Sonja Taskinen ja Sampo Lahti ovat mukana nuorten ratapyöräilyn MM-kilpailuissa Sveitsin Aiglessa 15.-19.8.2018. Taskinen ja Lahti valittiin nuorten ratapyöräilyn EM-kilpailuihin, jotka kuitenkin peruuntuivat ja edustuskilpailuksi valikoituivat toiset arvokisat.

Huippupyöräily-yksikön ratapyöräilyn lajivastaava, Mika Simola, kertoo taustoja MM-kilpailuihin lähtemiselle.

– Nuorten ratapyöräilyn EM-kilpailut peruttiin Italiassa, koska Montichiarin velo joutui käyttökieltoon. Nuoret urheilijamme olivat valmistautuneet elokuussa ajamaan arvokilpailuja, joten heidät valittiin ajamaan viikkoa aikaisemmin järjestettäviin Aiglen MM-kilpailuihin. Sonja Taskinen ja Sampo Lahti olivat ajaneet aiemmin arvokilpailurajat, joiden perusteella heidät tultiin valituksi EM-kilpailuihin. EM-tuloksia ei ollut mahdollista arvioida, koska juuri ne kisat peruttiin. Tässä tehtiin urheilullinen päätös nuorten kohdalla, että pääsevät kilpailuihin, joihin ovat valmistautuneet, Simola kommentoi. Hän lisää, että nuoret leireilivät Turussa viiden päivän ajan hioakseen kuntoaan näihin kisoihin. Aiglen 200 metrin rata on helppo ajaa, joten lähtivät kisoihin hyvien valmistavien treenien kautta.

Maamme ratapyöräilyn nuorten urheilijoiden parhaimmisto, Sonja Taskinen ja Sampo Lahti matkustivat Sveitsiin jo perjantaina. Mika Simola matkusti nuorten huoltajaksi maanantaina. Urheilijat kertovat, että paikkana Aigle ja ylipäätään Sveitsi on todella hieno; joka puolella ympärillä kiertää vuoristo ja aurinko on paistanut tähän mennessä joka päivä.

 

Kumpikin aloittaa kisaurakkansa torstaina 16.8. Lahdella on ohjelmassa linja-ajo torstaina, 3km takaa-ajo perjantaina, omnium lauantaina ja 1km:n aika-ajo sunnuntaina. Taskisella puolestaan eräajo torstaina, 500m:n aika-ajo lauantaina ja keirin sunnuntaina.

– WCC eli World Cycling Centre on kans tosi hieno paikka! Tähän mennessä kaikki on sujunut ongelmitta ja vaikka ensimmäiset päivät olemmekin keskenämme, niin muilta mailta on saanut tarvittaessa apua. Heitettiin perjantaina kamat velolle ja lauantaina tultiin ekoihin treeneihin. Meidän kanssa radalla lauantaina oli vaan Puola, joten ruuhkaa ei ollut, Taskinen kertoo.

– Matkustuspäivä oli aika rankka ja veti kropan jonkin verran tukkoon, joten lauantaina ei vielä saanut ihan sitä parasta irti. Treenipäiviä on kuitenkin vielä jäljellä, joten ajovarmuutta saa vielä kerättyä, Taskinen lisää.

Kysyttäessä odotuksista itseään ja kilpailuja kohtaan, nuoret vastaavat, että odottavat hyviä kisoja ja omien ennätysten parannuksia viikon aikana.

– Kisat ovat isot ja molemmilla kokemusta vähän joten sijoituksellisesti emme oikein osaa odottaa vielä mitään, Lahti ja Taskinen pohtivat.

 

Kuvat Sonja Taskinen – The UCI World Cycling Centre (WCC)

Virallisilta kilpailusivuilta paljon lisää tietoa tulevasta viikosta.