Kauden viimeinen ratapyöräilyn SM-kilpailuviikonloppu starttasi huikein tuloksin.

Naisten kilpailun voitti, myös N18-luokassa ajava, nuori Sonja Taskinen (TVC) ajalla 39.177. Voitto irtosi tiukalla tuhannesosasekunnin marginaalilla Jaana Hyväriseen (CCH), Pia Pensaarin (TVC) sijoittuessa kolmanneksi ajalla 39.186.

–Tosiaan tämä päivä ylitti sinänsä vähän odotukset ja oli pieni yllätys. Suomi-paita on minulle ollut iso unelma jo sieltä 10-sarjasta lähtien, ja nyt tämä vuosi oli ensimmäinen, kun minulla riitti ikä sen tavoitteluun. Naisten sarjassa oli tosi kova kärki ja kisa oli tasainen. Ennakolta olin itse ajatellut, että neljän kovimman kesken ne podiumpaikat voivat mennä miten päin tahansa. Tottakai lähdin tavoittelemaan mestaruutta, mutta olisin ollut tyytyväinen mihin tahansa muuhun kärki sijaan, Taskinen riemuitsi voitostaan.

Miesten kilpailussa selvän voiton vei kokenut Mika Simola (TuUL) ajalla 1;07.066. Simolalle Suomenmestaruus oli jo kymmenes. Seuraavat sijat menivät järjestävän seuran urheilijoille Juhani Tammistolle (CCH) ajalla 1;08.764 ja Wille-Oskari Riihelälle (CCH) ajalla 1;08.855.

Ajo oli tänään melko vaivatonta. Pääpaino omassa ajokaudessani oli aika-ajon SM-kisat, joiden harjoittelu vei huomattavasti maksimivoimaa pois jaloista. Toisaalta tiedän ne harjoitteet joiden kanssa saan itsestäni parasta terää irti, joten pääsin muutamalla ratatreenillä hyvään kuntoon. Pyörittäminen kovilla kierroksilla on itselleni helppoa, joten pienellä välityksellä ajelin tänään kisan läpi ja tulos oli hyvä. Olen parhaimmillani aktiiviaikoina ajanut kilometrin Helsingissä vain puoli sekuntia kovempaa. Ehkä sellaisen puolen sekunnin ajan myös kisan jälkeen kävi mielessä ajatus, että pitäisikö vielä käydä kansainvälissä kilpailuissa ajamassa kellotuksia, analysoi Mika Simola. Hän toteaa lopuksi, että on erittäin iloinen valmentamansa U19 -ratamaajoukkueen ajajien tuloksista tänään.

– Sonja Taskinen ja Sampo Lahti ajoivat mainiot ajat ja tästä meidän on hyvä jatkaa rataleirin merkeissä jo ensi viikolla kohti elokuun puolivälin junioreiden MM-kilpailuja Sveitsin Aiglessa, Simola lisää.

 

Onnistunut Suomen ennätysyritys

Kisailta päättyi Pia Pensaarin 1km:n Suomen ennätysyritykseen, ja kello pysähtyi aikaan 1;13.652. Vielä tähän iltaan voimassaollut kilometrin ennätys oli myös Pensaaren nimissä. Pia ajoi vuonna 2015 Helsingissä ajan 1;14.650, joten parannusta tuli lähes sekunti. Jo ennen SE-ajoa Pia ajoi tänään naisten 500 metrillä SM-pronssille.

– 500m ei mennyt ihan nappiin. Lähtö oli huono, mutta se on peiliin katsomisen paikka, koska starttia en ole pahemmin treenannut. 1km:n startti menikin sitten hiukan paremmin. Ajoin sisävelolla talvella jo 3km:lla ensimmäisen kilometrin vauhdikkaasti, joten siitä asti 1km:n ennätyksen parantaminen on kummitellut mielessäni. Sääolosuhteet olivat otolliset hyviin aikoihin joten oli kiva saada mahdollisuus, pohtii Pensaari illan päälle.

Pensaarin SE-ajo. Kuvat Antti Ruotsalo

Kilpailut jatkuvat lauantaina Olympiavelodromilla heti aamun takaa-ajoilla ja huipentuvat illan eräajoihin.

500m:n ja 1km:n aika-ajojen SM-tulokset