Team Velo Cyclingin nuoremmasta kaartista löytyy lupaava ratapyöräilijä Sonja Taskinen, joka aloittaa tänään ratapyöräilyn nuorten MM-kisaurakkansa Aiglessa eräajolla. Toinen maajoukkue-edustaja, Sampo Lahti kilpailee tänään linja-ajossa.

Nuorten ajajaesittelyt voit lukea täältä.

 

(Sonja Taskisen haastattelu on kirjoitettu jo heinäkuussa etukäteen, mutta julkaistaan nyt kisojen alla. Siksi jutussa käsitellään MM-kisoja EM-kisojen sijaan):

– Nyt painotetaan rataa elokuun loppuun saakka. Tykkään ratapyöräilystä enemmän, mutta maantie pysyy mukana, Taskinen kertoo.
Hänen kautensa on sujunut yllätyksellisesti, sillä vielä talvella kaudelle ei ollut varsinaisia tavoitteita. Sitten yksi asia johti toiseen: Taskinen valittiin maajoukkueeseen, mikä toi tähtäintä ratapyöräilyyn. Sitä seurasi mahdollisuus kilpailureissuun Liettuassa toukokuussa.

– Sinne lähdettiin kokeilemaan ajaa EM-rajaa rikki. Se menikin heittämällä rikki. Silloin tiesin jo toukokuun lopulla, että lähden EM-kisoihin. Rupesin miettimään, että rata-SM onkin nyt välietappi, eikä kausi lopukaan siihen. Antoi tosi paljon motivaatiota, Taskinen sanoo.
EM-rajan rikkominen toi myös kaudelle selkeät tavoitteet.

– Nyt tavoitteet ovat, että EM-kisoihin mennään, annetaan kaikki ja näytetään parasta. Tämä vuosi on vähän tutustumiskerta, että millaista kisaaminen on tuollaisissa isommissa kisoissa, ehkä ensi kerralla tavoittelen jo vähän kärkeä tai vähän korkeammalle, Taskinen sanoo.
Hän sanoo, ettei hänellä tänä vuonna ole vielä sijoitustavoitteita.
– Vähän olen vertaillut itseäni viime vuoden EM-tuloksiin, en ole huonoin.

Taskinen on vasta uransa alussa, mutta hänellä on jo selkeä käsitys vahvuuksistaan ja kehityskohteistaan.
– Vahvuuteni on erityisesti ehkä sprinttimatkat ja nopeus niissä sprinteissä. Enemmän kaiken lisäksi itse tykkään sprinteistä, kun niissä saa antaa kaikkensa. Ei minulla mitään selkeästi heikkoa kohtaa, kun saa jalat pyörimään ja niissä on tarpeeksi voimaa, sitten pitäisi mennä kovaa, 500 metriä päämatkanaan pitävä pyöräilijä sanoo.

Matkana 500 metriä on hänen mieleensä:
– Ei tarvitse ruveta miettimään, että jos lähtee vahingossa liian kovaa. Kuka tahansa jaksaa 500 metriä ajaa, se vaan täytyy ajaa mahdollisimman kovaa.

EM-kisoja kohti suorituksen hiominen on tiukkaa työtä:
– Tällä hetkellä treenaan lähtöjä isommalla välityksellä, Taskinen kertoo. Isommalla välityksellä treenaamisen on tarkoitus auttaa kilpailuissa kisavälityksellä ajettaessa lähdöissä.

Teksti ja kuvat:
Samu Laine
050-5968651
samu@teamvelocycling.fi