Vantaan SM-viikon pyöräilypäivän ensimmäinen SM-taisto ratkesi Eeva Sarlinin voittoon. Sarlin (Velociposse) ajoi naisten kriteriumin eli kortteliajon SM-kultaa. Hopealle tiukassa taistossa ajoi viime vuoden mestaruutta puolustanut Pia Pensaari (TVC) ja pronssille Viivi Puskala (CCH).

Naisten puolen tunnin ja viiden kierroksen kisaan starttasi yhteensä 16 ajajaa. SM-mitalikolmikko pääsi irti melko nopeasti.

– Tehtiin hyvin Pian ja Viivin kanssa töitä, naiset ajoivat hyvin tiukkoja mutkia. Lähdin viimeiselle vetämään ja onneksi pystyin myös loppukirissä pitää sen, niin tuli voitto kotiin, Sarlin kertoi.

Sarlin on hyvässä kunnossa. Hän voitti maantien SM-hopeaa viime viikonloppuna Noormarkussa ja SM-kultaa ratapyöräilyn omnium-kisassa ennen juhannusta. Hänet nähtiin suomalaisilla kilparadoilla juuri omnium-kisassa ensi kertaa. Sarlin asuu Lontoossa.

– Rata on sellainen, että siinä pystyy menestymään ilman joukkuetta. Pyöritän Lontoossa naisten ruohonjuuritason joukkuetta. Maantiessä tarvitsisi jo kunnon joukkueen menestyäkseen.

– Nämä kriteriumit on kyllä mun juttu. Mitä enemmän vaaraa ja vauhtia, ja tilanteita missä voi käydä pahasti, niin sitä kivempaa, hän hehkutti.

– Rata oli tänään teknisesti haastava ja joka kohdassa piti olla hereillä.

Seuraavaksi Sarlin suuntaa palautumaan Ranskan ympäriajon etapille yleisötapahtumaan. Kisaamaan Suomeen Sarlin palaa taas ratapyöräilyn SM-kisaan.

– Lähden palautumaan vuorille. Kuusikymmentä kilsaa ja neljä tuhatta metriä nousua, Sarlin naurahti.

Miehissä kaatumisia

Kriteriumin miesten suomenmestaruuden tiukassa loppukirissä vei Juho Kangaskokko (OTC). Hopealle ajoi Joni Kanerva ja pronssille Joonas Henttala.

Miesten kriteriumissa ajettiin tunti ja viisi kierrosta kilometrin pituisella radalla.  Miesten kilpailu alkoi harmittavalla kaatumisella. Heti avauskierroksen jälkeen tunnelissa kaatui kaksi pyöräilijää ja kilpailu jouduttiin keskeyttämään kymmeneksi minuutiksi.

Kun kisaa päästiin jatkamaan, porukka jakautui nopeasti kahtia, kärkijoukossa ajoi 12 ajajaa vuorovedoin. Ratkaisu jäikin loppukiriin maalisuoralle, jossa ihan kärjestä kaatuivat Juhana Hietala ja myös viime viikon maantien suomenmestari Anders Bäckman. Kangaskokko onnistui kiertämään kaatumisen ja kiihdytti ensimmäisenä yli maaliviivan.

– Oli heti aktiivista ajoa ja olin mukana ihan kärkipäässä. Se onnistui hyvin, Kangaskokko kertoi.

– Juhana oli niin innokas, että meni siinä nurin. Onneksi en itse jäänyt siihen. Onnistuin väistämään sen justiinsa. Se kuuluu lajin luonteeseen, jos näin innokkaasti ajellaan, hän kuittasi.

Voittaja ei vielä tiennyt miten aikoo juhlia mestaruutta. Seuraava kilpailu oli myös harkinnassa. Oululainen Kangaskokko on ajaa vahvasti myös maastoa.

– Seuraavaksi ajan maastokisoja varmaankin. Katsotaan, hän pohti.

Naisten U19 suomenmestariksi ajoi Anniina Ahtosalo ja miesten U19 suomenmestariksi ajoi Otto Mielikäinen.

SM-kriteriumin tulokset