 9.9. takaisin kotiin Turkuun. Helsingissä ajo päättyy Sokos Hotel Pasilaan, jonne arvoitu saapumisaika on noin klo 16 (sääolosuhteista riippuen +- 1h). Tampereella kohteena on Sokos Hotel Ilves, jonne arvoitu saapumisaika on noin klo 17 (sääolosuhteista riippuen +- 1h).