Ratapyöräilyn Suomen Mestaruuskilpailut jatkuivat tänään lauantaina aurinkoisissa vaikkakin tuulisissa olosuhteissa. Velodromilla pyörivä tuuli ei ole omiaan herkkiin ratalajeihin.

Aamupäivä aloitettiin takaa-ajojen karsinnoilla. Karsinta-aikojen mukaan jokaisen luokan kaksi parasta ajavat vastakkain A-finaalissa ja kaksi seuraavaa B-finaalissa. Miehissä voiton neljän kilometrin hapokkaassa väännössä vei, viime vuoden hopeamitalisti, Timo Erjomaa (TVC) ajalla 4;54.576. Viime vuoden Suomen mestari Tommi Martikainen (GIF) joutui tyytymään hopeaan. Pronssille ylsi Ossi Hakulinen (HelTri).

Naisissa Pia Pensaari (TVC) vei selvän voiton kolmen kilometrin takaa-ajossa ajalla 3;55.757. Hopeamitalin pokkasi Minna-Maria Kangas (IK-32) ja prossin Anna-Maija Jäpölä (IK-32).

Toiset Suomi-paidat jaettiin illan eräajossa, joka on yleisölle erittäin mielenkiintoista seurattavaa. Ensin ajetaan 200 metrin lentävä aika-ajo, jonka jälkeen kilpaillaan karsinta-aikojen perusteella nopeampi vastaan hitaampi päästen kahdella voitolla jatkoon ja eteenpäin kilpailussa. Eräajon voittajapaidan puki päällensä SM-kultamitalin kera Lauri Arte (CCH) voittaen kulta-ajon molemmat erät toiseksi tullutta Juhana Hietalaa (CCH) vastaan. Kolmanneksi ajoi tämän kauden hallitseva pisteajon Suomen mestari Markus Auvinen (HTL).

–Tiesin, että Juhana yrittää varmasti omalla vahvuudellaan pidempää sprinttiä kun oma vahvuuteni on lyhyemmällä matkalla. Eli piti olla alusta asti valmiina, jotta pääsen heti peesiin ja maltan jättää omat paukut lopulle, Arte totesi kisan jälkeen. Laurille eräajon Suomen mestaruus on ensimmäinen, kun vuonna 2015 hän ajoi MM-mastereissa eräajon pronssille.

Miesten eräajon palkintojenjako. Kuvat Antti Ruotsalo.

Naisissa eräajon voiton vei täpärästi Pia Pensaari ja nappasi samalla itselleen päivän toisen Suomi-paidan. SM-hopealle ajoi Jaana Hyvärinen (CCH) ja SM-pronssia, eilisen 500m:n aika-ajon voittaja, Sonja Taskinen (TVC).

– Pitkä päivä hauskalla sekoituksella kestävyyttä ja räjähtävyyttä väärässä järjestyksessä. Kolmosen karsinnassa en jotenkin päässyt ajamisen makuun ollenkaan ja ajo meni vaan läpiajona. Mutta finaalissa oli ihan erilainen tuntuma, ja ajo tuntui ihan ajamiselta, vaikka tuuliolosuhteet ei ainakaan nopeuttaneet ajamista iltapäivää kohden. Eräajossa karsinta ja ensimmäinen erä meni vähän palauttelun piikkiin ennen kuin oikeasti heräsin ajamaan. Oli kuitenkin kiva ajaa tiukkoja eriä ja mielenkiintoisia taktiikoita, Pensaari veti yhteen kuormittavaa päiväänsä.

Ensi viikolla alkavista EM-kilpailuista kysyttäessä Pia vastaa, että valmistautuminen on enää herkistelyä vailla. Hän ajaa Glasgowssa 3km takaa-ajon ja omniumin.

Kuten eilen, ajettiin tänäänkin hienoja tuloksia ikäluokkien SM-kilpailuissa. Takaa-ajot M/N16-, M/N18-, M30- ja M40-luokissa sekä eräajo M16-, M18 ja M40-luokissa.

Kaikki päivän SM-tulokset takaa-ajoissa ja eräajoissa

Sunnuntai on kokonaan ikäluokkien SM-kisapäivä.